Det svenske indvandrereksperiment delvist kortlagt – desværre bare mindst 10 år for sent  

Den svenske stat har mistet sit voldsmonopol på grund af hovedløs indvandring. En ny bog kortlægger problemerne i vores svenske broderland, men forbliver på overfladen.  

 

Johan Varning Bendtsen: DET SVENSKE EKSPERIMENT – mellem foregangsland og skræmmebillede. Hæftet med flapper. Gads Forlag. 311 sider. Vejl. pris 209,95 kr.  Udkommet d. 18.08.22.  

 

*** tre stjerner ud af seks  

 

Så skete det langt om længe. En journalist ansat i den statsstøttede presse har skrevet en bog om Sveriges nedsmeltning på grund af hovedløs indvandring fra først og fremmest muslimske lande. Når publikationen er mulig, er forklaringen måske den enkle, at ulykkerne nu har vokset sig så store, at de ikke mere kan holdes under låg? 

 

Forfatteren hedder Johan Varning Bendtsen, og hans bog har fået titlen ”DET SVENSKE EKSPERIMENT – mellem foregangsland og skræmmebillede”.   

 

Han får først selv ordet via en lettere redigeret præsentation af bogen:

 

”Sverige står i et vadested. Efter årtier som humanitær stormagt, demokratisk duks og feministisk forbillede sker der i disse år gennemgribende forandringer i det svenske samfund. Banderne skyder, militæret opruster, velfærden trænges tilbage, og identitetspolitikken vinder frem.Hvad er Sverige anno 2022 så? Dét spørgsmål er udgangspunktet i ”Det svenske eksperiment, hvor journalist Johan Varning Bendtsen udforsker et land og en udvikling, som på en og samme tid er både fascinerende, inspirerende og skræmmende. Turen går til de udsatte forstæder, hvor banderne hærger, til kasernen på Gotland, hvor russerskrækken lever, til feministisk festival, hvor kvindekamp er klimakamp, og til Sverigedemokraterneas højborg, hvor kulturkrigen raser. 

 

Gennem interviews og reportager portrætteres et land, som i disse år forandres i grunden – hvor selvforståelsen er til forhandling, og balancen mellem foregangsland og skræmmebillede er hårfin. Velkommen til det nye Sverige.” 

 

Verdensmester i godhed
Har man været en del af islamkritikken siden begyndelsen af dette århundrede, er der intet nyt i denne bog. De problemer, vi har (haft) i Danmark med muslimsk indvandring, kultursammenstød og mislykket integration, kan ord til andet overføres til svenske forhold – situationen er ’bare’ langt værre i Sverige, fordi magthaverne har praktiseret endnu mere åbne grænser forklædt som godhedsideologi. Sverige skulle være verdensmester i humanisme (jf. fx Julia Cæsars bog ”Världsmästerne. Når Sverige blev mångkulturellt” (2010).    

 

Jeg kan varmt bifalde, at problemerne bliver kortlagt i en bog på et etableret forlag, så også ’de anstændige’ kan binde an med læsningen. Forfatteren skal også have ros for at have opsøgt en lang række vigtige svenske stemmer i debatten, der bid for bid afdækker, hvor og hvordan det brænder på. 

 

10 år for sent
Med det sagt kommer ”Det svenske eksperiment” 10, ja 15 år, for sent. Bloggen ’Snaphanen’ har dækket Sverige siden 2005, og her kunne enhver Sveriges-interesseret indhente informationer, der – hvis svenske magthavere – havde handlet på dem, kunne have forhindret katastrofen. Men det ønskede de ikke.  Et dugfriskt indslag på ’Snaphanen’ kan læses her Derfor vinder islam.  

 

Min hovedindvending mod ”Det svenske eksperiment” er imidlertid, at en stor del af bogen bevæger sig på den anekdotiske overflade og kun sporadisk får fat i de allermest betydningsfulde kræfter bag den katastrofe, der udspiller sig på den anden side af sundet – og som i øvrigt lige om lidt også rammer Danmark (jf. den aktuelle tørklædedebat): 

  1. At islam er uforeneligt med (de sørgelige rester af) de vestlige demokratier, 2. At den svenske presse ikke på noget tidspunkt har været i nærheden af en fri og åben debat og har udskammet og stigmatiseret kritikere af det multikulturelle eksperiment og desuden haft held til at smadre adskillige markante opponenters karrierer, 3. At ledende svenske politikere i en årrække har manipuleret med befolkningen ved at holde en række ubehagelige kendsgerninger under låg godt hjulpet af presstitutes / skod-journalister, herunder voldtægtstallet, 4. At migrationen også i Sverige skal ses som led i en større sammenhæng, nemlig en globalistisk dagsorden med det formål at smadre nationalstaterne. 

 

Jeg ved, at det er dårlig stil at kritisere en bog for, hvad den ikke har med. Omvendt går vi galt i byen med analyserne af Sveriges ulykkelige deroute, hvis de dybere lag ignoreres. 

 

Faktaboks
Johan Varning Bendtsen (f. 1990) er uddannet i journalistik samt politik & administration fra Roskilde Universitet. Han har arbejdet på Politiken og DR og har siden 2019 været ansat som Skandinavien-korrespondent på Kristeligt Dagblad. 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…