Ny hastelov vedtaget: Dobbelt straf for corona kriminalitet og udvisning af kriminelle udlændinge, der udnytter situationen

Et stort flertal af Folketingets partier bakkede i dag op om et lovforslag om dobbeltstraf til kriminelle, der begår coronakriminalitet.

 

På initiativ fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige blev det oprindelige lovforslag udvidet således, at udenlandske kriminelle udover dobbeltstraf også vil blive udvist.

 

Kun Det Radikale Venstre og Enhedslisten stemte imod.

 

Enhedslisten havde været positivt indstillet til dobbeltstraffen, men stod af, da udvisningen af udlændinge blev skrevet ind i forslaget.

 

”Vi ønsker ikke at understøtte splittelsen i samfundet. Vi ønsker at understøtte enheden i samfundet mod coronakrisen, vi ønsker at understøtte solidariteten, og derfor stemmer vi imod det her forslag,” lød begrundelsen fra Søren Søndergaard (EL).

 

Han mente i øvrigt, at forslaget om udvisning var udtryk for den hetz mod indvandrere, som Dansk Folkeparti og Inger Støjbergs fører.

 

Inger Støjberg: Er man udlænding har man en særlig forpligtelse

Medens Søren Søndergaard var utilfreds med udvisningsdelen, som han kaldte ulækker, var Venstres ordfører Inger Støjberg til gengæld overordentlig tilfreds med tilføjelsen til forslaget om dobbeltstraf, der var hendes initiativ med opbakning fra Peter Skaarup (DF).

 

”Jeg synes selv, at det her lovforslag er blevet forbedret hen over tid, også med de ændringsforslag, som Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er kommet med, og det er jo selvfølgelig derfor, at vi støtter op om det,” lød det fra Inger Støjberg, som fortsatte:

 

”For jeg mener helt principielt, og det mener vi fra Venstres side helt principielt, at er man udlænding, så har man selvfølgelig en forpligtelse i helt særlig grad til ikke at begå kriminalitet, når man er i Danmark. Derfor er det kun ret og rimeligt, at der også er klare opstramninger på det felt.”

 

De radikale havde som sædvanlig ikke styr på fakta

Hos de radikale havde man som sædvanlig ikke styr på fakta.

 

Således glimrede den radikal Samira Nawa med følgende:

 

”Ud af de 4.112 anmeldelser om tyveri, der har været i marts, er de 12 coronarelaterede. Det vil sige, at der er tale om 0,29 pct., og det er derfor, Radikale Venstre mener, at det er overkill med det her lovforslag.”

 

Den udlægning var justitsminister Nick Hækkerup (S) dog langt fra enig i:

 

”Når man starter sit spørgsmål på den måde, bliver jeg nødt til at anholde præmissen, at der ikke foregår noget kriminalitet, som relaterer sig til coronavirussen. Altså, for et par dage siden havde vi ti tricktyverier. Vi havde 29 tilfælde af tyveri og indbrud, hvor der var blevet stjålet værnemidler. Vi har 114 tilfælde af bedrageri,” svarede Hækkerup og fortsatte:

 

”Vi har 26 mistænkelige internetdomæner – det kan godt være, at de ikke er kriminelle, men som vi nu vil kunne komme efter. Så det der med at lave sådan en antagelse om, at det her er ligegyldigt, er forkert. Det passer simpelt hen ikke.”

 

Ud over en fordobling af straffen for almindelig corona relateret kriminalitet indeholder loven også en firedobling af straffen, hvis lovovertrædelsen har fundet sted på den måde, at der uberettiget er opnået eller søgt opnået lån, kredit, støtte, tilskud eller lignende kompensation fra hjælpepakker til imødegåelse af skadevirkninger ved covid-19-epidemien.

 

Hasteloven har indbygget en såkaldt solnedgangsklausul. Det betyder, at loven indtil videre kun gælder frem til den 1. marts 2021.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…