Nyt topmoderne tapperianlæg i Køge – flasker og poser fyldes i stride vinstrømme

De Gode Dråber

 

Danmarks og Nordeuropas største aftapper af vin. Globus Wine, har en månedstid før starten af det nye år samlet alle sine hovedaktiviteter – aftapning af vin på flasker og påfyldning af poser i papvinskartoner – et nyt topmoderne tapperianlæg i Køge.

 

Her er der også både plads til en indkøbs- og salgsafdeling af egen import af vin, der sælges i ind- og udland med en forundringsværdig stor succes, og en afdeling, som styrer selve procedurerne i forbindelse med de aftapningsaftaler, der indgås med danske og internationale kunder.

 

Gazeller
Virksomheden, som blev startet i 2006, blev startet af tre udbrydere fra vin- og spiritusfirmaet Taster, Henning Andersen, Nicholas Hammeken og Uwe Pedersen. De kom med hvert deres speciale inden for salg, indkøb og teknik – egenskaber, der er guld værd, når man etablerer selvstændig forretning, og hurtigt ønsker status som Gazelle.

 

De etablerede sig i første omgang i 2007 med maskiner til påfyldning af Bag-In-Box – det engelske ord for papvinskartoner – i Brøndby vest for København og senere i 2011 i Greve med en såkaldte linje til aftapning af flasker. I starten var kapaciteten på BiB-linjen 22 millioner liter, men da efterspørgslen af papvin nærmest var eksplosiv i de efterfølgende år, udvidede man i 2012 med en BiB-linje 2, hvorved kapaciteten nåede op på 48 millioner liter, og ved hjælp af treholdsskift nåedes et aftapningstal på mere end 50 millioner liter.

 

Kapacitet på 140 mio. liter
Omsætningen i kroner og ører for 2018 på estimeret 514 millioner kr. er ikke officielt opgjort, men i 2017 lå den på 473 millioner kr.

 

I det nye hovedsæde, hvortil 73 medarbejdere er knyttet, er den samlede aftapningskapacitet 140 millioner liter. Den er nu fordelt på 3 BiB-linjer og 2 flaskeaftapningslinjer, så der er skabt albuerum for yderligere ekspansion, som forventes at ske i specielt Østeuropa, hvorfor man har etableret salgskontor i Krakow i Polen.

 

En tillidssag
Vinaftapning er en absolut tillidssag, og det lever Globus Wine til fulde op til med en lang række certificeringer, som rækker lige fra det højeste certifikat inden for internationale fødevare-standarder over certificering til at håndtere økologiske vine,
aftappe for Fair for Life producenter, tappe Fairtrade produceret vin og til at håndtere veganske produkter.

Alfa og omega
Vinene, som modtages i Køge i store bulkforsendelser i containere eller i lastbiltanke, kommer fra alle de store vinproducerende lande. Men før de aftappes, sættes et stort kontrolapparat i værk. Først undersøges vinens dokumenter, hvorpå følger en analyse af alkoholprocent, PH-værdi, syre, restsukker og svovl.

 

Dernæst foretages en organoleptisk bedømmelse af vinen, hvor næse og smagsløg er i arbejde. Næste skridt er en filtrering af vinen for eventuelle urenheder og en reduktion af iltindhold eller justering af svovl, når det kræves.

 

Efter indpumpningen hviler vinen i 48 timer for at stabilisere sig. Svovlindholdet, der sikrer vin mod forrådnelse og holder den i live, kontrolleres, og umiddelbart før aftapningen analyseres og smages vinen en gang mere. I forbindelse med selve tapningen sterilfiltreres, og før det aftappede produkt sendes afsted til modtageren, analyseres og smages vin for endelig godkendelse.

 

75% af den færdig vine placeres i papkartoner, mens de resterende 25% tappes på flaske.

 

44 millioner liter papvin
Til den ende kan tilføjes, at totalsalget af BIB-vine på årsbasis i Danmark skønnes at ligge på ca. 44 millioner liter. Det er omkring 40% af den vin, som forbrugerne køber i detailhandelen. Lægges vort forbrug på restaurationer til, kommer vi op på i alt 160 millioner liter vin – og så er det ukendte milliontal fra den sydlige grænsehandel ikke medregnet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…