En western med lidt for mange gåder og tung symbolik

*** tre stjerner ud af seks

 

——————————————————————————————–

 

THE POWER OF THE DOG er en kombination af western og (kærligheds)drama, som Jane Campion både har skrevet manus til og instrueret. Manuskriptet bygger på en roman med samme titel af Thomas Savage fra 1967. 

 

Jane Campion (født 1954) er især kendt for filmen ”The Piano (1993; vandt en Bodilpris og en Oscar), ”The Portrait of a Lady (1996, efter en Henry James-roman) og ”Bright Star” (2009). Hun er født i New Zealand, har lavet flere af sine film i USA og bor i dag i Australien. 

 

Handling
Phil (Benedict Cumberbatch) og George Burbank (Jesse Plemons) er brødre og ejere af en af de største ranches i Montana. Året er 1925. 

 

De to brødre er modsætninger. Phil er den hurtigt-talende, kontante, mest begavede og belæste, Georg sindig, langsom i optrækket og svær at trække et ord ud af. Phil rummer sadistiske træk, har behov for at dominere og udviser en udtalt foragt for svaghed. George er en venlig mand, der forsøger at bløde op og glatte ud. 

 

I forbindelse med en af deres kvægdrivninger møder brødrene enken og kroejeren Rose Gordon (Kirsten Dunst) og hendes teenagesøn, Peter (Kodi Smit-McPhee). Den anorektisk tynde, sart udseende dreng og hans feminine attituder tænder straks Phils trang til at håne og nedgøre det anti-macho.  

 

Det stik modsatte sker for den blide og bløde George, hvis beskytterinstinkt bliver vakt – og ender med et frieri til Rose. Hun flytter med ham hjem til brødrenes ranch, mens Peter for Georges penge bliver sendt på college for at studere medicin og kirurgi.
Phil er rasende over ægteskabet og anser Rose for at være en ’golddigger’. Med den konsekvens, at han ikke forspilder nogen lejlighed til at chikanere hende. 

 

Herfra udvikler plottet sig mere og mere uforudsigeligt, især da Peter kommer på ferie på ranchen hos mor og stedfar. For måske har Phil og Peter alligevel mere tilfælles, end det ser ud på overfladen? Når der bliver gravet et par spadestik dybere? 

 

Handlemønstrene fremtræder ikke konsistente
Jane Campion kan noget helt specielt med billeder, og ”The Piano” er da også en af mine yndlingsfilm. På den baggrund var forventningerne skruet rimeligt højt op, og dem kunne ”The Power of the Dog” desværre ikke indfri. 

 

Selv om også dette Campion-værk byder på fabelagtige billedsekvenser og interessante scener, er der for mange uforklarlige og gådefulde adfærds-reaktioner undervejs. De fire hovedpersoners handlemønstre fremtræder ikke konsistente og dermed troværdige, hvilket gjorde, at jeg undervejs overvejede, om hele historien skal tolkes symbolsk? 

 

Den indfaldsvinkel holder ikke rigtigt. Jeg må derfor nøjes med at konstatere, at ”The Power of the Dog” er et westerdrama fuld af gåder og tung symbolik. Og er man Jane Campion-fan selvfølgelig en film, der skal ses. 

Længde: 125 minutter 

 

  • Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee m.fl. 
  • Instruktør: Jane Campion – baseret på en bog af Thomas Savage 
  • Manus: Jane Campion 
  • Premieredato: d. 18. november 

Official Trailer (imdb.com)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…