Tandlæge med arabisk baggrund kom alt for sent til jobsamtale og fik ikke stillingen – så klagede han over ’racisme’

En ung tandlæge med arabisk baggrund skulle til jobsamtale på en tandlægeklinik i april sidste år. Det gik helt galt. Sagen endte for Ligebehandlingsnævnet, som nu har truffet en afgørelse.

 

Den arabiske tandlæge skulle møde til jobsamtalen mellem klokken 17 og 17.30.

 

Men da klokken var blevet 17.45 var han endnu ikke dukket op. Han havde heller ikke ringet og sagt, at han var forsinket.

 

Så mente klinikejeren, at han havde spildt tid nok på den samtale. ”Det varsler problemer, hvis man ikke kan møde rettidigt til en samtale,” lød hans vurdering.

 

Så ejeren forlod klinikken kl. 17.45.

 

”Så kommer man i hvert fald ikke for sent”

Dagen efter sendte klinikejerens kone, der også er tandlæge, en vred reaktion til ansøgeren, der udeblev. Hun skrev:

 

”Jeg kan ikke forstå, hvordan du kunne komme 45 minutter for sent til jobsamtale? Der gik du lige glip af en millionindtægt mange år fremover!”

 

Ansøgeren havde oplyst, at han var født og opvokset i Danmark, og det fik hende til at tilføje:

 

”Så ved du også, at danskerne har en meget høj arbejdsmoral, som gør, at vi er super effektive. Derfor overholder vi også vores aftaler, og når der bliver aftalt et tidspunkt inden for en halv time, så kommer man i hvert fald ikke for sent – og slet ikke uden på forhånd at advisere den man skal møde, for det er jo dis-respekt for den andens tid.”

 

”Meget racistisk”

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Disse bemærkninger fandt den arabiske jobansøger meget krænkende. Det var racisme, mente han:

 

”Jeg finder din e-mail meget nedsættende og racistisk. Meget ubehagelig læsning. Det er helt sikkert den mest ubehagelige e-mail jeg nogensinde har modtaget i mit liv. Jeg vil kontakte Tandlægeforeningen og min advokat for at undersøge mulighederne for et retsligt efterspil, da jeg ikke finder mig i at blive italesat med så klare racistiske undertoner.”

 

Han indbragte sagen for Ligebehandlingsnævnet og påstod i den forbindelse, at han allerede var kommet kl. 17.35, altså kun fem minutter for sent – hvilket strider mod arbejdsgiverens udlægning.

 

I klagen til Ligebehandlingsnævnet argumenterede den arabiske tandlæge for, at e-mailen indeholdt ”et racistisk og fordomsfuldt syn på folk med anden etnisk baggrund, der betragtes som useriøse og med dårlig arbejdsmoral.”

 

Dette afviste klinikejeren, som efterfølgende havde ansat en anden tandlæge, der også havde et udenlandsk klingende navn.

 

Ligebehandlingsnævnet afviste da også, at ansøgeren var blevet forskelsbehandlet på grund af etnisk oprindelse. Der var ikke tale om ”chikane i den etniske ligebehandlingslovs forstand”.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Mellemøstlig ’krænkelseskultur’

Sagen synes at være et absurd eksempel på en mellemøstlig ’krænkelseskultur’:

 

Ansøgeren overtrådte i den grad spillereglerne for en jobsamtale ved at komme for sent uden at ringe med en forklaring og en undskyldning.

 

Dermed gav han klinikejeren et indtryk af, at han ikke var en pålidelig og driftsikker arbejdskraft.

 

Måske kunne den være reddet med en uforbeholden beklagelse og en overbevisende forklaring på, hvorfor han var kommet alt for sent.

 

Men han leverede ingen af delene. I stedet kom han med en røverhistorie om, hvorfor han kom for sent, hvorefter han klagede han til Ligebehandlingsnævnet over ”racisme”.

 

Forrygende fantasifuld forklaring

Læs også
Under en stor razzia kæmpede politiet med en aggressiv araber – da de fandt ud af, hvem de havde fat i, blev de rystede

Den arabiske tandlæges forklaring på, at han ikke kom til tiden, er så fantasifuld, at den fortjener en gengivelse:

 

”Jeg var i øvrigt ikke glad for at komme 5 minutter for sent, og grunden til at jeg ikke ringede til klinikejeren med besked om, at jeg ville blive forsinket var dels fordi telefonen blev brugt som GPS og hvis jeg skulle holde ud til siden, ville det tage længere tid om at nå frem, og dels fordi jeg tror, de fleste mennesker ville finde det menneskeligt acceptabelt, at folk kan blive fem minutter forsinkede, da der kan blive mange grunde hertil, som f.eks. en bilulykke, hvilket var grunden til min forsinkelse. Det var en lang tur hjem for mig.”

 

Den forklaring kom han mærkeligt nok ingen vegne med. Det er bare ren racisme, ikke sandt?

 

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/fyr-med-arabisk-navn-forsinket-i-aereskraenker-mig/7149137

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…