Det var en hårdt presset Angela Merkel, der mandag åbnede CDU’s partikongres.
Ved valget i september sidste år led hun et forsmædeligt nederlag.
Siden har hun haft store vanskeligheder med at få dannet en regering – og trængslerne er langt fra slut endnu.
CDU er parat til at gå i regering med socialdemokraterne i SPD. Men først på søndag vides det, om SPD vil være med. Her offentliggøres resultatet af en urafstemning i partiet om sagen.
Skulle det ende med et nej fra SPD’s medlemmer, står Merkel for alvor med ryggen mod muren.
Den politisk korrekte Merkel
Fra hendes eget parti er der tiltagende kritik. Det gælder specielt fra de dele af partiet, der står for en markant værdipolitik og udlændingepolitik.
Som kansler har Merkel gennem årene lagt sig på en meget midtsøgende linje, hvor afstanden til det politisk korrekte SPD ikke var særlig stor.
Det er sket under indflydelse fra den venstreliberale, selvbevidste (selvglade) Peter Altmaier, der har været Merkels højre hånd som minister for kanslerkontoret.
Kulminationen på denne politik var Merkels åbning af Tysklands grænser for den enorme asylstrøm fra især Mellemøsten.
Det blev samtidig begyndelsen på Merkels nedtur.
Det konservative håb
Hun får selvfølgelig det obligatoriske bifald på partikongressen. Men hun står over for en forsamling, der er helt anderledes kritisk over for hende end tidligere set.
Mange mener, at hun har svigtet i udlændingepolitikken.
Mange er utilfredse med, at hun har givet SPD alt for store indrømmelser i regeringsforhandlingerne.
Mange har kritiseret hende for at omgive sig med ja-sigere.
Merkel er nu så trængt, at hun har været nødt til at lytte til disse røster. Hun har modstræbende peget på en af sine stærkeste kritikere i CDU som kommende minister.
Det drejer sig om den 37-årige Jens Spahn, der er det store konservative håb i partiet. Han skal være sundhedsminister. Spahn er personlig og politisk ven af Østrigs nye kansler Sebastian Kurz.
Hård kritik fra kendt skribent
Kritikken af Merkel vokser også i bredere borgerlige kredse. Den store avis Die Welt har i de seneste dage leveret et par iøjnefaldende eksempler.
En af avisens fremtrædende skribenter, Jacques Schuster, leverede en hård kritik af Merkels optræden på EU-topmødet i fredags.
Merkel lagde op til at beskære EU-midlerne til de østeuropæiske lande, fordi de ikke var parate til at tage deres del af asylansøgerne. Det var usolidarisk mente hun.
Flere østeuropæere svarede, at det var hende, der optrådte usolidarisk:
Uden at spørge de andre EU-lande smækkede hun bare dørene op for asylstrømmen.
Østeuropæerne siger, at det er dem, der har været solidariske. Nemlig ved at lukke deres grænser og dermed bremse asylstrømmen til de andre EU-lande.
Jacques Schuster giver dem ret. Og han kræver en asyllovgivning, der ikke lukker folk ind i Tyskland, bare de siger ”asyl”. De skal ikke kunne få deres asylsag behandlet, hvis de kommer fra et sikkert land.
Læsernes reaktion
Mandag argumenterede statsretsekspert og tidligere CDU-politiker Rupert Scholz ad de samme linjer – med en lige så hård kritik af Merkel. Det skete ligeledes i en artikel i Die Welt.
Dette er i sig selv bemærkelsesværdigt. Men endnu mere bemærkelsesværdig er læsernes reaktion.
Efter begge artikler havde de mulighed for at sige ja eller nej til, om de delte forfatterens synspunkter.
Fredag eftermiddag havde 3.455 læsere sagt ja til, at de var enige med Jacques Schusters kritik af Merkel. Kun 96 sagde nej!
Mandag eftermiddag havde 634 læsere erklæret sig enige med Rupert Scholz. Kun 10 sagde nej!
Tyske borgerlige har fået nok af Angela Merkel.