Filmanmeldelse: UD AF INTET – Propagandafilm med potentiale

**** 4 stjerner ud af 6

 

UD AF INTET har vundet en Golden Globe for bedste udenlandske film og været nomineret til en Oscar. Instruktøren er tyske Fatih Akin (født 1973), af tyrkisk afstamning, og han er samtidig manuskriptforfatter og producer. Af andre titler, han står bag, kan nævnes ”Mod muren” (2004) og ”The Cut” (2014).

   

Handling

Katja (Diane Kruger) går i sort, da hendes elskede mand, kurderen Nuri (Numan Acar), og deres lille søn Rocco (Rafael Santana) bliver ofre for en bombeeksplosion. Af uransagelig grunde er en bombe blevet anbragt på en cykelbagagebærer lige uden for Nuris lille revisions- og rejsebureau. Stedet er Hamburg, hvor familien har købt en villa i en af forstæderne.

  

Politiet er af den opfattelse, at ulykken hænger sammen med Nuris kriminelle fortid. Han er tidligere narkohandler og har lært Katja at kende i forbindelse med en hashandel. Katja har en helt anden teori: Det er nynazister, der står bag.

  

Det skal vise sig, at Katjas forklaring er den rigtige. På grundlag af hendes oplysninger lykkes det politiet at opspore gerningsmændene og få dem stillet for retten. Men fungerer retssystemet, og vil retfærdigheden ske fyldest?

 

En spændende historie med brister  

Fatih Akin har lavet en spændende og gribende historie i tre dele. Optakten lover godt, og Diana Kruger gør det fantastisk som den chokerede, lammede og sørgende hustru, hvis verden bryder sammen. Den afgrund, hun stirrer ned i, og hendes pinefulde smerte understreges af den konstante regn, der pisker ned.
  

Personerne omkring hende er i den første tredjedel af filmen interessante og troværdige figurer, der lægger op til identifikation med de sørgende efterladte familiemedlemmer og giver forventninger om en fortsættelse på samme høje kvalitetsniveau.

 

Så begynder det imidlertid at gå noget ned af bakke, fordi drabsmændene og deres motiver ikke bliver ordentligt gennemlyst eller forklaret, samtidig med at forsvareren (’den onde’) og anklageren (’den gode’) bevæger sig i retning af stereotyper i den sort-hvide fremstilling.

 

Propaganda

Den tyske skuespillerinde, danserinde og filmfotograf Leni Riefenstahl (1902-2003) er især kendt som Hitlers chefinstruktør. Bl.a. på filmen ”Triumph des Willens” (’Viljens triumf’), der handler om nazipartiets årsmøde i 1934 i Nürnberg.  Filmen er rendyrket propaganda, men samtidig et æstetisk mesterværk.

 

Akin er slet ikke i den liga, hverken hvad angår graden af propaganda eller anvendelsen af filmiske virkemidler. Men hvis man som biografgænger ikke har faktuel viden om fx antallet af (de få) terror-forbrydelser begået af nazister siden 2001 sammenholdt med antallet af terror-forbrydelser begået af fx islamister, og hvis man ikke har viden om den islamisering, der finder sted i Tyskland – så ligger en fejlfortolkning snublende nær: Modstandere af indvandring er onde, racistiske – og ja, nazistiske, med et indskrænket og formørket verdens- og menneskesyn.

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

 

At der kan være særdeles gode grunde til som etnisk tysker at modsætte sig massetilvandring kommer aldrig ind på skiven.

 

I min optik kommer ”Ud af intet” i adskillige scener til at virke som propaganda, men ligesom Leni Riefenstahls film er den helt bestemt værd at se, fordi Akin – uanset plottets usandsynlighed – behersker det filmiske håndværk og har en fabelagtig stjerneskuespiller i hovedrollen.     

 

Spilletid: 106 minutter   

Medvirkende: Diane Kruger, Numan Acar, Denis Moschitto m.fl.   

Instruktør: Fatih Akin

Manus: Fatih Akin og Hark Bohm  

Premieredato: Torsdag d. 12. april

 

Læs også
Filmatisering af “Undtagelsen” – Ondskabens grimme ansigter 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…