Filmatisering af “Undtagelsen” – Ondskabens grimme ansigter 

**** fire stjerner ud af seks

  

UNDTAGELSEN er en filmatisering af Christian Jungersens gennembrudsroman af samme navn – optaget ’on location’ i Aarhus. 
  Bogen udkom på Gyldendal i 2004 og blev en stor succes. Den har solgt 200.000 eksemplarer i Danmark og er udgivet i 20 lande.  

 

Hovedtemaet er kontormobning, og hvordan små tilsyneladende uskyldige bemærkninger, antydninger og handlinger kan rumme så meget ondskab, at den person, der bliver offer for adfærden, risikerer at gå i spåner. I en paranoid forestilling om, at det er nok hendes egen skyld, at hun er blevet udset som syndebuk. 

 

Handling
Iben (Danica Curcic), Malene (Amanda Collin), Anne-Lise (Sidse Babett Knudsen) og Camilla (Lene Maria Christensen) arbejder på et kontor tilknyttet et bibliotek.  Deres hovedopgave er at oplyse om folkedrab og krigsforbrydelser, og Malene og Iben skriver sammen nyhedsbrevet ”Nyt om folkedrab”. Til det formål har Iben forfattet en række tekster, der undersøger psykologiske mekanismer hos krigsforbrydere overalt i verden. 

 

De samme psykologiske mekanismer skal uhyggeligt nok vise sig også at være i spil på arbejdspladsen, hvor de fire kvinders hverdag i stigende grad præges af magtkampe, intriger, hvisken og skiftende alliancer. Den mandlige chef forsøger at sætte foden ned, men har ikke held med forehavendet.   

 

Da Iben og Malene begge modtager dødstrusler pr mail, falder mistanken i første omgang på den serbiske krigsforbryder, de skriver artikler om. Men i anden ombæring åbner der sig en hel anden tolkningsmulighed uløseligt sammenflettet med den ondskab, der stikker hovedet frem, i takt med at voksenmobningen antager stadig mere raffinerede former. 

 

En psykologisk interessant og seværdig film 

”Undtagelsen” kan genremæssigt placeres som en thriller. Fortælleteknisk klippes der mellem de fire hovedfigurer, Ibens flashbacks til en gidseltagning i Afrika, og indlagte drømme- og fantasi-sekvenser, der tjener til at afdække kvindernes psykologi og personlighedsstruktur. 

 

Rollebesætningen sidder i skabet, men der er nogle af (drømme-)scenerne, der ikke ganske falder på plads i det store billede. Den moralske – og såre politisk korrekte – pegefinger om Vesten versus Afrika leveret af journalisten Gunnar falder også noget gumpetungt til jorden. Moralen forekommer påklistret. 

 

Men det er småindvendinger i forhold til en psykologisk interessant og seværdig film, der fastholder tilskueren i spænding fra først til sidst med et sindrigt konstrueret plot krydret med overraskelser.  

 

Længde: 117 minutter  

  • Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic, Lene Maria Christensen, Amanda Collin m.fl. 
  • Instruktør: Jesper W. Nielsen 
  • Manus: Christian Torpe 
  • Censur:  Tilladt for børn over 15 år
  • Premieredato: d. 2. juli 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…