Tre mellemøstlige mænd sigtet for at kaste dansk kvinde ud fra 1. sal – voldskultur i Kolding

En 26-årig dansk kvinde blev ifølge politiet mandag ved 18-tiden kastet ud fra en altan ved sin 1. sals lejlighed på Skovvejen i Kolding.

 

Kvinden lå kvæstet på jorden blødende fra flere stiksår på kroppen. Hun var livsfarligt kvæstet, men er tirsdag uden for livsfare.

 

Tre mænd var tilbage i lejligheden. De er nu anholdt og sigtet for drabsforsøg.

 

De tre mænd har alle mellemøstlig baggrund. Det skriver eb.dk.

 

Den ene mand var kvindens 37-årige tidligere samlever, som hun har et barn med.

 

Desuden var der manden yngre bror å¨29 år.

 

Og endelig var der en tredje mand mand på 26 år.

 

Barnet på 2 år, som kvinden havde med den 37-årige mand, var også i lejligheden.

 

Alle tre mænd nægter sig skyldige.

 

Altanpiger, kultur, klaner og islam

Vi ved ikke om de tre mænd fra lejligheden i Kolding er skyldige i drabsforsøg. Og vi kender heller ikke motivet.

Læs også
En afghansk flygtning maltrakterede en anden afghaner, der ikke ville gifte sig med hans søster – han blev afsløret, da konen blev sur på ham

 

Men i Sverige har man i snart mange år talt om altanpiger. Og overalt i Vesteuropa har man i årtier talt om en kultur hvor et særligt syn på ære spïller en stærk rolle og kan udløse vold.

 

altanpiger er unge kvinder eller piger, der har krænket familiens ære. Derfor skal de dø. men i stedet for at slå dem ihjel, kan de blive presset til at begå selvmord.

 

Det kan ske på flere måder. Men en af dem er at kaste sig ud fra en altan. Det skrev blandt andre Politiken om i 2006.

 

“Mange af dem kan være tvunget ud i selvmordet af familien, advarer svenske støttecentre. De unge beordres til at tage deres liv for at bevare familiens ære. Ved at gøre det, beskytter de samtidig familierne mod at blive straffet for æresdrab, hvis pigerne ikke parerer ordre”, skrev avisen.

 

Fænomenet var allerede dengang kendt af svenske socialarbejdere. Men der var ikke konkrete eksempler på, at det havde fundet sted i Danmark, lød det i 2006.

 

I realiteten er unge pigers ‘selvmord’ en form for drab – såkaldt æresdrab.

 

Det skriver Berlingske i en artikel fra 2007 om æresdrab i vesteuropæiske lande.

 

Og pigerne fortsatte med at dø efter fald fra altaner. I februar døde en 16-årig pige i Malmø,  da hun faldt ned fra en lejlighed på 4. sal. To slægtninge blev anholdt 4/2. 2008 (TT)

 

Læs også
Indvandrerkvinder flygter fra undertrykkelse – nu er der ansatte i den offentlige sektor, som angiver dem

Æresrelateret vold, forsvinden og ‘ulykker’ med dødelig udgang såsom fald fra altan, selvmord eller påtvunget selvmord og mord, opleves som en reel trussel af de unge piger og kvinder. Det er beskrevet i en enestående rapport fra 2009 skrevet af Älgamo og Fingal: Hedersrelaterat förtryck och våld i Stockholm stad. (æresrelateret undertrykkelse og vold i Stockholm).

 

Denne rapport beskriver også en sammenhæng mellem islam, klaner og en kultur med stor vægt på ære. Det bygger den på spørgeskemaundersøgelse, beretninger fra socialrådgivere med mere.

 

Vi ved ikke hvorfor kvinden i Kolding blev livsfarligt kvæstet. Men politiets sigtelse siger noget om, at det kan være en sag med en helt særlig kulturbaggrund og motiv.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…