Nye toner fra S: Mette F. tager åbent opgør med antisemitisme i indvandrermiljøer og på venstrefløjen

Foto: Henrik Ræder Clausen

På vej til en konference om Holocaust i Israel mandag har statsminister Mette Frederiksen ladet sig interviewe af Politiken om antisemitisme.

 

Hendes holdning til spørgsmålet er klar og konsekvent.

 

Hun kalder i interviewet truslen mod jøder og tegnene på en stigende antisemitisme i Danmark og resten af Europa for ”alvorlig”.

 

Det stærkt venstredrejede Politiken spørger statsministeren til, om hun slet ikke forstår baggrunden for de  antiisraelske og jødefjendtlige holdninger i nogle indvandrermiljøer og visse venstreorienterede kredse.

 

Hendes svar er nej.

 

Det tyndslidte forhold til Labour

Mette Frederiksen bliver spurgt til de beskyldninger for antisemitisme, som er blevet rettet mod Socialdemokratiets søsterparti Labour og dets nu afgåede leder Jeremy Corbyn.

 

Det fremgår, at hun betragter båndene mellem de to partier som meget tyndslidte. ”Jeg synes, at vi er vokset meget langt væk fra hinanden i dag,” siger hun. Hun føjer til:

 

”Jeg er selvfølgelig også bekymret over den sammenkædning, der kan være mellem Israel-spørgsmålet og at passe på jødiske mindretal i vores egne lande i Europa, som vi ser for eksempel på dele af venstrefløjen.”

 

Politikens første forsøg

Politiken forsøger sig:

 

”Men handler det ikke også om, at Israel har bevæget sig langt til højre efter årtier med Benjamin Netanyahu som den dominerende skikkelse?”

 

Statsministerens svar lyder:

 

”Hvis jeg kigger på det med socialdemokratiske briller, kan jeg selvfølgelig bedre lide det politiske Israel, når Arbejderpartiet er stærkt og med til at sætte dagsordenen. Men det ændrer ikke på, at Israel modsat stort set alle andre lande i Mellemøsten er et velfungerende demokrati.”

 

Politikens andet forsøg

Politiken spørger så:

 

”Kan du forstå palæstinensernes frustration over Netanyahus bosættelsespolitik?”

 

Men heller ikke her slår Mette Frederiksen af på sin principielle holdning:

 

”Jeg kan sagtens forstå, at palæstinensere og israelere er uenige om mange ting. Men jeg har ingen forståelse for, vil jeg gerne sige, at man tager den konflikt med til Danmark. Som i ingen forståelse overhovedet. Det er det, jeg hører en gang imellem i nogle indvandrermiljøer. At fordi man ikke kan lide Israel, kan man heller ikke lide danske jøder. Det har jeg ingen sympati eller forståelse for. Det er antisemitisme, og den går ikke.”

 

Det sker ikke hver dag

Man kan sige om Mette Frederiksens udtalelser: Det manglede da bare.

 

Men det er ikke hver dag, at en dansk statsminister sætter så direkte adresse på de antisemitiske tendenser, der findes i muslimske indvandrermiljøer og i nogle venstreorienterede kredse.

 

Det går naturligvis hånd i hånd med en fordømmelse af den højreekstreme antisemitisme, som rører mere på sig i disse år. Det fremgik af et svar fra Mette Frederiksen under Folketingets spørgetid tirsdag.

 

Hos politikere og medier i Danmark og Europa er der en bred enighed om at fordømme højreekstremismen på det skarpeste. Heldigvis.

 

Men der er også et stærkt behov for, at man tager klart og utvetydigt afstand fra antisemitiske tendenser i muslimske miljøer og fra tvetydige holdninger til antisemitiske synspunkter i venstreorienterede kredse.

 

Det har Mette Frederiksen nu gjort.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…