Laks – en af de mest populære fisk i Danmark

Når man tænker på spisefisk, så går der ikke lang tid før man tænker på laks. Det er en af de mest populære fisk herhjemme, hvilket der er flere gode grunde til. For det første er de nemme at fiske efter og for det andet så er de meget rige på omega-3 fedtsyre, som er noget vi har brug for.

Laks kan tilberedes på et hav af forskellige måder, hvilket vi har fået GastroFun.dk’s bud på her.

Laks er en af de mest populære spisefisk, og det er der flere grunde til. Den er nem at fiske efter og den er rig på omega-3, og så kan den tilberedes på flere forskellige måder, der alle er rigtig smagfulde og lækre.

 

Hvor kommer de fra?

Laks er det man kalder en anadrom fisk. Det betyder at den vandrer fra havets saltvand til havets ferskvand når den skal gyde. Der lever faktisk laks på begge sider af det store Atlanterhav, men når de gyder, så vender de tilbage til det vandløb hvor de blev udklækket selv. Dvs. De svømmer igennem elve og åer for at nå deres mål. De kan sågar springe op til 3 meters højde, hvis de støder på forhindringer a’ la’ vandfald.

I sjældne tilfælde vejer de op til 20 kilogram, men som regel er det 15 kilogram de ender på. Det er let at genkende kødet på fisken, da det har en speciel orange farve.

Kødet er propfyldt med omega-3-fedtsyrer og d-vitamin.

 

Forskellen på vilde- og opdrættet laks

Laksens store popularitet har gjort at der nu opdrættes en del til at kunne følge med forbruget. Der er dog forskel på de opdrættede og på de vilde laks:

 

Da de opdrættede laks oftest fodres med tørfoder, spå bliver de oftere lidt mindre fed, end vilde laks. De økologisk opdrættede laks får dog foder der indeholder småfisk, så de har mere omega-3-fedtsyre end de ”almindelige” opdrættede laks.

Vildlaksen, der spiser både skaldyr og andre små organismer i havet, er dog den der indeholder klart mest omega-3-fedtsyre at de tre slags.

 

Hvordan kan laks tilberedes

Laks kan laves på utrolig mange måder og kan bruges lige fra forret, hovedret og på frokostbordet.

En god ting ved at få en god laks hver gang, er at gourmetsalte den inden tilberedningen. Det gør den lækrere og mere fast i kødet.

 

Om du vælger at rimme, koldryge, varmryge, dampe, sous vide tilberede, pandestege eller ovnstege – det gør ikke den store forskel, laks smager bare dejligt.

 

Opskrifter

 

GastroFun har et hav af lakseopskrifter her:

 

  • Pandestegt laks. Se en opskrift her og her.
  • Laksesandwich. Se en opskrift her.
  • Varmrøget laks. Se en opskrift her.
  • Laksetatar. Se en opskrift her og her.
  • Æggepandekage med laks. Se opskriften her
  • Sous vide tilberedt laks. Se en opskrift her, her, her, her og her.
  • Ovnstegt laks med pasta. Se en opskrift her.
  • Stjerneskud med koldrøget laks. Se opskriften her.
  • Spinattærte med laks. Se opskriften her.
  • Æbleskiver med røget laks. Se opskriften her.
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…