Super-Bourgogne fra Italien

Pinot Noir druen er født i Bourgogne i Frankrig for sådan cirka 13 år siden og skattes i dag af de fleste vinnydere som dronningedruen. Den er knibsk og volder mange af de vinproducenter, der med vekslende held forsøger at tæmme den, store kvaler, før den overgiver sig og udfolder al sin feminine charme. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Af samme årsag er Italien ikke det oplagte land at tænke på, når snakken går om Pinot Noir, som i Støvlelandet kaldes Pinot Nero. For generelt er klimaet for varmt, og fjerner man den fra sin franske hjemegns stenede jern- og kalkholdige jordbund, så bliver resultatet i flasken mindre godt for at sige det pænt.

 

Italiensk Pinot Nero

Men udfordringen til at bevise, at man kunne kunsten at lave god vin uanset druens en modstand, førte allerede i starten af 1700-tallet til, at storfyrsten af Toscana, Ferdinand II importerede stiklinger til sine vinmarker omkring Firenze og Viareggio.

 

 

 

 

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

 

 

 

 

 

Og før vinlusens indtog i Europa fra USA fra midten af 1800-tallet fandt man Pinot Nero i Piemonte, Lombardiet, Emilia, Umbrien, Toscana, Marche og Sicilien.

 

Holdt stand

Men i år 1900 havde lusens hærgen næsten udryddet al dyrkning af Pinot Nero. Kun i Piemonte holdt man stand, og en af producenterne var markis Leopold Incisa della Rocchetta, hvis senere familie ”opfandt” en af Italiens i dag dyreste vine: Supertoscaneren Sassicaia.

 

Men altså. Fra 1900 til 1970 i grove tal spillede Pinot Nero kun en meget lille rolle på det italienske vinkort. Først med den spirende økonomiske vækst og mulighederne for global eksport kom lysten tilbage til at dyste med den vanskelige dronning, og i dag kan man identificere fire distrikter i Italien med et pænt og voksende volumen af Pinot Nero. Det drejer sig om Sydtyrol-Alto Adige, Piemonte, Mugello-Toscana og Oltrepo Pavese i Lombardiet. Et 5. område er på vej på Sicilien, hvor der sker en livlig beplantning på vulkanen Etnas skråning.

 

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

Podere Fortuna

Uden at forklejne nogen af de øvrige udmærkede italienske producenter så skal man søge længe efter Pinot Nero-vine, der kommer op på siden af dem fra Castello di Podere Fortuna i Mugello-dalen langs Sieve-floden ved Appenniner-bjergenes fod nogle kilometer nord for Firenze. Vinene fra denne historiske vingård, der tilbage i 1500-tallet var i det indflydelsesrige Medici Dynastis eje, er nemlig på højde med det bedste, som Bourgogne og det nordamerikanske Oregon kan byde på. Men priserne ligger bekvemt for tegnebogen på en tredjedel af de frankofile og amerikanske uden af den grund at være billige. 

 

Iværksætteren

Slottet ejes siden 2017 af den stenrige, argentinske ejendomsudvikler og hotelejer Alfredo Lowenstein og dennes hustru Diana. Han er en af den slags iværksættere, som det danske samfund virkelig godt kunne bruge nogle stykker af. 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

 

 

 

Grundlaget for den omfattende formue blev skabt, da han på et tidligt tidspunkt i sit liv med basis i Buenos Aires havde opbygget verdens største eksport slagtet hestekød. Det førte sideløbende til skabelsen af Sydamerikas største fastfood-kæde og opbygningen af et ejendomsselskabet Lionstone og familieholdingselskabet Limar med interesser i bl. a. hoteller i USA, Europa og Argentina samt i Caribien. Udover Podere Fortuna ejer Lowenstein-familien også den mondæne Medici-vingård, Castello di Cafaggiolo, der udover vindriften også indrettet med hotel og alskens wellness i luksusklassen.

 

Hos Carlo Merolli 

De fremragende vine fra Castelli di Podere Fortuna og , der alle høster 6 stjerner af 6 mulige, importeres til Danmark af den italienskfødte Carlo Merollo, som i 40 år har gjort danskerne i hele landet klogere på Støvlelandets mangfoldige vinøse oplevelser. Sortimentet, som kan studeres nærmere på www.carlomerolli.dk, ser således ud:

 

2018 Rosé, Castello di Cafaggiolo,Toscana IGT. Normalpris: 105 kr.

2014 Pinot Nero, Coldaia, Castello di Podere Fortuna, Toscana IGT

2015 Pinot Nero, Coldaia, Castello di Podere Fortuna, Toscnana IGT. Normalpris: 235 kr.

2016 Pinot Nero, Coldaia, Castello di Podere Fortuna, Toscana IGT. Normalpris: 235 kr.

Læs også
God vin lysner en trist november

2012 Pinot Nero, Fortuni, Castello di Podere Fortuna, Toscana IGT. Normalpris: 295 kr.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…