Ny film: Sherin Khankan siger, hun vil reformere islam  

Foto: Jeppe Bøje Nielsen

***** 5 stjerner ud af 6

 

Den 20. marts blev der på den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX blændet op for verdenspremieren på Marie Skovgaards REFORMISTEN. Filmen er et portræt af den kvindelige danske imam, samfundsdebattør og religionssociolog Sherin Khankan og hendes kamp for at etablere Mariam Moskeen i København.

 

Instruktør og fotograf Marie Skovgaard har fulgt Sherin Khankan i de fire år, hvor hun og hendes ligesindede m/k – der hen ad vejen viser sig ikke at være så ligesindede endda – søsætter en af Europas første kvindemoskeer. En moske, der skal ledes af kvindelige imamer, og som kan udføre islamiske ceremonier.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I opstartsfasen er der fodslag i styregruppen: Koranen og de andre islamiske helligskrifter kan fortolkes i en moderne genlæsning, der bygger på tolerance og ligestilling med vægt på den spirituelle dimension.

 

Islam har en etisk stemme
Som andre, der har forsøgt at reformere islam, slår Khanhan til lyd for, at islam har en etisk stemme, der forkynder moralsk og åndelig lighed mellem alle mennesker, ikke-muslimer og muslimer, kvinder og mænd.  Problemet er ’bare’, at det hidtil har hjulpet meget lidt, at man kan finde blide vers og milde (kvindelige) fortolkninger, når det i sidste instans er de politiske magthaveres udlægning, der afgør, hvilke af de utallige mulige tekststeder og tolkninger, der får lov til at dominere. Nytolkninger er konsekvent blevet overtrumfet.

 

Problemerne opstår da også ret hurtigt, fordi kvindemoskeen er på kollisionskurs med den etablerede fundamentalistiske og patriarkalske udlægning af helligskrifterne med afsæt i de fire retsskoler. Sharialovenes specifikke indhold ud- og fastlægges af lovkyndige MÆND.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Så når moskeen kæmper for kvinders ret til at kunne gifte sig med en ikke-muslim og for at kunne blive skilt (på islamisk), selvom manden nægter – så er der tale om et opgør med kernen i islam i en tradition forvaltet af mænd.

 

Interne uenigheder
Bestyrelsen bag projektet er splittet. Skal de kæmpe i det skjulte eller stå åbent frem? Skal de tage et lille skridt ad gangen eller gå ud i medierne og skabe opmærksomhed om sagen? Interne uenigheder truer det videre arbejde, og stadig flere af initiativtagerne får kolde fødder…   

 

Fin og oplysende dokumentar
Det er en fin og oplysende dokumentar, der varmt kan anbefales. Kender man lidt eller intet til islam på forhånd, kommer her et par service-oplysninger: Islam og kristendom kan ikke sættes på fællesnævner, som det ellers konsekvent bliver gjort i filmen (læs her). Endvidere sammenligner en Keld, der optræder, fiskerkonernes tørklæder i Hans Kirks roman ”Fiskerne” med det islamiske tørklæde. Parallellen udspringer af en uvidenhed, som Keld desværre ikke er den eneste, der lider under i forhold til det muslimske slør (læs her).  

 

Kan islam reformeres?
Islamkritikere har med jævne mellemrum været ude med riven i forhold til Sherin Khankan, der på et tidspunkt var euroislam-ideologen Tariq Ramadans talerør i Danmark (læs her, her og her), men tilsyneladende er der kommet flere nye boller på suppen i forbindelse med kvindemoskeen.   

 

Om islam kan reformeres er der skrevet mange og tykke bøger om, og personligt har jeg mine tvivl. Men en kæmpestor respekt for Sherin Khankan og de tilbageværende ligesindede i deres kamp for kvinders ligeret. De handler, og det kræver stort mod. Denne dokumentarfilm kan udløse en fatwa, fordi Khankans tilgang og opgørs-praksis bliver eksponeret så voldsomt, at hun vil kunne blive opfattet som frafalden. Og det uanset hvor meget hun strider med at argumentere for, at hendes tolkninger er solidt forankret i de islamiske helligskrifter. Magt er – desværre alt for ofte – ret.

 

Længde: 83 minutter

  • Medvirkende: Sherin Khankan, Saliha Marie Fetteh, Saer El Jaichi, Hicham Mouna, Jacob Holdt m.fl.
  • Premieredato: torsdag d. 21.3.19                                                                                         

 

       VISNINGER PÅ CHP:DOX

        Torsdag 21. marts 17.30, Empire Bio

        Lørdag 23. marts 12.00, Bremen Teater

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

        Onsdag 27. marts 14.30, Cinemateket

        Fredag 29. marts 17.00, Grand Teatret

        Søndag 31. marts 12.30 Valby Kino

 

FAKTABOKS

Sharia er islams lovsystem

  • Loven bygger på Koranen og profeten Muhammeds liv.
  • Loven guider muslimer til, hvordan de skal leve deres liv i overensstemmelse med Koranen
  • Loven foreskriver blandt andet, hvordan man må gifte sig, bede, handle, og hvordan forskellig kriminalitet skal afstraffes.
  • Grundlæggende for sharialoven er fatwa. Fatwa er en handlingsanvisning, som udstedes af en muslimsk autoritet. Nogle mener, at en fatwa kan give udslag i en dødsdom over en person, som har gjort noget utilgiveligt i forhold til sharialoven. Ikke alle muslimer er enige i dette.
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…