Nyt julepåfund: Kalender fyldt med portvin

I dag er der nøjagtig 2 måneder til juleaften, og i den anledning har AMKA i Randers, der er Danmarks største familieejede firma, og COOP forenet deres vinøse formåen og kreeret en julekalender, som er fyldt med 24 forskellige portvine fra de portugisiske producenter Pocas, Rozès og Quinta do Pégo.

 

Hele spektret af portvinstyper – herunder den nye hvide type Lagrima – er at finde i en æske, som er udstyret med nyttige forklaringer på, hvad portvin kan være for en fætter. Hele spøgen koster 599 kr. og kan købes i udvalgte Kvickly-, SuperBrugsen- og Dagli’Brugsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.portvinskalender.dk gives dagligt info om den aktuelle kalendergave, og selvfølgelig er der tilknyttet en konkurrence med portvinsrelaterede præmier.

 

Men, som det fremgår nedenfor, sker der ting og sager, før vi når frem til juleriet.

 

Hvidvin

 

Læs også
Så er grillvinen parat

Azienda Vitivinicola Tola Girolamo, 2017 Grillo, Sicilia DOC, Partinico, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 66,50 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Grillo er navnet på en original, gammel siciliansk druetype, som er hentet frem til nutidens kræsne ganer, som på en og samme gang efterspørger friskhed og mineralitet parret med æteriske dufte af citrus og fersken. En vin, som passer utroligt godt sammen med rejer i hvidløgsmajonaise – også kaldet aioli på spansk.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Domaine Michel Frantz, 2016 Pinot Gris, Vin d’Alsace AAC, Kinzheim Orschwiller, Frankrig – Normalpris 94,95 kr. – Tilbudspris 55 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Det er den type vin, jeg plejer at servere til hvide asparges med lufttørret skinke, for det er den helt perfekte match. Men da sæsonen for disse ”jordspyd” er begrænset, byder jeg også vinen til de forskellige thai-retter, som familien kreerer i køkkenet. For med sin tørhed går den op i en højere enhed med de fjernøstlige krydderier.

 

Forhandler: Megavin, Odder

Læs også
Supervine fra Mosel

 

Château de L’Hyvernière, 2016 Muscadet Sèvre et Maine ASMC, La Chapelle Heulin, Loire, Frankrig – Kampagnepris 75 kr. hos udvalgte Meny- og Sparbutikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen er lavet efter sur-lie-metoden af 100 % Melon de Bourgogne-druer, som i Sèvre et Maine-området tæt på Nantes i Loire-dalen kaldes Muscadet. Sur-lie vil sige, at vinen efter gæringen har fået lov til at ligge sammen med bundfaldet i et stykke tid. Resultatet er en ekstra dimension i smagsoplevelsen. Den står sig godt med skaldyr, men også med gedeost.

 

Importør: Amka, Randers

 

Rødvin

 

Elqui Wines, 2013 Malbec, Elqui Valley, La Serena, Chile – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 139,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Læs også
Lækre sommerlige vine til Pinse

 

Vingården ligger i den nordligst dyrkningszone for vin i Chile og drives af danskfødte Steffan Jørgensen. Som så mange andre danske vinmagere med succes har han været skolen rundt i både Europa og i Nord- og Sydamerika, før han i nullerne etablerede sig i Elqui Valley. Her er enestående forudsætninger for at lave god vin, og det gør han med maner med i alt 50.000 flasker om året.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Bodega Heredad de Urueña, 2012 Forum, Tierra de Castilla y León, Valladolid, Spanien – Normalpris 179 kr. – Tilbudspris 109 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Castilla y Leon er et vinområde, der strækker sig mod nordvest helt fra Madrid til den portugisiske grænse, og her laves store mængder, moderne, innovativ kvalitetsvin. Druesammensætningen i den aktuelle vin udgøres af forskellige Tempranillo-kloner, som giver en kraftig, fyldig og behagelig langt varende smag i munden. Passer fint til vildtretter.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Læs også
Hvide forårsvine på menuen

Bodega Herencia Altes, 2016 L’Estel, Terra Alta DO, Betea, Catalonien, Spanien – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris 100 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Terra Alta er et upåagtet vindistrikt i den sydligste del af Catalonien, men hvis de andre vine er af samme flotte kaliber som denne L’Estel, så er det ikke sidste gang, at vi har hørt om det. Vinen er lavet på Garnacha Negra (25%), Syrah (25%) og Cariñena (50%) og fremstår rund og dejlig i munden med et strejf af vanilje i eftersmagen.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Bodegas Marayo, 2016 Las Tres Filas, Bierzo DO, Castilla y León, Ponferrada,

Spanien – Kampagnepris 110 kr.

 

Vindistriktet Bierzo ligger ligesom Ribera del Duero og Toro i Castilla y León-området i det nordvestlige Spanien, men herefter hører al sammenligning op. For mens vinene i de to sidstnævnte kan være nogle rå børster, så er vinene fra Bierzo ret så elegante og præget af mineralitet. Den aktuelle er lavet på druer fra over 80 år gamle vinstokke og er besnærende med sin høje smagsintensitet.

Læs også
Guigals nye superslot: Château de Nalys

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Cantine Famiglia Cielo, 2015 Appassionatamente 1908, Veneto IGT, Italien – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 129,95 kr. På tlf. 20 40 30 46 oplyses nærmeste forhandler.

 

Familien Cielo har haft gang i vinmageriet siden 1908, så den ved, hvad det drejer sig om – også i dag. Vinen er fremstillet på en blanding af Merlot, Corvina og Sangiovese druer, som har været hængt til tørre nogle måneder, før de er bragt til gæring. Det giver saft og kraft med noter af kirsebær og solbær – noget, som danske forbrugere sætter stor pris på.

 

Importør: Fortium Wine, Hinnerup

 

Nugan Estate, 2017 Third Generation Shiraz, Griffith, New South Wales, Australien – Normalpris 69,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 125 kr. hos MENY.

 

Vinhuset Nugan har en meget stor stjerne hos det danske vinpublikum, som hvert år aftager og konsumerer mere end 1,5 millioner flasker. Shiraz-druerne kommer fra den del af vinregionen i Sydaustralien, som hedder South Eastern Australia, og vinen er kraftig og fyldig, men har ikke sat sin elegante smag i munden over styr. Et godt køb til prisen.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…