Tak til Skjold Burne

I år er det 60 år siden, at vinhandler Willy Skjold Burne inspireret af datidens populære grisefester på de spanske feriesteder opfandt de hvide og røde vine, som blev starten på den brede folkelige opbakning til danskernes i dag så store kærlighed til vin. 

 

Navnet Monopol – Den med Tyren – fortæller, at flaskeindholdet var af spansk oprindelse fra La Mancha, dér hvor Don Quijote udkæmpede sine slag mod vejrmøller. Populariteten af dette fluidum, som helst skulle forsødes med en sukkerknald eller to og drikkes ved 25 grader, varede frem til 2006, hvor Skjold Burne-vinkædens ejer, Taster Wine, standsede salget.

 

Vi hæver et glas med spansk ”champagne”, en såkaldt Cava, og ønsker til lykke, men takker også for, at det ikke længere er ”Den med Tyren”, som er fællesnævner for det danske vinudbud.

 

Moren havde gjort sin pligt, moren kunne gå sin vej!

 

Boblevin

 

Propietat Can Cassantes, 2016 Caves Oriol Rossell, Brut, Sant Marcal, Penedes, Spanien – Normalpris 129 kr – Tilbudspris 75 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Den mousserende drik er fremstillet af druetyperne Xarel-lo, Macabeo og Parellada og har lagret mindst 15 måneder før frigivelsen til salg. Både duft og smag er frisk og præget af frugt, og boblerne, som afslører vinens kvalitet, er fine og holder længe i glasset.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Hvidvin

 

Læs også
Påskelammet forlanger god vin

Journey’s End Winery, 2017 Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika – Normalpris 145 kr. – Tilbudspris 125 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinslottet, der tilhører familien Gabb, ligger ved foden af Hottentot Bjergene og skuer ud over havet ved False Bay. Chardonnay-druerne, der har vokset i sand, kvarts og granit, har lagret på hhv. ståltanke og 300 liter store egetræsfade, hvoraf 30 pct. har været helt nye. Det giver en behagelig smørfedme parret med smag af citrusfrugter og vanilje.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Viña Casa Silva, 2016 Cool Coast Chardonnay, Colchagua, San Fernando, Chile – Kampagnepris 135 kr.

 

Vinhuset blev startet i 1892 af franskmanden Emilio Bouchon Poitevin og drives nu af 5. generation, der i dag råder over 800 hektarer vinmarker. Yderligere 150 hektarer er under tilplantning. Den aktuelle vin kommer fra marken Paredones i den kystnære Colchagua Valley og opfylder alle de krav, man kan stille til en supergod fiske- og skaldyrsvin.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

Læs også
Udsigt til ny rekord for rosévin

 

Vignerons du Narbonnais, 2017 Les Favèdes, Pays d’Oc IGP, Languedoc-Roussillon, Narbonne, Frankrig – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 89,25 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Vinen kommer fra et vinkooperativ i Narbonne i det sydvestlige Frankrig. Her holder man fast i traditionerne, hvilket eksempelvis betyder, at denne Chardonnay-vin lagres på egetræsfade. Det er umoderne i dag, hvor der anbefales vinificering på stål- eller cementtanke for at få så megen frugtsmag som mulig. Brugen af eg giver en cremet, fed Chardonnay med masser af vaniljesmag, som også kan have sin charme.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Compañia de Vinos Telmo Rodriguez, 2017 Basa, Rueda DO, Valladolid, Spanien – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 64,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Rueda-vinområdet ligger i det centrale Spanien, men er kun ét af mange, hvor den spanske himmelhund Telmo Rodriguez siden 1995 har sat sine avantgardistiske og revolutionerende spor i vinmarkerne. 2017 Basa er således komponeret over 95% Verdejo, 3% Sauvignon Blanc og 2% Viura druer, og det er de to sidste, som giver vinen et ekstraordinært pift.

Læs også
Nirvana-vine fra franske Côte-Rôtie

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Rosevin

 

Viti Vinicola Botter, 2017 PNK PLVR (Pink Flavour), Veneto IGT, Fossalta di Piave, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. hos MENY.

 

Som tidligere fortalt så er salget af rosévine i Danmark eksploderet under de ekstremt varme sommertemperaturer, som vi allerede er begyndt at savne. Vinen her med det moderne it-stavesprogsnavn er lavet af druer fra marker i Norditalien, og flasken er udstyret med patentprop.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Læs også
Vin til det spæde forår

Rødvin

 

Tenuta di Biserno, 2016 Insoglio del Cinghiale, Toscana IGT, Maremma, Bibona, Italien – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 199,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Brødrene Ludovico of Piero Antinori, som hører til toppen af Italiens vinproducenter, står sammen om denne Supertoscaner, der er produceret på vingården Campo di Sasso og er 2. vinen til Tenuta di Biserno. Druesammensætningen er fra yngre vinstokke Syrah, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot, som tilsammen giver en mellemfyldig, elegant og frugtig rødvin med en vidunderlig smag af modne brombær.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Château Tour Prignac, 2015 Médoc AMC, Lesparre, Prignac-en-Médoc, Bordeaux, Frankrig – Kampagnepris 99,95 kr. hos udvalgte MENU- og Spar-butikker. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Læs også
Ikoniske vine fra Toscana

Slottet med 123 hektarer vinmarker ejes af fire brødre med efternavnet Castel, og af dem er det Pierre Castel, som står for driften, samtidig med, at han leder Frankrigs største vinfirma, Castel Frères. Vinen, der er sat sammen af 56% Merlot og 44% Cabernet Sauvignon, understreger, hvorfor Bordeauxvine står så højt i kurs.

 

Importør: Amka, Randers

 

Viti Vinicola Botter, 2016 Gran Verosso, Organic, Puglia IGT, Fossalta di Piave, Italien – Normalpris 89,95 kr. – Tilbud: 120 kr. i alt ved køb af 2 flasker. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Gran Verosso er et populært vinnavn, som dækker en række vine fra hele Italien produceret af en af Italiens store vinfirmaer, som har base nord for Venedig. Ligesom i Nord- og Sydamerika blander man vin, som har den sødme og alkoholprocent, der efterspørges af brede forbrugergrupper. Keine Hexerei … Nur Behändigkeit.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Cantine Inycon, 2015 Shiraz Appassimento, Terre Siciliane IGT, Sicilien, Italien – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 39,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Appassimento fortæller, at vinen er fremstillet på samme måde som de væsentlig dyrere Amarone-vine fra Valpolicella i Norditalien. Altså ved at lade en del af druerne tørre på bastmåtter eller direkte på vinstokkene, før de sættes til gæring på ståltanke. Derved opnås en større smagskoncentration af frugt og mere sukker til alkoholudviklingen. På Sicilien serverer man denne vin til couscous og pastaretter.

 

Importør: Megavin, Odder

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…