Corona-tanker om døden, tal og proportioner

Peter Skaarup (foto: Privat)

Af Peter Skaarup, MF. Gruppeformand for Dansk Folkeparti

 

Under coronakrisen har de fleste af os haft ekstraordinær god tid til at være sammen med vores nærmeste familie. Og med vores tanker. De store gæstebud og familiesamværet har været aflyst.

 

Denne morgen, torsdag, stod jeg op til nyheden om, at nu var der over 85.000 corona-relaterede dødsfald i USA. Bum! Det er mange, tænkte jeg. Og det ér jo mange.

 

Men set i den rette proportion er det slemt, men ikke helt så slemt, som det kan lyde.

 

Der er næsten 330 millioner amerikanere. 85.197 af dem var den 14. maj døde med corona.

 

I Danmark er det samme tal samme dag 533. Men vi er så også kun 5,6 millioner indbyggere. Og i den proportion er det amerikanske dødstal kun lidt højere end Danmarks, ret lave, antal døde pr. 1.000 indbyggere.

 

Så vi har klaret det bedre, indtil nu, end USA.

 

Men helt omvendt forholder det sig i Spanien. I Spanien bor ca. 47 millioner, og her er godt 27.100 corona-relaterede døde. Dødeligheden i Spanien er dermed mange gange højere end i USA.

 

Og hvem husker den store influenzaepidemi i sæsonen 2017/2018? Dengang døde 2.822 mennesker i Danmark, heraf 29 børn. 24 af dem så små, at de ikke nåede at fylde fem år, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

 

Hvorfor al denne tal-gymnastik? For proportionerne skyld. For at vi ikke allesammen kryber sammen i vores corona-isolation og bliver mere bange end nødvendigt. For at nyhedsredaktionernes sensationshungrende tal-tunge, men proportions-løse, nyheder “Nu over 85.000 corona-relaterede dødsfald i USA” ikke skal svøbe os ind i en unødvendig angst.

 

Corona er ukendt land. Og vi er gået langt i bekæmpelsen og forsøgene på inddæmning. Nu skal Danmark langsomt og sikkert genåbnes. Jeg har selv et barn, der er begyndt i skolen igen.

 

Så kan det ikke nytte, hvis vi alle forskræmte sluger dødstal og statistikker uden at have proportionerne på plads. Medierne kunne generelt være bedre til at sætte tingene i perspektiv og proportion. Det er vist det, redaktørerne ved festlige lejligheder bryster sig af; perspektiv. Men som jeg ikke altid oplever, de efterlever.

 

Hjernens indbyggede trang til alarm-tilstand, vagtsomhed, frygt og sensation er givet, og alt for mange nyheder uden proportion fodrer den uhensigtsmæssigt.

 

Det kan ikke sammenlignes, men Lars Løkke havde en pointe, da han for nogle uger siden gjorde opmærksom på, at hvert år dør ca. 15.000 mennesker af ryge-relaterede sygdomme.

 

Proportionerne er vigtige.

 

Vi skal ikke slække.

 

Vi skal holde afstand og holde ud.

 

Men vi skal ikke panikke, og vi skal bestemt ikke være mere bange end nødvendigt. Angst og uvidenhed medfører dårlige beslutninger.

 

Så selvom jeg gerne havde set, at regeringen var mindre egenrådig og havde inddraget Folketinget i første fase af genåbningen, så skal der lyde et velkommen tilbage til skolebørnene og de liberale erhverv. Og velkommen til den langsomme og forhåbentlig sikre genåbning af samfundet til alle os andre!

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…