Nu har Løkke underskrevet FN-aftalen med forbehold – underligt, at aftalen kun forpligter de afrikanske lande, lyder det fra Martin Henriksen

(Arkivfoto: Ole-Sørensen)

Under en tsunami af rasende protester på de sociale medier har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag på Danmarks vegne tilsluttet sig FN’s Migrationsaftale i den marokkanske by Marrakech.

 

Eller ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration”, forkortet GCM, som aftalen rettelig hedder, og som indeholder 23 politisk bindende erklæringer om migration.

 

Dog har Danmark i forbindelse med tilslutningen til aftalen i dag præciseret, at man på en række områder tager forbehold for indholdet af aftalen.

 

Det er den såkaldte stemmeforklaring, som udover Danmark har tilslutning fra Holland, Norge og Litauen.

 

Man kan undre sig over, at der er brug for en stemmeforklaring til en aftal der har været forhandlet i flere år.

 

Men det mener regeringen altså, og her er nogle af de punkter, hvor den forklarer, hvad der er sagt ja til.

 

Vi bestemmer selv, hvem der skal ind i landet

Aftalens bestemmelser om, hvad der er regulær og irregulær migration er mildt sagt noget tåget, og her understreger regeringen i sit såkaldte forståelsespapir, altså hvordan man opfatter aftalen, at: ”Staterne bestemmer til enhver tid suverænt, hvilke migrationsmuligheder, der tilbydes.”

 

Altså at landene selv bestemmer deres indvandringspolitik.

 

Videre hedder det i regeringens forbehold overfor aftalen blandt andet, at:

 

”Derudover forbliver beslutninger om modtagelse af sociale ydelser og andre velfærdsrettigheder under national kompetence, herunder retten til medtagelse af sociale ydelser og andre optjente ydelser.”

 

Aftalen vil ikke gribe ind i ytringsfriheden i Danmark.

Ifølge FN-aftalen forpligter de underskrivende lande sig til at fjerne statsstøtte til medier, som ”systematisk fremmer intolerance, fremmedhad, racisme og andre former for diskrimination overfor migranter, i fuld respekt for pressens frihed”.

 

Her hedder det i det danske forståelsespapir, at:

 

”Det understreges, at vi lægger stor vægt på mediernes udvidede frihed til at debattere alle emner af vigtighed for samfundet, herunder migrationsemnet i alle dets aspekter.”

 

Ikke nye eller flere menneskerettigheder

Ligeledes fremhæves det i det danske forbehold, som omfatter i alt otte punkter, at udstedelse af dokumenter til migranter ikke berettiger til opholdstilladelse, samt at aftalen ikke efter dansk opfattelse udvider de basale menneskerettigheder, der i øjeblikket gælder.

 

Desuden præciseres det, at nationalstaten fortsat retsforfølger og straffer menneskesmuglere og illegale migranter med videre efter nationalstaternes egne regler.

 

Martin Henriksen: Virker underligt, at reglerne kun for Afrika

I modsætning til samtlige partier i Folketinget har Dansk Folkeparti som eneste parti været indædte modstandere af dansk tilslutning til FN’s Migrantaftale.

 

Og her undrer udlændingeordfører Martin Henriksen sig over, at aftalen tilsyneladende efter ceremonien i Marrakech efterhånden kun gælder for de afrikanske lande:

 

”Et af de mest brugte argumenter for at underskrive erklæringen er, at den forpligter lande i eksempelvis Afrika til at tage deres egne borgere retur. At det så virker underligt, at Marrakesh-erklæringen ikke skulle forpligte Danmark til noget som helst, mens afrikanske lande bliver forpligtet til en hel masse, er åbenlyst, siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Men nu tager vi regeringen på ordet, og så kan statsministeren jo passende aftale med det land, som lægger bynavn til erklæringen, at de tager deres egen statsborger Sam Mansour retur.”

 

Fik dog trods alt rykket ved tingene

Dansk Folkeparti er fortsat indædte modstandere af FN-aftalen, men Martin Henriksen glæder sig  tros alt over, at Dansk Folkeparti fik presset regeringen til at præcisere en række forbehold.

 

”Vi er stadig imod erklæringen, men vi har trods alt fået regeringen til at tage forbehold for de værste elementer og jeg hæfter mig især ved at det klart fremgår af stemmeforklaringen at Danmark ikke har forpligtiget sig på at øge den lovlige indvandring,” siger Martin Henriksen og understreger:

 

”Det er jeg meget glad for, at der er taget forbehold for det. Så alt i alt må man sige, at Dansk Folkeparti har fået rykket ved tingene, men det ændrer ikke på at erklæringen er tosset hvilket jo egentlig bliver understreget af det faktum, at regeringen tager en masse forbehold.”

 

Opfordring fra Thulesen Dahl: Tag boghandleren med i bagagen

I forbindelse med statsminister Lars Løkke Rasmussens underskriftsrejse til Marokko i dag, fik han en opfordring med på vejen fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

 

”Når nu statsministeren er taget afsted, så kan han jo passende aftale med det land, som lægger bynavn og geografi til erklæringen, at de tager deres egen statsborger Sam Mansour retur,” skriver Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev i dag og fortsætter:

 

”Mansour, også kendt som ”Boghandleren fra Brønshøj”, er en gennemført skidt Karl med flere domme bag sig. Han er blandt andet dømt for at opildne til terror, og han er blevet frataget sit danske pas og udvist til Marokko. Men Marokko vil ikke tage imod ham.”

 

Tilbage står, at Said Mansour således må siges at være lakmusprøven på statsministerens forsikringer om, at aftalen vil være en stor fordel for Danmark alene af den grund, at den forpligter lande som helt aktuelt Marokko til at tage deres egne udviste statsborgere retur.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…