Ny film: En kærlighedshistorie i den kolde krig

Af Lone Nørgaard

**** 4 stjerner ud af 6

Den polske filminstruktør Pawel Pawlikowski er født i Warszawa, men flyttede til Vesteuropa og arbejder i dag i England. Han har vundet flere priser for sine film.  Pawlikowski er nok mest kendt for thrillerdramaet ”The Woman in the Fifth” (2011) med Ethan Hawke og Kristin Scott Thomas, og så står han bag ”Ida” (2015).  Denne film har modtaget en Oscar for bedste udenlandske film.

 

Instruktøren kan siges at have en særlig signatur i form af et kvadratisk filmformat og valg af sort-hvid frem for farve. Kendemærket gælder også for hans seneste film COLD WAR, der vandt prisen for bedste instruktion ved filmfestivalen i Cannes og skal repræsentere Polen ved årets Oscar-uddeling.

 

Handling

Stedet er Polen, årstallet 1949 – midt i den kolde krig. Her møder den purunge Zula (Joanna Kulig) og den noget ældre Wictor (Tomasz Kot) hinanden. Han er dirigent og korleder, hun sangerinde og siden hen folkedanser. De bringes i forbindelse med hinanden gennem musikken i form af den polske folkemusikgruppe ”Mazowsze” og forelsker sig lidenskabeligt.

 

Til trods for at de begge oplever den anden som den-eneste-ene, sejler deres forhold i alt andet end smult vande. De er alt for forskellige i temperament og prioriteringer.

 

Den passionerede kærlighedshistorie udspiller sig op igennem 1950’erne, hvor først Polen, siden Berlin, Paris og Jugoslavien danner rammen om dramaet.

 

 

At mødes og skilles

Fortælleteknisk fungerer filmen meget fint.  Der klippes mærkbart mellem de forskellige årstal og lokaliteter i den kronologisk fortløbende beretning – i form af et tomt lærred, der lige står et par sekunder, før der blændes op for næste sekvens.

Musikken spiller en vigtig rolle. Ikke kun fordi det er via musikken, parret træffer hinanden, men fordi Wictors jazzklaver og Zulas sang(e) skaber stemning og bagtæppe for den dramatiske udvikling i deres forhold.

 

Hovedtemaerne er kærlighed og tab, at mødes og skilles for så at mødes igen, og de to hovedpersoner forløser deres roller gribende og et langt stykke ad vejen overbevisende. De sort-hvide billeder understreger og afspejler såvel den dystre og tunge tidsperiode som den smerte, de to elskende påfører hinanden.

 

Læs også
En kvinde bliver forladt efter 20 års ægteskab – det finder hun sig ikke stiltiende i 

”Cold War” er utroligt smuk

Når det alligevel ”kun” bliver til fire stjerner, hænger det sammen med manus. Sine steder bliver de valg, som Zula og Wictor træffer, for utroværdige. Men hvad filmen sætter til i troværdighed på manus-siden, vinder den ind med scener af stor visuel skønhed.  ”Cold War” er utroligt smuk og kalder på et gensyn, fordi den i så høj grad forstår at benytte filmmediets mange virkemidler i skildringen af en stor passion.

 

Længde: 88 minutter

 

  • Medvirkende: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza m.fl.
  • Instruktør: Pawel Pawlikowski
  • Manus: Pawel Pawlikowski
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: Torsdag d.13. december

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…