Film om tango-geniet Piazzolla: En harmonika-musikers livsrejse

    

Af Lone Nørgaard

**** 4 stjerner ud af 6

Først en serviceoplysning:  Bandoneónen er en særlig, argentinsk variant af harmonikaen, som har været et hovedinstrument indenfor tangoen.

 

Den argentinske instruktør Daniel Rosenfeld har i sin dokumentarfilm PIAZZOLLA: THE YEARS OF THE SHARK tegnet et portræt af en musiker, der er blevet kaldt ”verdens største tango-komponist”. Astor Piazzolla (1921-1992) var nemlig ikke ’kun’ bandoneón-spiller, men også komponist og orkesterleder.

 

Hans kompositioner fornyede og ændrede tango-musikken i Argentina og dermed i resten af verden. De utraditionelle arrangementer var bestemt ikke velsete i hans hjemland, og af samme årsag var han en kontroversiel figur.

 

Dokumentaren fortæller også en familiehistorie

Dokumentaren rummer ikke kun en række klip fra Piazzollas optrædener igennem et langt liv, men fortæller også en familiehistorie med mange dramatiske elementer.

 

Som ni-årig fik Astor sit første bandoneón af faderen. Tyve år senere rejste han til Paris for at studere klaver og komposition for ikke at gå i stå, men hele tiden videreudvikle sin musik. Modstanden mod hans originale tango-fortolkninger ebbede efterhånden ud, så han efter en karriere i hovedsageligt Europa og USA vendte tilbage til Argentina – og stor hyldest.

 

Adgang til privatsamling af lyd- og filmoptagelser

Instruktøren har arbejdet tæt sammen med Piazzollas søn Daniel og fået adgang til dennes private samling af lyd- og filmoptagelser af faren. Arkivet gør filmen ret unik, fordi publikum ikke kun får serveret de officielle scene-optrædener, men også mange private og intime hjemmeoptagelser af den store musiker sammen med familien.

 

Når det alligevel kun bliver til fire stjerner, er det fordi dokumentaren er en tand FOR kalejdoskopisk efter min smag. Ses filmen uden forkundskaber om manden, er der flere sekvenser, der ikke står helt klare i det store billede.

 

Men ”Piazzolla: The Years of the Shark” er absolut en dokumentar, det er værd at bruge 90 minutter på, ikke mindst fordi musikken er fantastisk.

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

 

NB! Premieredato torsdag d. 4. juli i en lille håndfuld biografer.  Engelske undertekster – og filmen har fået intet mindre end en rating på 7.8 på IMDB.

Længde: 90 minutter

  • Medvirkende:  Astor Piazzolla, Daniel Piazzolla m.fl.
  • Instruktør: Daniel Rosenfeld
  • Manus: Daniel Rosenfeld, Fernando Regueira, Alejandro Carrillo Penovi
  • Premieredato: torsdag d. 4. juli

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…