Vinen til den gode grillmad

Duften af grillede pølser og nakkekoteletter – for blot at nævne nogle få – hænger tykt over land og by, når temperaturerne som nu kryber pænt op over de 20 grader. Køkkenet er flyttet udendørs, og mænd, som normalt aldrig får lov til at røre køkkengrejet, jonglerer med spyd og spatler, når kødet sprutter over grillens ild. Og når lejlighed byder sig, nupper de en lille slurk af det strategisk rigtigt anbragte vinglas. Uden vin går arbejdet ved grillen nemlig trægt, og det gælder i øvrigt om at sikre sig, at vinen passer til maden. Grillmad forlanger kraft og saft i glasset – ligesom dem, der omtales i den følgende tekst.

 

Hvidvin

 

Azienda Agricola Monte del Frà, 2019 Cà del Magro, Custoza Superiore DOC, Sommacampagna, Veneto, Italien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 97,30 kr.

Denne liflige og intense drik består af en blanding af 3 lokale og 3 internationale druetyper – hhv. Garganega, Trebbiano  Tocai Friulano og Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc. Resultatet er en vin med stor syrlighed kombineret med en mangfoldighed af krydderier, som gør den velegnet som ledsager til grillede ørreder eller som velkomstdrik. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Maison F. E. Trimbach, 2018 Pinot Blanc AAC, Ribeauville, Alsace, Frankrig – Kampagnepris 84 kr.

Trimbach-huset blev grundlagt i 1626 og er i dag en topdrevet virksomhed, der årligt producerer omkring 1 million flasker. Vinen er fremstillet af 100% Pinot Blanc druer og kan stærkt anbefales til en ret som f. eks hvide asparges med mousseline sauce og friskpillede fjordrejer, men er absolut også gangbar til sommerens jomfruhummere eller take-away sushi. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Rosévin

 

Viña Santa Rita, 2020 Rosé, Valle Central, Buin, Chile – Kampagnepris 59,95 kr. Forhandles hos MENY, Spar, Min Købmand, Løvbjerg og Nemlig.com.

Vinen er fremstillet af 100 % Cabernet Sauvignon druer, og  i denne udgave er farven den samme som den, laksen har i Østersøen. Smagen er elegant og frugtduftende og passer meget fint til svinekoteletter fra grillen. Kvaliteten er høj, og dette understreges af, at vinmageren er Cecilia Torres, som har verdensklasse. Importør: Amka, Randers.

 

Rødvin

 

Bodegas Emilio Moro, 2018 Emilio Moro, Ribera del Duero DO, Pesquera de Duero, Spanien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Vinen er en af de fuldfede og kraftige typer fra det nordvestlige Spanien, hvor vinmarkerne slynger sig langs floden Ribera del Duero i et vindistrikt, som inden for de sidste 20-30 år har taget kvalitetsmæssige kvantespring. Det er så absolut en vin, som med sin sødmefulde, mørke frugt vil gøre lykke sammen med grillede luksusbøffer. Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Hammeken Cellars, 2019 Riurau, Yecla DO, Monastrell Apasionado, Denia, Spanien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 59,95.

Vinhuset ligger i feriebyen Denia ca. 100 km syd for Valencia. Vinen er lavet af 100% Monastrell druer, som har gennemgået en tørringsproces, før de er sat til gæring. Det giver et rosinagtigt tilskud til slutresultatet, der er kraftigt og fuld af sødme samt kendetegnet ved masser af vilde urter. Eftersmagen er usædvanlig lang. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Casa Vinicola Natale Verga, 2019 Passionato, Puglia IGT, Cermenate, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbud: 3 flasker for 250 kr.

Vinen er fremstillet af 80% Primitivo og 20% Negroamaro druer, som er sentplukket på ældre vinstokke, der vokser i Italiens sydlige Apulien-region. Den sene høst bevirker, at druerne tørrer ind som rosiner på stokkene og dermed indeholder store mængder sødme, som går igen vinen. Bag produktet står det danske vinfirma Pellegrino & Figli, København, der ledes af Kenny Pellegrino. Han kender danskernes foretrukne smag og har sammen med italienerne lavet en rigtig god vin til en meget rimelig pris. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine Vidal-Fleury, 2017 GSM, Côtes-Rôtie VdF, Tupin & Semôns, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 85,95 kr. – Tilbudspris 64,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Vidal-Fleury  blev grundlagt i 1781 af J. V. Fleury, og på stedet er der her som eneste sted i Rhône-dalen

uden afbrydelse blevet lavet vin. Vingården blev overtaget i 1984 af Marcel Guigal, som er en af verdens bedste vinmagere, og han borger for kvaliteten. Vinens titel GSM er en forkortelse af druesorterne Grenache, Syrah og Mourvèdre, og det er dem, der går op i en højere enhed. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…