Tyskerne er vrede og frustrerede over Merkels svigt – nu vanker der smæk til kansleren

Ved det tyske valg i september sidste år fik Angela Merkels Union af CDU og CSU et historisk dårligt resultat: 32,9 procent – så langt havde man ikke været nede siden slutningen af 1940’erne.

 

Siden er det gået endnu værre. I en række meningsmålinger er Unionen røget under den psykologisk vigtige grænse på 30 procent.

 

Bedre går det ikke for forbundskansler Merkel selv. En aktuel måling ved optakten til den ny politiske sæson giver hende alvorlige smæk.

 

Stor utilfredshed

Vælgerne bliver spurgt, om de er tilfredse med Merkels arbejde.

 

Næsten en tredjedel erklærer sig ”meget utilfredse” med hendes arbejde. Yderligere 27,4 procent er ”overvejende utilfredse”.

 

Sølle syv procent af vælgerne siger, at de er ”meget tilfredse”. Dertil kommer 29 procent, der siger, at de er ”overvejende tilfredse”. (Insa/Bild)

 

Et klart flertal af vælgerne bedømmer altså Merkels indsats negativt. En stor del er endda meget negative. Og næsten ingen synes, at kansleren gør det virkelig godt.

 

Det er noget af en nedtur for en politiker, der i en årrække har domineret tysk politik med stor folkelig tilslutning.

 

Har bevæget sig for langt til venstre

Blandt dem, der stemmer på Merkels egen Union, er tre fjerdele tilfredse, men det er egentlig ikke særlig imponerende. 23 procent af hendes egne er utilfredse med hende.

 

Læs også
Begyndelsen til enden for Angela Merkel

Det eneste andet parti, hvor et flertal af vælgerne er tilfredse med Merkel, er såmænd De Grønne. Et parti, der er præget af politisk korrekte og venstreorienterede holdninger!

 

Dette billede understreger, at Merkel i mange tyskeres øjne har bevæget sig for langt til venstre – især i udlændingepolitikken og anden værdipolitik.

 

Valgforskeren Hermann Binkert slår fast: ”Tilslutningen til forbundskansleren er tippet. I dag overbeviser Angela Merkel kun hver tredje tysker.” (BILD)

 

Regeringspartierne taber – AfD og De Grønne vinder

Det er en ringe trøst for Merkel, at hendes eget CDU ikke er det eneste parti, der er i vanskeligheder. Også det bayerske søsterparti CSU oplever trængsler for tiden.

 

Endnu værre går det for den socialdemokratiske regeringspartner SPD, der befinder sig i en dyb og vedvarende vælgerkrise.

 

Der er øretæver til hele regeringslejren. I meningsmålingerne har den nuværende regering af CDU/CSU og SPD da også mistet sit flertal hos vælgerne. Det er klart, at Merkel selv har en afgørende rolle i denne nedtur.

Læs også
Lussing til Angela Merkel – hendes parti tager opgør med hendes udlændingepolitik

 

Det synes stadig mere tvivlsomt, om hun holder valgperioden ud som kansler.

 

Til gengæld er der partier i oppositionen, som for alvor mærker fremgang.

 

I første omgang var det især det indvandringskritiske AfD, der stormede frem. Partiet ligger stadig langt over sit tidligere niveau og er meget stærkt i Østtyskland.

 

Men nu vipper det lidt op og ned på det nye høje niveau på 14 procent eller derover.

 

Samtidig oplever De Grønne en klar vælgerfremgang.

 

Politisk dødvande

Læs også
Nu rejser den tyske forbundsdag en debat om FN’s omstridte migrationspagt – Folketinget bør gøre det samme

Der sker en splintring af tysk politik. De store folkepartier, CDU/CSU og SPD, svækkes. Partier med en klarere profil vinder frem – altså specielt AfD og De Grønne.

 

Men hverken AfD eller De Grønne er i nærheden af at kunne være hovedkraft i et nyt regeringsflertal.

 

Så Tyskland befinder sig i et politisk dødvande.

 

Der er stor folkelig utilfredshed med Merkel og med de gamle folkepartier. Men utilfredsheden stritter i forskellige retninger. Den har ikke nogen klar retning eller noget, der ligner et flertal.

 

Udlændingepolitik i Danmark og Tyskland

Det hænger i høj grad sammen med, at de store partier slet ikke har formået at lægge den stærke og stramme kurs i udlændingepolitikken, som er afgørende for befolkningen.

 

I Danmark er der et bredt parlamentarisk flertal for udlændingepolitiske stramninger. Et flertal, som der kan regeres på med solid folkelig støtte.

Læs også
Tysk avis afslører, hvordan Merkel åbnede Tysklands grænser for asylstrømmen – den historie kan Henrik Sass og S lære af

 

Man går ikke langt nok, men man tager vigtige skridt, som befolkningen ønsker.

 

Det gør de store tyske regeringspartier ikke. Merkel og hendes CDU lever slet ikke op til befolkningens forventninger til udlændingepolitikken. Og SPD minder nærmest om De Radikale i Danmark.

 

Så vælgerne er frustrerede, og de siver fra de store partier. Men mange af dem kan ikke finde ud af, hvor de skal gå hen, og hvordan de får en regering, der duer.

 

Det eneste alternativ til den nuværende svage regering af CDU/CSU og SPD synes at være en rodebutik af disse to partier plus De Grønne og det liberale FDP (en såkaldt Jamaica-koalition).

 

Tyskland slæber sig videre

Angela Merkel er den hovedansvarlige for, at man er havnet i denne elendighed. Derfor er de tyske vælgere stærkt utilfredse med hende.

 

Læs også
De tyske vælgere siger eftertrykkeligt nej til Angela Merkels planer om at blive siddende på magten

De kan lufte deres vrede i en meningsmåling. Men ellers kan de ikke finde ud af, hvor de skal gøre af den.

 

Så Tyskland slæber sig foreløbig videre med Merkel som kansler.

 

https://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/bild-wahl-check-wieder-miese-umfrage-werte-fuer-die-groko-56649140,jsRedirectFrom=conversionToLogin.bild.html#remId=1569820836871073847

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…