Vine til robust vintermad

 

Kup på

Vinhylden

 

I skrivende stund vælter sneen ned, og så er det godt at hygge sig til brændeovnens knitren med et glas god portvin eller en hjemmestrikket grog. Begge kan vække de slumrende livsånder efter en rask tur i det barske vejr. En ”Glühwein” som den, man drikker i alpe- eller fjeldlandene på en skiferie, er heller ikke at foragte, når vinden har bidt i kinden.

 

Men nu kommer vi til sagen, hvad angår ugens tilbudsstrøm fra vores iderige vinleverandører. For de røde vines vedkommende er alle velegnet som ledsagere til danske vinterretter, mens den ene hvide svale vil gøre sig godt som velkomstdrink.

 

Husk i øvrigt: Hvidvin serveres ved 10 grader, mens rødvin og hedvin præsenterer sig bedst ved 16-18 grader.

 

Hvidvin

 


Cantina Colli Euganei, Motofrizz, Vino Frizzante Bianco, Veneto, Italien – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris 66,75 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Som det fremgår af ordet frizzante, så er vinen let perlende. Den er fremstillet på druesorterne Garganega og Trebbiano efter tryktanksmetoden, så en del af den kultveilte, som gærcellerne udvikler, bliver i vinen og udløser små bobler. Duften minder om fersken og hyacint, mens smagen er frisk og harmonisk.

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

Rødvin

 


Phelps Creek Vineyards, 2014 Columbia Gorge, Hood River Oregon, USA – Normalpris 229 kr. – Tilbudspris 175 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Næst efter Bourgogne laves verdens bedste Pinot Noir vin i den nordvestamerikanske stat Oregon, hvis vulkanske jordbund passer den følsomme drue svært godt. Den omhyggelige vinbonde får et resultat af sin møje i form af en vin fuld af frugt og mineralitet. Farven er smuk granatrød, duften fuld af jordbær, hindbær og viol, mens smagen er pakket af frugt som kirsebær, blåbær og fin vanilje. En absolut lækkerbisken.

Importør: Vinomani, Dragør. www.vinomani.dk

 


Bodegas Luna Bebribe, 2016 Finca la Cuesta, Bierzo DO, Castilla y Léon, Spanien – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 99.95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vingården ligger i den nordvestlige del af Spanien i et vinområde, som unge, ambitiøse vinmagere har formået at tilføre stjernestøv i løbet af ganske få år. Dens ejer hedder Alejandro Luna, som på sine 70 hektarer eksperimenterer med 30 forskellige druetyper. Men vinen her er fremstillet på 100% Mencia, en lokal druesort, der er plukket på 60 år gamle vinstokke, og som han har haft de bedste resultater med. Et supergodt produkt fra det moderne Bierzo.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 


Bodegas Asenjo & Manso, 2016 Manso Crianza, Ribera del Duero, La Horra, Spanien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 79 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinområdet Ribera del Duero rummer nogle af Spaniens bedste og dyreste vinhuse, og derfor er det en fornøjelse at møde vine fra området, der ikke flår foret med ud af tegnebogen i betalingens stund. Den aktuelle vin er lavet af 100% Tempranillo druer fra 30 til 60 år gamle vinstokke. Vinen er fuldmoden og fløjlsblød i både duft og smag og passer fint til de færdige tapasretter, som enhver velassorteret madleverandør i dag tilbyder sine kunder.

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 


La Catina Vineyard, 2015 Pinot Noir Reserve, Dealu Mare DOC-CMD, Transsylvanien, Rumænien – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Rumænien har dyrket vin lige siden romerne lagde landet under sit herredømme, og i moderne tid var landet hovedleverandør af vin til Sovjetunionen. Kvaliteten var såsom så for at sige det mildt, og det blev der først ændret væsentligt på, da en række vesteuropæiske vinhandlere ved østblokkens sammenbrud begyndte at købe rumænsk jord op. En af dem var englænderen John Halewood, der for 10 år siden indgik samarbejde med rumæneren Dan Muntean. Et af resultaterne er denne enkeltmarksvin, som man er sluppet udmærket fra, selvom den er atypisk.

Importør Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 


Weingut Hans Nittnaus, 2017 Pinot Noir Selection, Burgenland, Gols, Østrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud hos MENY 2 flasker for 135 kr.

 

Familien Nittnaus har dyrket vin i mere end 300 år i det nordlige Burgenland på østsiden af Neusiedler See ved grænsen til Ungarn. Teamet består i dag af mor og far og to sønner, som mestrer kunsten at lave fremragende vine uden brug af pesticider og kunstige gødningsmidler. Denne Selection er en god variant af Pinot Noir druens forskellige ansigter og yderst drikbar.

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 


Bodega Alta Vista, 2017 Vive Malbec, Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentina –

 

En af de mange, som i disse år producerer topvin i Argentina, er franskmanden Jean-Michel Arcute. Han er to gange udnævnt til ”Winemaker of the Year” af vinguruen Robert Parker for sin indsats på Pomerol-slottet Château Clinet. I 1997 kastede han sin energi på vindyrkning i Argentina og restaurerede en ældre bodega, som i dag er hovedsæde for projektet. Vive Malbec er en del af en Vive-serie, hvis vinstil med aroma og intensitet opfordrer til afslappet livsglæde. Den fortjener at blive kendt af mange.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

 


Bodega Viña La Rosa, 2014 La Capitana, Cachapoal Valley, Peumo, Chile – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 69 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 20 40 30 46.

 

Her har vi en Superchilener i glasset. Den er lavet af 90% Carmenère, 5% Cabernet Sauvignon, 3% Syrah og 2% Cabernet Franc druer, og det munder ud i en vin, som er blød og fløjlsagtig uden at blive marmeladeagtig. Her er duft og smag af modne blommer, hindbær og blåbær og strejf af mokka og mørk chokolade. Lige det, der hæver smagen på en sammenkogt ret.

Importør: Fortium Wine, Hinnerup. www.fortium.dk

 


Journey’s End Vineyards, 2016 ”Debbie does Pinot”, Somerset West, Western Cape, Sydafrika – Normalpris 79 kr. – Tilbudspris 70 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Debbie er er tilknyttet vinejendommen Journeys End, som ejes af den sydafrikanske familie Gabb. Hun har carte blanche til at eksperimentere, og det gør hun med stort held som med denne Pinot Noir. Den er frisk og elegant med grønne noter af urter og udpræget smag af mørke moreller. En ny udgave af Pinot Noir druen, som viser, at vinmageren kan sit job.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 


Casa Vinicola Sartori, 2015 L’Appassione, Rosso delle Veneze IGT, Negrar, Veneto, Italien – Kampagnepris 61,95 kr. hos udvalgte MENY og Spar butikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne populære norditalienske vin er lige til at gå til. Den er produceret af druerne Corvina, Merlot, Rondinello og Corvinone, som kortvarigt efter høsten har gennemgået en tørring, som koncentrerer sødmen. Smagen opleves som god fyldighed og silkeblød frugtintensitet, som munder ud i en lang eftersmag.

Importør: AMKA, Randers. www.amka.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…