Tyskland udleverer terrormistænkt til Tunesien, selv om der er dødsstraf – Danmark er alt for tilbageholdende, siger Peter Skaarup

Modelfoto fra en anden sammenhæng i Tyskland

Tidligt om morgenen den 2. februar 2017 anholdt Nordjyllands Politi to rumænere.

 

De var internationalt efterlyste af de rumænske myndigheder. Den ene var dømt for vold med døden til følge, og den anden for grove røverier, så umiddelbart skulle det være en rutinesag for dansk politi at udlevere dem til strafafsoning i Rumænien.

 

Men Højesteret spændte ben. Den 31. maj afgjorde Højesteret, at det ville være i strid med Menneskerettighedskonventionen at udlevere rumænerne på grund af de ringe pladsforhold i de rumænske fængsler.

 

De to efterlyste forbrydere blev derfor sat på fri fod og kan opholde sig i Danmark lige så længe, som det passer dem. I realiteten har de takket være Højesteret fået en slags asyl udenom de normale kanaler.

 

Men i Tyskland gælder der helt andre regler

I modsætning til Danmark ser man i Tyskland noget anderledes på tingene. Her er risikoen for dødsstraf ingen hindring for at udlevere en efterlyst person.

 

I samme måned, som Nordjyllands Politi anholdt de to efterlyste rumænere, anholdt tysk politi ligeledes i februar 2017 tuneseren Haikel S.

 

Det skete i forbindelse med en antiterroraktion, hvor tuneseren var mistænkt for at forberede et terrorangreb i Tyskland for Islamisk Stat, skriver det tyske medie Der Spiegel.

 

I onsdags den 9. maj blev han under politibevogtning fløjet til Tunesien, hvor der ifølge lovgivningen er dødsstraf, og overgivet til myndighederne der.

 

 

For ligesom med rumænerne i Nordjylland var også tuneseren efterlyst

Da tysk politi efter anholdelsen begyndte at undersøge tuneserens baggrund, viste det sig, at de tunesiske myndigheder havde udstedt en international arrestordre på ham.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

I Tunesien er han således mistænkt for at have stået bag en terroraktion den 18. marts 2015 mod Bardomuseet i landets hovedstad, Tunis.

 

Museet indeholder verdens største samling af romerske mosaiker, og under angrebet blev 21 udenlandske turister og én tuneser dræbt.

 

Tunesien ønskede udlevet til retsforfølgelse, og det gav problemer i Tyskland, hvor myndighederne umiddelbart var indstillet på at efterkomme det tunesiske ønske.

 

Den tyske forfatningsdomstol skar igennem – send ham til Tunesien

Således var tuneseren allerede i juli 2017 anbragt i et startklart fly med kurs mod Tunesien, da en domstol i Frankfurt i sidste øjeblik fik stoppet udleveringen.

 

Herefter gik der en masse juristeri i sagen.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

På sin side var den 38-årige tuneser af gode grunde ikke særligt begejstret for at blive sendt hjem og sammen med sin advokat protesterede han mod at blive udleveret med den begrundelse, at dødsstraf er skrevet ind i den tunesiske grundlov.

 

Dertil kommer, at det ifølge tysk lovgivning er ulovligt at udvise folk til lande, hvor de kan risikere dødsstraf.

 

Sagen havnede sluttelig hos den tyske forfatningsdomstol, Bundesverfassungsgericht, som efter kontakt til de tunesiske myndigheder havde fået bekræftet, at Tunesien siden 1991 ikke har praktiseret dødsstraf og heller ikke har til hensigt at gøre det.

 

På den baggrund besluttede domstolen, at der ikke ville være noget til hinder for en udvisning.

 

Samme holdning havde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som i mandags afviste en anke over afgørelsen fra tuneserens advokat, von Haikell.

 

Og han var alt andet end tilfreds med forfatningsdomstolens afgørelse:

 

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

”Det var en politisk beslutning og ikke en statsretlig. Selvom man fra tunesisk side har forsikret, at man ikke vil kræve dødsstraf, er det ingen garanti. Det kan hurtigt ændre sig, hvis den politiske situation i landet ændrer sig,” lød det ifølge tyske medier fra von Haikell.

 

Peter Skaarup: Det er opsigtsvækkende

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF) er samtidig både forbløffet og tilfreds med den tyske forfatningsdomstols afgørelse.

 

”Det er opsigtsvækkende, at det er lykkedes Tyskland at udvise den terroranklagede tuneser Haikel S efter begæring fra de tunesiske myndigheder. End ikke risikoen for dødsstraf i hjemlandet har været nok til at forhindre udvisningen, som tilmed har fået grønt lys af Menneskerettighedsdomstolen, siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og understreger:

 

”I det lys er det desto mere grotesk, at Højesteret sidste år nægtede udlevering af kriminelle rumænere til de rumænske myndigheder blot på grund af fængselsforholdene i Rumænien.

 

Utilstedeligt at Danmark ikke fortsat kan udvise

I den forbindelse giver formanden for Folketingets Retsudvalg ikke meget for regeringens udmeldinger om, at Europarådets erklæringer om en banebrydende reform af menneskerettighederne skulle være historisk.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

”Således har flere eksperter svært ved at se, at det skulle ændre noget i forhold til udvisninger, hvorfor det er skudt helt over målet at bruge ord som historisk, reform og banebrydende. Hensynet til privat- og familieliv eller fængslernes dårlige forfatning i hjemlandet, vil tilsyneladende fortsat kunne spænde ben for flere udvisninger,” siger Peter Skaarup og understreger:

 

”Det er ganske enkelt utilstedeligt. Selvfølgelig skal Danmark kunne udvise, så forhærdede kriminelle udlændinge hjemsendes. Så må vi kigge på, hvordan vi kan ændre lovgivningen, så domstolene fortolker menneskerettighedskonventionen anderledes. Og ellers er det jo oplagt at tage forbehold for de dele af konventionen, som er problemet, så vi bliver herrer i eget hus.

 

Du kan læse hele artiklen i Der Spiegel her:

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/abschiebung-von-terrorverdaechtigem-tunesier-haikel-s-laeuft-a-1206943.html

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…