Det er svært at få håndsprit på apoteket, men indvandrerbutikken har meget af det – til en høj pris

Der er ingen grund til panik for de kunder, der ikke kan få håndsprit på Apoteket Svalen på Nørrebrogade i København.

 

Kunder, der går forgæves her, skal såmænd blot gå fire hundrede meter ned ad gaden.

 

Her ligger indvandrerbutikken Lygten Bazar, der normalt sælger fisk, kød og grønt fra hele verden.

 

Nu har de udvidet sortimentet med håndsprit.

 

De har rigeligt af det, og det er vel at det samme mærke, ”Apotekets Alcogel”, som Apoteket Svalen normalt sælger.

 

Det skriver TV 2.

 

Mellemmænd tjener fedt på håndsprit

På apoteket ville en flaske håndsprit normalt koste 75 kroner, medens den i Lygten Bazar sælges for 125 kroner for den samme mængde.

 

”Jeg synes selvfølgelig, det er irriterende, at man kan købe det hos grønthandleren, når vi ikke kan få det hjem. Deres priser er også urimelige,” siger apoteker Vibeke Abrahamsen til TV 2 og undrer sig over, hvor basaren har fået håndspritten fra:

 

”Jeg kan ikke forstå, hvordan de har fået de produkter, som vi skulle have.”

 

Der er intet ulovligt i, at Lygten Bazar sælger håndsprit, og den daglige chef for forretningen, Ahmed Alhelw forklarer, at det i første omgang var på grund af de nye coronakrav til butikker, at han købte håndspritten:

 

”Vi skal have håndsprit, som kunderne kan bruge i butikken, men det er umuligt at skaffe, så da jeg fik tilbudt en masse flasker, sagde jeg ja. Det var egentlig til internt brug, men da kunderne spurgte, om vi havde håndsprit, begyndte vi også at sælge noget af det,” siger han til TV 2.

 

Han fortæller, at han har købt håndspritten for 110 kroner flasken, og tjener altså 15 kroner per flaske.

 

Det viser sig, at den forretningsmand, som basaren købt håndspritten af, har tjent styrtende på handlen.

 

Historien om ti tusinde flasker håndsprit

Det fremgår af TV2’ s research, at sagen starter med, at Apotekernes Amba får lavet 10.000 flasker håndsprit af mærket Apotekets Alcogel.

 

De bliver solgt til et Dansk-kinisisk selskab, som sælger dem videre til Nordic Developing, der igen sælger dem videre til den forretningsmand, der leverede til Lygten Bazar.

 

Han betalte 30 kroner eks. moms per flaske, som han så sælger videre til blandt andre Lygten Bazar for 90 kroner per flaske eks. moms.

 

Den lokale forretningsmand på Nørrebro er altså det klart dyreste mellemled. Han har købt håndspritten til lidt over 30 kroner esklusiv moms og solgt den videre få dage efter for 90 kroner per flaske, konkluderer TV 2.

 

Prisen på råvaren er steget med langt over hundrede procent

Men forviklingerne i Danmark er ikke den eneste grund til, at prisen på håndsprit er skudt i vejret. En del af forklaringen på den dyre håndsprit i Danmark skal også findes på Shells fabrik i Holland, skriver TV 2.

 

Selv hvis man køber håndspritten via de normale kanaler, ville den alligevel være dyrere i forhold til for eksempel et halvt år siden.

 

Det skyldes, at prisen på en af de essentielle råvarer i håndsprit, isopropanol, der produceres af Shell og Ineos med en markedsandel på 89 procent, er eksploderet.

 

Således er markedsprisen på isopropanol steget med 182 procent siden 18. februar.

 

I Danmark er jeg født

 

Her finder du I Danmark er jeg født tekst og melodi. Sangen til Danmark mit fædreland er skrevet af Hans Christian Andersen i 1850 og melodi er komponeret af Henrik Rung i 1850.

 

Læs mere her:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-29-derfor-er-haandsprit-saa-dyrt-tv-2-fandt-bagmaendene-som-tjener-kassen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…