Vin til stormfuldt efterår

Sidste uges stormvejr med orkanagtige undertoner gav os en lille forsmag på, hvad der venter os, hvis vi ignorerer videnskabens løftede klima-pegefinger. I vinøs sammenhæng betyder stigningen i de globale temperaturer eksempelvis, at der arbejdes på højtryk på at udvikle nye kloner af vinstokke, som kan tåle den stigende varme. I princippet vil det dog betyde, at vi skal sige farvel til kendte oplevelser, som vi hidtil har haft, når vi lægger smagsløg til vine fra Frankrig, Italien og Tyskland, eller hvor de nu måtte komme fra. Skriften er malet med alvorstunge bogstaver på væggen, og budskabet er skræmmende. Tænk, hvis alt på vinflasker bliver ren marmelade.

 

Hvidvin

 

Domaine Weinbach, 2019 Les Vignes du Prêcheur, Vin d’Alsace AAC, Kaysersberg, Alsace, Frankrig – Normalpris 179,95 kr. – Tilbudspris 129,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Vinen her kommer fra ”Præstens vinmark”, og den er lavet af 5 forskellige vinsorter, der vokser mellem hinanden på samme mark: 40% Riesling, 30% Auxerrois, 20% Pinot Gris, 5% Muscat og 5% Sylvaner. Duften er blomsterrig med noter af fersken og abrikos, og i munden opleves den som fyldig med god balance mellem frugt og syre og en snert af mineraler. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Maison Fernand Laroche, 2020 Sauvignon Blanc, Pays d’Oc IGP, Frankrig. Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 2 Flasker for 120 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Let drikkelig og frisk vin, som dufter af citrusfrugter og smyger sig rundt i munden. Velegnet som ledsager til fisk og skaldyr. Fernand Laroche har helt tilbage til 1850 været med til at strukturere vinområdet Chablis, men har siden med held ekspanderet sin virksomhed til regioner andre steder i Frankrig. Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

 

Rødvin

 

Maison Sinnae (Laudun-Chusclan Vignerons), 2015 Villa Caesar, Côtes du Rhône Villages ACRVC, Rhônedalen, Frankrig. Normalpris 215 kr. – Tilbud: 189 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker. På tlf. 29616535 oplyses nærmeste forhandler.

Villa Caesar er en af de Rhône-vine, der hører til blandt de 100, som man bør have smagt, inden man siger farvel til denne jord. Den er lavet på 100% Grenache fra marker i den sydlige ende af Rhône-dalen som en hyldest til den romerske hærfører Julius Cæsar og hans første kone, den smukke Cornelia Sinnae. Hvor vinstokkene i dag gror, havde Cæsar sit hovedkvarter i kampen mod gallerne. Den årlige produktion ligger på 4.600 flasker. Importør: La Maison SEVINO, Havreholm, Hornbæk.

 

Domaine Galuval, 2019 Le Coq Volant, Côtes du Rhône Village ACRVC, Cairanne, Rhônedalen, Frankrig. Normalpris 159 kr. Tilbud: 127 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

”Den flyvende Hane” er navnet på vinen oversat fra fransk til dansk. Den fremstilles af Syrah og Grenache druer fra marker i Gayère-dalen. Her hersker Mistral-vinden, som ventilerer vinstokkene og dermed holder druer sunde of fri af svampeangreb. Prøv den sammen med en stegt lammekølle, der er godt spækket med hvidløg. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Tenuta Poggio Il Castellare, 2015 Brunello di Mantalcino DOCG, Siena, Toscana,  Italien – Kampagnepris 159,95 kr.

Årgang 2015 er udråbt som den hidtil bedste årgang i dette århundrede i Montalcino-vindistriktet. Uheldigvis for producenterne, men heldigt for os forbrugere blev den frigivet, da Corona Pandemien toppede. Det betyder nemlig, at vi kan drikke en supervin til en særdeles fornuftig pris. Bag vinen, der er yderst elegant, står familien Baroncini, der er en af Toscanas toneangivende adelsfamilier. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine Roger Sabon, 2019 Lirac by Roger Sabon, Vaucluse, Châteauneuf-du-Pape, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 149,95 kr. Tilbud: 2 flasker for 250 kr.

Hvis man allerede nu er begyndt at tænke på Mortens Aften, hvor vi traditionerne tro serverer ande- eller gåsesteg, så er denne vin fra vinområdet Lirac værd at tage med i sine købsovervejelser. Den egner sig nemlig fortræffeligt til kraftige kødretter. Druen i vinen er Grenache, der er typisk for Rhône, og som udtrykkes som smag af kirsebær, lakrids og peber. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Bodega Vega Clara, 2020 Jilguerín, Ribera del Duero DO, Castilla y Lyòn, Quintanilla de Onésimo, Valladolid. Spanien – Normalpris 129,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Vingården, der ligger i Nordøstspanien, drives af en kvindelig ildsjæl, Clara Concejo, som har overtaget gårdens 8 hektarer store vinmarker i 720-800 meters højde fra sine forældre. Selv betegner hun Jilguerín som en hilsen til ”livet, og vores vidunderlige Moder Jord”. Vinen er fremstillet på druer fra helt unge Tempranillo og Cabernet Sauvignon stokke og fremstår i glasset med en sprudlende energi af frugt. Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Castell Del Remei, 2018 Mineral del Montsant D.O., Costers del Segre, Catalonien, Spanien – Normalpris 115 kr. – Tilbudspris 90 kr.

Slottet drives og ejes af Tomàs Cusiné, som også selv står for vinsammenstikningen. Området bærer synlige  tegn på vindyrkning tilbage til romernes okkupation for 2000 år siden, men de aktuelle bygninger  er opført i slutningen af 1700-tallet. Vinen er sat sammen af 80% Garnacha og 20% Cariñena druer fra 35-40 år gamle stokke, som er certificeret som biodynamiske.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Hedvin

 

Rozès, Rosé Port, Cambres-Lamego, New Edition, Duorodalen, Portugal – Kampagnepris 99,95 kr. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

Portvinshuset Rozès blev grundlagt i 1855 i Bordeaux, men handelen med portvin var så stor en succes, at man i 1938 etablerede sig i portvinens centrum, Vila Nova de Gaia. Verdenskrigen standsede aktiviteterne, som først  blev genoptaget i 1959 i Portugal. I årene frem til 1999 havde firmaet forskellige ejere, og i dag ejes det af Champagnehuset Vranken Pommery Monopole. Den aktuelle portvin er kendetegnet ved sin lyserøde farve og en kompleks og elegant ny smagsretning. Importør: AMKA, Randers.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…