Vin til ventetiden frem til jul

Nu begynder det for alvor at stramme til! Nej, jeg tænker overhovedet ikke på den nærtstående afhøring af statsminister Mette Frederiksen i Minkkommissionen, men på, at der lige i dag kun er en måned til juleaften. Det giver så meget stress og pres på de fleste, at der må tages dulmende midler til hjælp, og i den sammenhæng kan vin i små mængder gøre store underværker. I det følgende berettes om de muligheder, som Den Korte Avis’s vinhandlerpanel anbefaler her i nødens stund.

 

Hvidvin

 

Weingut Karl Erbes, 2020 Ürziger Würzgarten, Riesling Trocken, Mosel, Tyskland – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 111 kr. pr. styk ved køb af 6 1-liters store flasker.

På vinslottet, der drives af kældermester Stephan Erbes, formår man uanset høstudbyttets kvalitet i selv de vanskeligske årgange at præstere vin i verdensklasse. Syren fra druerne, flinten fra jordbunden og sødmen i den lange eftersmag går op i en sjælden enhed. Det er bare lækkert at lægge smagsløg til. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Cellier des Princes, 2020 Sélection Blanc, Côtes du Rhône, Courthézon, Vaucluse, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. hos MENY.

Hvidvin hører til sjældenhederne i Rhônedalen. Produktionen er minimal. Men tag ikke fejl. Det er kun de bedste vingårde, der kaster sig ud i at lave andet og mere end de berømte rødvine. 2020 Sélection er lavet af druesorterne Grenache Blanc, Clairette, Rousanne, Viognier, Marsanne og Bourboulenc, hvis vinstokke vokser på marker rundt om Châteauneuf-du-Pape. De mange druetyper giver en varietet af smagsnuancer, som giver en spændende aroma. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Rødvin

 

Joe Dobbes  Family Estate, 2017 Wine by Joe, Dundee, Oregon, USA – Normalpris 189,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Verdens bedste Pinot Noir-vin uden for Bourgogne finder man i den amerikanske stat Oregon, nabo til det sydligt beliggende Californien. Her har klimaet den konsistens, som denne drue stortrives under, og når vinmageren Joe Dobbes har tryllet i kælderregionerne, så står man med noget særdeles lækkert og raffineret i glasset. Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Casa Vinicola Sartori, 2015 I Saltari, Valpolicella Superiore  DOC, Negrar, Veneto, Italien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

Vinhusets historie startede i 1898, og nu er det 4. generation af Sartori-familien, som står for drift og produktion. Vinen er en drueblanding af Corvina (60%), Rondinella (20%), Corvinone (10%) og Croatina (10%), og det giver et flot resultat med masser af bærduft og en afrundet, fyldig smag. Importør: AMKA, Randers.

 

Vini Serre dei Roveri, 2020 Barbera, Piemonte DOC, Novello, Italien – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 50 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Den aktuelle vin er fremstillet af 100% Barbera druer, hvis moderplanter vokser på kalkrig og lerrig jordbund i omegnen af byen Novello i provinsen Cuneo i Piemonte. Det giver mineralsk fylde til vinen, som har en dejlig frisk og frugtig smag præget af silkeblød garvesyre. Et rigtig godt køb til prisen. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Bodega Tomas Cusine, 2018 Vilosell, Costers del Segre DO, El Vilosell, Lerida, Spanien – Kampagnepris 115 kr.

Vinområdet Costers del Segre ligger nord for Barcelona i Nordøstspanien. I bjergene her etablerede Tomas Cusine, der oprindelig havde lært vinkunsten i familiens vingård Castell del Remei, i 2003 sin egen vinproduktion. Hans projekt om at lave terroir-vine er til fulde lykkedes, og han beundres lokalt og internationalt for sin evne til at kombinere de forskellige druesorter. 2018 Vilosell-vinen er stukket sammen af Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Granaxta druer. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Casa Vinicola Natale Verga, 2019 La Storia Verga 1895, Montepulciano d’Abruzzo DOC, Cermenate, Italien – Kampagnepris 85 kr.

Den italienske region Abruzzo, der har kystlinje til Adriaterhavet, er mest kendt for sine prisbillige, lette og friske vine, men Verga 1895 viser, at det kan lade sig gøre at lave en fyldig og velstruktureret vin, som alle gerne vil lægge smagsløg til. Oprindelig var konceptet kun at opkøbe bulkvin og videresælge. Den strategi er opgivet og afløst af en målsætning om højkvalitet. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Casa Vinicola Botter, 2017 Campione, Riserva, Romagna DOC, Fossalta di Piave, Veneto, Italien – Normalpris 69,95 – Tilbudspris 49,95 kr. På telefon 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Vinen er fremstillet af druesorten Sangiovese med prædikatet Riserva. Det indikerer, at vinen har lagret mindst 2 år enten på flaske eller på fad. ”Campione” har en god bouquet af blomster og frugter og en behagelig, harmonisk smag. Det er helt klart en vin til mad, især til kødretter og ost med nogen styrke. Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…