Vinen til geniale Ris à l’amande

Ris à l’amande, som er julemiddagens højdepunkt, er kreative husmødres gave til danskerne og er lige så genial, som opfindelsen af Rødgrød med Fløde garneret med smuttede mandler.

 

Historien går tilbage til slutningen af det 18. århundrede, da en kreds af kvinder i det højere bourgeoisi i Københavns Borgergade blev enige om, at risengrød med sødt hvidtøl til ikke var festligt nok som julespise. De eksperimenterede sig derefter frem og kom hakkede mandler og vanilje i grøden, som derefter blev pisket op med flødeskum. Hvidtøllet blev skiftet ud med en blanding af hele kirsebær i egen saft, som blev hældt over den hvide dessert. Slutteligen fik hele kreationen – for fint skulle det være – det flotte franske navn Ris à l’amande.

 

Som årene er gået, er det også blevet skik og brug at drikke vin til den herlige efterret, og hvad det kunne være, er der nedenstående forslag til. De er hver for sig lækre og forskelligartede.

 

Hvidvin

 

Domaine Mélanie Pfister, 2015 Dive, Obere Hund, Vin d’Alsace AAP, Dahlenheim, Frankrig – Normalpris 299 kr. – Tilbudspris 239 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Sent høstede druer – i dette tilfælde Gewurztraminer – er en specialitet i det franske vinområde Alsace, og kravet til druens indhold er et stort sukkerindhold parret med en perfekt syre. Denne kombination lever 2015 Dive fra markstykket Obere Hund i Dahlenheim 100 pct. op til, og vinen er en nydelse at drikke til den mandelstykke juledessert.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Rødvin

 

Azienda Agricola, Brachetto – Birbet, Lungo del Roero, Alba, Piemonte, Italien – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Når man spiser Riz á la Mandes eller for den sags skyld marcipanbrød, skal man sørge for, at vinen, der serveres hertil, har sødme og ikke har al for megen alkoholstyrke. Disse krav lever denne Birbet helt op til. Kun 5% alkohol f. eks. Den er fremstillet på 100 % Brachetto druer. Mosten er i første omgang kun delvist gæret i ståltanke, men derefter sættes den under tryk, og resultatet er en behagelig let mousserende vin med smag af jordbær og roser.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Azienda Agricola Pomele, 2019 Aleatico, Lazio IGP, Lago di Bolsena, Italien – Kampagnepris 155 kr.

 

Denne vidunderlige sødmefyldte røde dessertvin er lavet på druetypen Aleatico, som i tidernes morgen er indført til Italien fra Grækenland. Dens specielle egenskaber fandt interesse hos den berømte italienske vinmager Riccardo Cotarella, der også er professor på Det Landbrugsvidenskabelige Fakultet ved Universitetet i Viterbo nord for Rom. Han og nogle af hans studerende lavede et større studie af Aleatico-druer, som vokser ved Bolsena-søen i Lazio, og det endte op i et vellykket eksperiment, som nu har bevist sin absolutte berettigelse. Prøv selv juleaften!

Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Kirsebærvin

 

Frederiksdal Gods, Late Bottled Kirsebærvin, Harpelunde, Lolland, Danmark – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr. hos MENY.

 

Danmark har siden 1800-tallet haft en pæn produktion af kirsebærvin lavet på de berømte Stevns kirsebær, hvis lange og langsomme modning giver en enestående saftkvalitet. Ældre læsere vil f. eks. sikkert huske likøren Cherry Heering og Kijafa som de dominerende mærker. I slutningen af 1990’erne dykkede priserne så stærkt, at det ikke længere var rentabelt, og mange kirsebærplantager blev revet op. På Frederiksdal Gods havde godsejer Harald Krabbe i 2006 24 hektarer med kirsebær, som blev solgt til juiceindustrien. Plantagen stod til fældning, men så fik han besøg af kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten B. Iwersen, og de besluttede at give en egenproduktion en chance ved at skabe det Premium-produkt, som i dag nyder international respekt.

Formidler: GOBIvin, Valby.

 

Portvin

 

Quinta do Pégo, Second Edition, 10 Years Old Port, Duorodalen, Portugal – Juletilbud 349 kr. – Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86419600.

 

Den danskejede vingård, der blev overtaget 100% i 2003 af Amka i Randers, dyrker 30 hektarer marker, som er klassificeret i den bedste gruppe A. Her vokser druesorterne Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Cão og Tinta Barraca på gamle stokke. Vinen er Quinta do Pégos anden udgave af en 10 års Port, og denne er enestående i forhold til andre Tawny-typer ved udelukkende at være lavet på druer fra 2009. Denne årgang var enestående i Duoro, og Second Edition vil forkæle din juledessert og ikke mindst dine smagsløg.

Importør: Amka, Randers.

 

Feuerheerd’s Anchor Port, 2008 Colheita, Oporto, Duorodalen, Portugal – Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen har med sin lange lagring gennem 11 år på fad en smuk Tawny-karakter med en eksplosion af valnød, svesker,  rosiner, kakao, kaffe, karamel osv. til et rent sanseorgie. Altså en næsten uhørt flot koncentration af aldehånde smagsindtryk. Til information til dem, der ikke er så befarne ud i Portvinens mange faldgruber, så er en Colheita-vin en årgangstawny, som kun laves i de bedste høstår.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

Fonseca Guimaraens, Bin 27 Reserve Port, Vila Nova de Gaia, Oporto, Portugal – Julekampagne 135 kr.

 

Bin kan oversættes til dansk ved ”fad”, og Fad 27 er en blanding af udvalgte portvine, som har undergået en fadlagring på 4 år. Den har saft, kraft og styrke med intens frugtsmag, som var det en af Fonsecas berømte Vintage Ports, og dermed tilfredsstiller alle krav til et godt glas fra Duorodalens stejle bredder. Her har vi det komplette modstykke til Tawny til at fuldkommengøre Riz á la Manden.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…