Mette Frederiksen bebuder massivt øget overvågning mod eksplosioner og skyderier – men røde støttepartier er imod

Skattestyrelsen ødelagt af bombesprængning (Foto: Steen Raaschou)

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør i et interview med Berlingske det klart, at regeringen vil lægge op til en “massivt” øget overvågning i det danske samfund.

 

Torsdag fremlægger regeringen en såkaldt “sikkerhedspakke”.

 

Den er blandt andet en konsekvens af sommerens eksplosioner i København.

 

Konkret vil regeringen foreslå, at politiet skal opsætte “markant mere tv-overvågning” i form af 300 flere kameraer. Politiet skal kunne sætte kameraerne op på eget initiativ i hele landet.

 

Samtidig skal mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger udvides, hvis det står til regeringen.

 

I dag må man ikke overvåge de frit tilgængelige områder, hvor der er almindelig færdsel. Det vil statsministeren dog lave om på, så myndighederne “kan overvåge bredere og ikke kun snævert”.

 

Samlet set er der tale om et meget stort skridt, som øger overvågningen i Danmark, mener statsministeren.

 

– Vi går ret langt nu med en massiv udvidelse af overvågning, fordi det har vist sig at være et meget effektivt redskab, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

 

Ud over øget overvågning vil sikkerhedspakken indeholde forslag om øget straf for besiddelse af sprængstoffer, “bedre” beskyttelse af grænsen mod Sverige og udvidede efterforskningsmuligheder.

 

Det markante udspil skyldes ifølge Mette Frederiksen, at en hård kerne af forhærdede kriminelle er stadigt mere voldsparate.

 

Hun henviser til, at der i år har været 13 eksplosioner i København. Samtidig er 180 bandemedlemmer i årets første syv måneder idømt 258 års fængsel for 845 lovovertrædelser.

 

– Det er ikke noget, der kommer til at gå væk, og derfor er vi nødt til at tage nogle drastiske skridt, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

 

Statsministeren er forberedt på, at et forslag om at øge overvågningen i Danmark vil blive et varmt debatemne i Folketinget.

 

– Jeg håber så, at Folketinget vil lave en vurdering af hele situationen og ikke kun forholde sig til det her med udgangspunkt i spørgsmål om frihedsrettigheder og retten til privatliv. For jeg mener, at vores befolkning har fortjent, at vi forholder os til den nye form for kriminalitet.

 

Støttepartier: Vi tager stærkt afstand fra øget overvågning

Regeringens støtteparti kalder regeringens kommende “sikkerhedspakke” en glidebane, der skaber falsk tryghed.

 

Radikale Venstre og Enhedslisten tager afstand fra statsministerens forslag om “massivt” øget overvågning i det danske samfund. SF mener omvendt, at der er brug for skrappe tiltag.

 

Det fortæller partiernes retsordførere.

 

– Vi tager stærkt afstand fra den massive udrulning af den her masseovervågning. Situationen er alvorlig, men vi skal ikke løse virkelige problemer ved at skabe falsk tryghed, siger Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard.

 

Han kalder det skruen uden ende, hvis politiet sætter 300 kameraer op, som regeringen vil foreslå.

 

– Det bliver en glidebane. Hvad skal man gøre, næste gang der sker noget. Skal man så sætte 300 nye kameraer op? siger han.

 

Enhedslisten er ligesom Radikale uenig med Mette Frederiksen i, at der er brug for øget overvågning.

 

– Jeg er meget bekymret for retssikkerheden og alt den overvågning, der er i regeringens pakke, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

 

Partiet ser det dog som fornuftigt at samle registre for kameraer, som regeringen også lægger op til.

 

SF er positive over for forslaget om øget overvågning. Partiet ønsker dog, at øget overvågning bliver ledsaget af øget tilsyn.

 

– Vi står i en ekstraordinær situation. Vi har kriminelle, der sprænger bomber i vores by, og det åbner for et nyt kapitel i vores retspolitik.

 

– Hvis SF skal overveje at gå ind i det her, kommer vi til at kræve mere tilsyn med, hvordan man anvender kameraer og nummerplade-skannere, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

 

Dansk Folkeparti ser forslaget som passende, men mener ikke, at det går langt nok.

 

– Det er bestemt på sin plads. Jeg synes, de eksplosioner og bilafbrændinger vi har set på det seneste med al tydelighed viser, at vi har brug for nogle redskaber til politiet, som de har for lidt af i dag, siger Peter Skaarup.

 

Stod det til partiet, skulle der dog mere drastiske midler i brug, end hvad regeringen lægger op til. Blandt andet mener partiet, at kommunerne burde få mulighed til selv at sætte overvågningskameraer op på offentlige områder.

 

Regeringen vil torsdag fremlægge en såkaldt “sikkerhedspakke”. Det fortæller Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske tirsdag.

 

Med pakken lægger regeringen ifølge statsministeren op til en “massivt” øget overvågning i det danske samfund.

 

Den er blandt andet en konsekvens af sommerens eksplosioner i København.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…