Ny film fra Iran: Tilpas dig eller dø

**** 4 stjerner ud af 6

 

SÆLGEREN er en iransk film inspireret af den amerikanske forfatter Arthur Millers teaterstykke ”En sælgers død”(1949): Hovedpersonen, sælgeren Willy Loman, er kommet op i årene og kan ikke mere honorere de krav, der stilles til en moderne handelsrejsende. Han magter ikke at tilpasse sig de nye tider og bliver dermed indbegrebet af en middelklasse-amerikaner på nedtur.

 

Instruktøren Asghar Farhadi har læst Millers drama som ung studerende og blev fascineret af fortællingen. Dels dens menneskelige relationer, dels den indbyggede kritik af en historisk periode, hvor udviklingen går så stærkt, at de svageste bukker under.

 

Enten tilpasser du dig den hurtige ændring af tingenes tilstand, eller du dør – sådan cirka lyder parolen. Den nødvendige tilpasning og ellers undergang er den tematik, som Millers stykke og Farhadis ”Sælgeren” har til fælles.

 

Handlingen

Det yngre og barnløse ægtepar Emad (Shahab Hosseini) og Rana (Taraneh Alidoosti) bor i Teheran. Han er skolelærer, hun hjemmegående, og de er begge aktive i en teatertrup. Den forestilling, de øver på, er en opsætning af ”En sælgers død”, hvor Emad og Rana skal spille de to hovedroller. En af flere broer mellem film og forlæg.
Parret er tilsyneladende velfungerende og harmonisk, men får et problem på halsen: De bliver presset ud af deres bolig, fordi ejendommen er ved at styrte sammen. Det antydes, at bygningen er udsat, fordi der bygges for meget og for hurtigt og for kaotisk i millionbyen. Fundamentet undergraves.

 

Hvor kan de få tag over hovedet? En kollega i teatertruppen bliver deres redningsmand, da han tilbyder, at de kan overtage en lejlighed, hvorfra den forrige lejer netop er fraflyttet.

 

I deres nye hjem sker der imidlertid et overfald, der har forbindelse til den tidligere lejer. Overfaldet får skelsættende betydning for Emad og Ranas liv, og deres forhold bliver så udfordret, at det er spørgsmålet, om ægteskabet kan holde.

 

En Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film

Filminstruktøren Asghar Farhadi står bl.a. bag det Oscar-vindende drama Nader og Simin – en separation (2011). ”Sælgeren” har ligeledes modtaget en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film.

 

Det er bestemt også en fin og seværdig film, der efter en lidt tung opstart er spækket med dramatiske optrin – nuanceret og indfølende formidlet. Manus halter undertiden lidt i troværdighed, men manglerne opvejes af skildringen af Teherans anarkistiske udvikling og den indirekte kritik af det iranske samfunds rigide kønsnormer.

 

Plottet rummer flere overraskelsesmomenter, og den åbne slutning er et absolut plus. At kalde ”Sælgeren” ’en mesterligt udført thriller’ (New York Post) er nok at stramme skruen en tand for meget, men mindre kan også gøre det.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

***

Længde: 125 minutter

  • Medvirkende: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi m.fl.
  • Instruktør: Asghar Farhadi
  • Manus: Asghar Farhadi
  • Censur: Tilladt for børn over 11 år
  • Premieredato: torsdag d. 6. april
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…