Løkke efter møde med Somalia: Danmark kan tvinge somaliere hjem

Arkivfoto: Privat
I 2016 vurderede Udlændingestyrelsen, at det ville være muligt at sende en del somaliere hjem.
Omkring 800 fik vurderet deres opholdsgrundlag og flere hundrede fik ikke deres midlertidige opholdsgrundlag fornyet.
De skulle rejse hjem til Somalia.
Men kun få er rejst ud af Danmark.
Mange af somalierne ønsker ikke at forlade Danmark. Men det har været uklart om Somalia er villige til at tage imod dem, der bliver udsendt med tvang.
Derfor holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen i går mandag et møde med Somalias præsiden, Mohamed Abdullahi Mohamed, da de begge var til topmøde i Sharm e-Sheikh i Egypten.
Efter mødet bekræftede Lars Løkke, at der er en aftale med Somalia, der gør det muligt at tvangshjemsende somaliere, skriver ritzau.
Det vil være godt, hvis somaliere kan vende hjem og hjælpe med at bygge deres land op, sagde statsministeren.

 

– Det er ikke min vurdering, at det lige nu er udfordringer i Somalia, der gør, at vi ikke ser flere tvangshjemsendelser, understreger han.

 

Under mødet med statsministeren talte præsidenten om, hvor vigtigt det er for landet, at somaliere vender hjem, da de har fået kompetencer og erfaringer i lande som Danmark.

 

Det er en “berigelse” for Somalia, sagde præsidenten under mødet i et lille rækkehus, hvor han er indkvarteret i den egyptiske badeby tæt på topmødet mellem EU og Den Arabiske Liga.

 

Præsidenten er selv uddannet i USA. En i hans delegation i Egypten er uddannet i Danmark.

 

Aftalen mellem Danmark og Somalia er uformel, da Somalia ønsker, at den skal være fortrolig, uddyber statsministeren.

 

– Vi har et tiltagende godt samarbejde, som somalierne lægger meget vægt på foregår i fortrolighed. Derfor kan jeg ikke gå i detaljer med det. Men det er et samarbejde, der også gør det muligt i visse situationer at tvangshjemsende personer til Somalia, hvis det er nødvendigt.

 

– Det er vigtigt at få formidlet – også på hans (præsident Mohameds, red.) vegne – at han gerne ser, at folk vender hjem, siger Lars Løkke Rasmussen.

 

Statsministeren mener, at der tit “bliver tegnet et billede af, at vi er frygteligt onde”, når “vi vil sende folk hjem”.

 

– Men sandheden er den, at vi giver husrum til folk, så længe de har brug for det. Vi har mange somaliere i Danmark, og der er også en del af dem, der har udsigt til ikke at få forlænget deres opholdsgrundlag, da situationen er sådan, at de godt kan returnere, siger Løkke.

 

Den danske regering har fokus på frivillighed. Danmark har en ordning, hvor man giver støtte til, at somaliere kan genetablere sig i hjemlandet, hvis de ønsker det.

 

Udsigten til tvang skal være et skub til, at folk vælger den frivillige hjemrejse med udsigt til dansk hjælp i hjemlandet, understreger statsministeren.

 

/ritzau/ og redaktionen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…