Kernekraft er ideel til at tackle klimaændringer som den eneste CO2 frie energikilde, der er tilgængelig døgnet rundt (Bill Gates, medstifter af Microsoft) 

Kernekraft er ideel til at tackle klimaændringer som den eneste CO2 frie energikilde, der er tilgængelig døgnet rundt (Bill Gates, medstifter af Microsoft i ny melding – se video i bunden af artiklen) 

For et par år siden cyklede amerikaneren Billy Gogesch fra Trondhjem i Norge til Stockholm og København, hvor han boede nogle dage hos mig – og videre til Bruxelles, hvor han skulle holde åbningstalen på en thoriumkonference, hvor fremtidens energi skulle drøftes. Hele vejen prøvede han at måle radioaktivitet bl.a. i de norske fjelde, hvor der visse steder var thorium, som gav udslag. I Sverige stod han ved Barsebäck, da den sidste reaktor blev båret ud, men det gav mindre udslag på målerapparatet end på Amalienborg slotsplads!

 

Hele vor verden er omgivet af radioaktivitet, og vi er da heller ikke bange for lufthavnens gennemlysning ved check-in eller røntgen på hospitalet. Mobiltelefoner, computer og TV har elektromagnetiske stråler, og selv bananer og mælk er radioaktive, da begge indeholder kalium-40. Alligevel er mange bange for atomkraft, hvor man kan få megen energi med minimal risiko. 

 

I Sverige har man lukket en del af landets atomkraftværker, så man nu her i vinter har problemer med forsyningssikkerhed og har genåbnet det ellers lukkede oliefyrede kraftværk i Karlshamn. Desuden importeres el baseret på kul fra udlandet bl.a. Polen. Dvs. at Sverige går væk fra den rene kernekraft og bruger kul og olie i spidsbelastede perioder, hvilket ikke ville være sket, hvis de havde beholdt alle deres reaktorer. I Sverige er det Sverigedemokraterne, der går ind for bevarelsen af atomkraft, hvilket skaber modstand, da de stadig ikke er accepteret af de andre partier, 

 

Sverige har samme problemer som Danmark med backup til deres vindmøller, når vinden ikke blæser. Danmark importerer millioner af tons træflis – deriblandt træ fra Amazonas, hvor der nu plantes hurtigvoksende eucalyptus træer, som dog har en bagside, at de suger mere vand op af undergrunden, end mange andre træer. Det kan være godt i sumpområder men ikke i områder, hvor vand er en mangelvare, og derfor anses eucalyptus, der stammer fra Australien, også for at være en invasiv art, som man fx ikke ønsker på steder, hvor der er vandmangel. 

 

Den danske cand.scient.pol og ejer af konsulenthuset Slotsholm ApS Hans Jørgen Nielsen var som andre unge imod atomkraft i 1980erne men har sat sig ind i fakta og skiftet holdning – og har nu sammen med professor på CBS Steffen Andersen udgivet en  bog ”Farligt. Hvordan de fodrer din frygt, og hvorfor du æder det.” Han mener, der er meget løgn forbundet med frygten for atomkraft. Vindkraften dækker i Danmark ca. 10% af den danske energi, og de sidste 90% kan ikke dækkes af biomasse med mindre vi brænder rigtig mange skove af. Det er uansvarligt, at vore kraftværker tilsyneladende skal fortsætte med at brænde træmasse af som backup til vind og sol helt til 2040. 

 

I 2018 i Göteborg, Sverige og under påvirkning af FNs klimarapport startede Christian Sjölander og John Ahlberg virksomheden Kärnfull Energi (karnfull.se), der allerede fra 2019 kunne sælge ren kernekraftstrøm til svenske kunder. Der er nu kommet en filial i Danmark (karnfull.dk) ledet af  cand.scient.pol. Theis Palm, der har startet atomkraft-jatak.dk. (Berlingske Tidende 9.2.21). Ønsker man at få leveret ren strøm fra atomkraft, kan man tilmelde sig firmaet, der garanterer, at der bliver produceret atomstrøm svarende til kundens elforbrug fra svenske atomkraftværker. Hvad angår prisen, skulle den ligge lige under markedsprisen på el. 

 

Der er begyndt at komme en bevægelse – også blandt unge – for atomkraft, da de har sat sig ind i fakta og indset, at man ikke kan klare kampen mod den globale opvarmning uden atomkraft. Vi kan få en fremtid med 100% kernekraft og sikre forsyningssikkerhed i tusind år. Der er masser af thorium i verden til en global energiforsyning – som også vil gavne de fattige lande – og vi har masser i Grønland. Mens vi venter på, at minireaktorerne kommer bl.a. fra Seaborg Technologies (2025-6) til at erstatte de fossile brændstoffer, så vi ikke længere skal være afhængige af olieproducerende lande eller gas fra Rusland, kan vi få vor el fra atomkraft via Kärnfull Energi. 

 

global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…