Hvorfor lukker Facebook Generation Identitærs fb-sider over hele Europa?

Den 12. juni lukkede Facebook Generation Identitærs side. Facebook hævdede, at Generation Identitær havde overtrådt virksomhedens fællesskabsregler, men gav ifølge Generation Identitær ikke konkrete eksempler på, hvad de havde skrevet eller gjort, der kunne krænke disse regler, som virksomheden ellers selv betegner som meget vide.

 

Alligevel kom lukningen af Generation Identitærs FB-side ikke som en overraskelse for dem, da Facebook forinden også havde lukket deres sider i andre europæiske lande.

 

Géneration Identitaire

Generation Identitær i Danmark er en udløber af det franske Géneration Identitaire, der blev grundlagt i 2012, som en patriotisk, aktivistisk ungdomsbevægelse, der har som formål at bekæmpe den massive, muslimske indvandring til de europæiske lande og den stigende islamisering. Bevægelsen har siden spredt sig til en række europæiske lande, herunder Tyskland og Østrig – og senest også Danmark.

 

Går man ind på det franske Generation Identitærs hjemmeside kan man spore en underliggende aggression, der bl.a. kommer til udtryk i bevægelsens potente reklame for sin bokseklub i Lyon. En slet skjult henvisning til, at man forbereder sig på fysisk kamp, og nogle af bevægelsens aktioner har haft bekymrende tendenser til hærværk og selvtægt. Blandt andet da Generation Identitær barrikaderede broerne til Calais for at forhindre migranter i at passere.

 

Disse tendenser kan man dog ikke finde i den danske udgave af Generation Identitær – hvis man da undtager deres aktion mod VUC Lyngby, hvor plakater med en smilende hijab-klædt kvinde får overstreget budskabet ”Din uddannelse – din fremtid” med teksten ”islamisering – din fremtid”. Generation Identitær benytter sig af happenings og aktioner for at få deres budskab frem – og de er dygtige til at bruge de sociale medier med stor vægt på æstetik i deres grafik og film.

 

En gennemgang af deres hjemmeside viser ingen tegn på hverken voldelige tendenser eller racisme: deres budskab om etnopluralisme og kampen mod islam er legitime og bevægelsen ligger i det hele inden for den demokratiske skive.

 

Det er på den baggrund meget svært at se, hvordan Generation Identitær skulle have forbrudt sig mod Facebooks fællesskabsregler, og det ligner da også en systematisk udrensning af Generation Identitær i hele Europa, som de også selv påstår på hjemmesiden.

 

Ingen krænkelse af ytringsfriheden

Spørgsmålet er så, om Facebook lukning af Generation Identitærs side er en krænkelse af deres ytringsfrihed.

 

Det umiddelbare svar er nej: Facebook er en privat virksomhed, der selv må bestemme og sætte grænserne for deres brugere. Generation Identitær kan sige og skrive, hvad de vil alle andre steder, hvilket de da også hurtigt og dygtigt fandt veje til.

 

Tilbage står imidlertid to stærkt betænkelige forhold:

 

Forskelsbehandling

For det første er der intet, der tyder på, at Facebook har givet de venstreorienterede bevægelser samme behandling som den, der er blevet Generation Identitær til del. Ikke engang Antifa, der fremstår totalitært og voldeligt, synes ramt, idet deres FB-sider stadig er fuldt tilgængelige.

 

Det vidner om en usund og udemokratisk censur-politik hos FB, hvilket leder til spørgsmålet om det er Zuckerbergs politiske observans, der slår igennem – eller det er hans opfattelse af, hvad Merkel og EU ønsker. Begge dele leder til ubehagelige konklusioner.

 

Monopollignende status

For det andet er der det grundlæggende problem, at Facebook efterhånden har opnået en monopollignende status og er blevet det (sociale) medie, hvor de fleste af os henter en væsentlig del vores information, og kommunikerer med hinanden. Mindre it-kyndige, der bliver lukket ned af Facebook har således ikke samme muligheder for at ytre sig og kommunikere andre steder, som Generation Identitær har. I den sammenhæng er det da også ganske illustrativt, at Generation Identitær hurtigt har fået en ny FB-side etableret, hvilket understreger, hvor vigtig en platform Facebook stadig er.

 

At Facebook ikke krænker nogens ytringsfrihed ved at lukke deres sider ned, er ikke det samme som at det er i orden. Slet ikke, når censuren kun rammer bestemte dele af det politiske spektrum, sker systematisk og på tværs af landegrænser. Det mere end ligner udrensning ved censur af dem, der tænker anderledes end Zuckerberg.

 

links: https://identitaer.dk/

https://generationidentitaire.org/

https://www.facebook.com/communitystandards/

 

Aia Fog, Formand for Trykkefrihedsselskabet

 

www.trykkefrihed.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…