En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

**** fire stjerner ud af seks  

 

Safy Nebbou (født 1968) er fransk og både skuespiller og instruktør. Ret ukendt (?) herhjemme, men i sin seneste film FORFØRT har han fået Juliette Binoche i hovedrollen, og hun skal nok sælge billetter med bl.a. følgende film bag sig: ”Tilværelsens ulidelige lethed” (The Unbearable Lightness of Being, 1988), ”Stormfulde højder” (Wuthering Heights, 1992), ”Blå” (Trois Couleurs: Bleu,1993; César-pris), ”Hvid” (Trois Couleurs: Blanc, 1994), ”Rød” (Trois Couleurs: Rouge, 1994), ”Den engelske patient” (1996; Oscar) og ”Chocolat” (2000). 

  56 år er Binoche blevet, og lige præcist den fremskredne alder og kvinders tab af værdi på det seksuelle marked er et hovedtema i ”Forført”.  

 

Handling
50-årige Claire (Juliette Binoche) er blevet forladt af sine to mindreårige sønners far efter 20 års ægteskab. Han har skiftet hende ud til fordel for en yngre model, og Claire, der underviser i litteratur på universitet og skriver bøger, har svaret igen ved at få sig en ung elsker, Ludo. 

   Imidlertid svigter også han, og den desperate Claire søger indirekte at holde forbindelsen til ham ved at oprette en falsk profil på Facebook, der skal få Ludos kammerat og logerende, Alex, til at gå i ’nettet’. 

   Hun bestemmer sig for at benytte navnet Clara og vælger som profilbillede blandt fotos på nettet en underskøn, veldrejet, 24-årig kvinde, der skal være ansigtet udadtil på den digitale platform. 

 

Planen lykkes over al forventning, og det går hverken værre eller bedre end at Claire bliver forelsket i Alex – og han i hende. Altså i hendes alias: Clara. De fører alenlange telefonsamtaler, dyrker telefonsex og lærer hinanden stadig bedre at kende.
  Alex er fortryllet. Han tror, at han har hul igennem til en vidunderskøn, purung ’gudinde’ og presser på for at få en date i den virkelige verden. Clara frygter af indlysende grunde et møde uden for det virtuelle univers – for hvad vil der ske, når Alex opdager, at hun er dobbelt så gammel som antaget og i realiteten kunne være hans mor?  

 

En interessant erotisk thriller 

”Forført” bliver hen ad vejen en stadig mere interessant film, fordi den vil langt mere end at stille skarpt på tilværelsens biologiske uretfærdighed: Mænd – (læs: alfahanner) – kan snildt finde sig 25 år yngre partnere uden fordømmende blikke, men hvis en kvinde danner par med en 25 år yngre mand, er det ikke sådan rigtigt acceptabelt. Ja, måske ligefrem latterligt? 

  Manus skal vise sig at rumme en række overraskende drejninger, der både tematiserer problemet med at etablere ægte personlige relationer via de sociale medier, og hvordan store, passionerede følelser – begær, forelskelse, jalousi, bristede forhåbninger – kan føre til farligt kontroltab. 

   En lidt kedelig, socialrealistisk og forudsigelig – troede jeg! – film om, hvor livstruende det er at blive forladt af den mand, man elsker, og som er far til ens børn, udvikler sig til at blive en erotisk thriller, hvor intet er, som det i første omgang tager sig ud.   

   Yderligere skal sløret ikke løftes her.  

  

Længde: 101 minutter  

  • Medvirkende: Juliette Binoche, Nicole Garcia, Francois Civil, Guillaume Gouix m.fl. 
  • Instruktør: Safy Nebbou
  • Manus: Safy Nebbou & Julie Peyr (manuskript, adaptation og dialog) – baseret på roman af Camille Laurens
  • Premieredato: d. 13. august 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…