Den 11. februar fejrede det iranske præstestyre 40. års dagen for sin overtagelse af magten.
I den anledning sendte den tyske præsident, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier, en meget venlig hilsen til det brutale regime.
Steinmeier ønskede ”hjerteligt til lykke” til mullaherne ”også på vegne af mine landsmænd”.
Den varme lykønskning har udløst en del kritik af Steinmeier i Tyskland. Blandt andet fra Jødernes Centralråd, der er stærkt fortørnede over Steinmeiers imødekommende tone over for et regime, der kræver Israels udslettelse og er gennemført jødefjendsk.
Som Josef Schuster, der er formand for Centralrådet, siger til BILD: ”Hvis man endelig mente, at man burde gratulere med årsdagen, burde præsidenten i det mindste også være kommet med klare kritiske bemærkninger om regimet.”
Tirsdag fik præsidenten så endnu en bredside. Denne gang fra en kendt islamekspert og islamkritiker, der selv har egyptisk baggrund. Det drejer sig om forskeren Hamed Abdel-Samad.
Denne kritik blev fremført under pinlige omstændigheder for Steinmeier.
Præsidentens forsvar
Steinmeier har forsvaret sin fødselsdagshilsen med, at ”en høfligt formuleret lykønskning” er en årelang diplomatisk praksis ved den slags lejligheder. Dermed bidrager Tyskland til, at kontakten til Iran ikke fuldstændig afbrydes.
Præsidenten gentog denne argumentation på en konference, som tirsdag fandt sted i hans embedsbolig, Schloss Bellevue i Berlin.
Konferencen med 170 indbudte gæster i slottets konferencesal skulle debattere store spørgsmål om forholdet mellem religion og demokrati.
Men i talen nøjedes præsidenten ikke med at begrunde sin lykønskning med almindelig diplomatisk skik og brug. Han brugte faktisk også det argument, at lykønskningen var del af den tilnærmelse til Iran, som ligger i EU-landenes atomaftale med præstestyret.
”Ikke i mit navn!”
Da der blev åbnet for debatten efter præsidentens oplæg, rejste Hamad Abdel-Samad sig fra sin plads i salen og kom med et frontalt angreb på Steinmeier.
Ifølge BILD talte han med rolig, fast stemme, da han direkte henvendt til Steinmeier sagde: ”Ikke i mit navn! De har sendt de forkerte signaler til regimet i Iran, og til Deres egen befolkning i Tyskland har De sendt det signal, at vi ikke tager vores egne værdier alvorligt.”
Så gentog han: ”Ikke i mit navn!”
Andre kritikere har fulgt op på Hamed Abdel-Samads kontante – og for Steinmeier pinlige – kritik midt under den stort anlagte konference.
Det gælder således en anden tysk islamekspert, Ahmad Mansour, der har israelsk baggrund.
På Twitter gjorde Mansour blandt andet opmærksom på, at Steinmeier tilsyneladende bruger to vidt forskellige målestokke:
Han lykønskede det iranske diktatur på dets 40. års dag. Men da Donald Trump blev demokratisk valgt som USA’s præsident, var der ikke nogen lykønskning fra Steinmeier til ham.
Foredrag iført skudsikker vest
Denne blødere linje over for det iranske regime afspejler den eftergivenhed over for islam, som præger mange politikere i Vesten.
Heldigvis er der modige folk som Hamed Abdel-Samad, der forsvarer det frie og demokratiske samfunds værdigrundlag og taler den tyske præsident midt imod, når han svigter.
Men Abdel-Samad betaler en høj personlig pris.
I fem år har han levet under politibeskyttelse. En specialenhed i politiet bevogter ham døgnet rundt, til tider med brug af pansrede biler.
Hans seneste bog hedder ”Muhammed – en afregning”. Da den udkom, opfordrede Islamisk Stat til at myrde ham. Selv på flyrejser sidder der en bevæbnet politimand ved siden af ham.
Det er dyrt for samfundet og meget besværligt for ham. Men det er de islamiske fanatikere, der skaber denne situation.
Selv siger Hamed Abdel-Samad: ”Ved en del foredrag er jeg nødt til at bære skudsikker vest.”
Den slags behøver præsident Frank-Walter Steinmeier ikke at tænke på, når han forklarer de særligt inviterede på Schloss Bellevue, hvorfor han ønskede det iranske præstestyre hjerteligt til lykke.