Filmanmeldelse ALLE VED DET: Rygter, sladder og hemmeligheder  

**** 4 stjerner ud af 6

 

Læg godt mærke til navnet Asghar Farhadi (født 1972). Han er iransk filminstruktør og har skabt sig et navn på film som ”Nader og Simin – en separation” (2011), ”Fortiden” (2013) og “Sælgeren” (2017), der på en og samme tid evner at skildre ægteskabelige konflikter og levere samfundskritik.

  

Delvist den samme problematik er på spil i hans nye film ALLE VED DET, der genremæssigt kan placeres i kategorien ’psykologisk gyserdrama’.

 

Handling

Vi befinder os i et lokalsamfund et sted i Spanien. En lille provinsby med kirke og torv omgivet af vinmarker skal danne ramme om et bryllup. Familiemedlemmer kommer langvejs fra til festen i hjembyen, herunder brudens søster Laura (Penélope Cruz) og hendes to børn, den fandenivoldske og bedårende teenagedatter, Irene (Carla Campra), og en noget yngre lillebror. Far er blevet hjemme i Buenos Aires.  

 

Under den løsslupne bryllupsfest forsvinder Lauras datter. Først tror mor, at Irenes forsvinden beror på en misforståelse i form af en dårlig spøg fra den selvrådige piges side. Men den grumme sandhed kommer hurtigt for en dag: Irene er blevet kidnappet, og nu kræver bortførerne en kæmpesum i løsepenge. Ellers vil hun blive slået ihjel.

  

Hvorfor er Irene blevet kidnappet, og hvem står bag?  Skeletterne begynder at vælte ud af skabene, og stadig flere hemmeligheder kommer for en dag.

 

”Alle ved det” kalder på et snarligt gensyn

Javier Bardem (”No Country for Old Men” (2007), ”Vicki, Cristina, Barcelona” (2008) ”Skyfall” (2012), og Penélope Cruz har hovedrollerne, og de gør det begge aldeles fremragende. 132 minutter er en lang film, men den holder hele vejen igennem, dels fordi plottet er godt skruet sammen, dels fordi de mange aktører – som det i begyndelsen er svært at holde styr på – er fremstillet interessant og troværdigt. Store temaer er i spil: (Forsmået) kærlighed, had, jalousi, svigt, bedrag, utroskab, stolthed og skam, og slutningen sidder lige i skabet.

 

Den eneste grund til, at filmen ikke kommer op på 5 stjerner er, at der er en brist i plottet. Den ”fejl” skal selvfølgelig ikke afsløres her. Til gengæld får instruktøren også i denne omgang på sin egen stille og indirekte måde formidlet relevant samfundskritik.

  

”Alle ved det” rummer så mange nuancer i persontegning og tematik, at den kalder på et snarligt gensyn. Og så glæder jeg mig ellers allerede til Asghar Farhadis næste film.  

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Længde: 132 minutter

  • Medvirkende:  Javier Bardem, Penélope Cruz, Ricardo Darín, Carla Campra m.fl.
  • Instruktør: Asghar Farhadi
  • Manus:  Asghar Farhadi
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: torsdag d. 21.3.19                                                                                         

 

       

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…