Champagne-dronningens R.D. prestigecuvée

Skulle nogen leve i den vildfarelse, at Champagne er Champagne, så tager de grusomt fejl. Det er i al sin enkelthed således, at hvis der på en champagneflaskes etiket er anført bogstaverne R.D., så tredobles smagsoplevelsen i forhold til den Champagne, man normalt drikker.

 

At prisen samtidig vokser 8-10 gange, er en anden historie, og i øvrigt er det således, at hvis man drikker R.D.-Champagne, er usselt mammon et fy-ord. Men for at tydeliggøre, hvad der her tales om, så kan det oplyses, at champagnehuset Bollingers senest frigivne R.D.-udgave fra 2004, der havde Danmarkspremiere for nylig, koster hos importøren, Philipson Wine i Kokkedal, 1799,95 kr. stykket ved køb af 3 flasker. Vil man nøjes med en enkelt, koster den 2159,95 kr.

 

Betydningen af R.D.

R.D. er den franske forkortelse af Récemment Disgorgement, hvilket kan oversættes til dansk som ”Nylig degorgering”.

 

Degorgering er standard for al Champagne og vil sige, at man fjerner bundfaldet af gærrester, der har samlet sig i flaskehalsen under fremstillingsprocessen. Her er flaskerne anbragt til drejning i træstativer med bunden op ad.

 

Bundfaldet fryses på et givet tidspunkt til en isprop, og den skydes, når proppen i flasken fjernes, ud i rummet af det kulsyretryk, der er dannet under gæringen.

 

Ophavskvinden til R.D.

Opfinderen af R.D. var den ambitiøse Champagne-dronning, enkefru Lily Bollinger, og det skete i 1967, da hun besluttede sig for at undersøge, hvilken effekt det havde at lade vinen af druer fra de bedste 1. cru og Grand cru marker ligge i mindst 10 år på flaske i magnumflasker, og så først lade dem degorgere umiddelbart før salget til forbrugerne.

 

Resultatet af dette eksperiment blev en revolutionerende prestigecuvée med en friskhed, der aldrig var set før. Den  nye ”opfindelse” bragte Champagne Bollinger helt til tops i Champagne-vinområdets kvalitetshieraki, og her har det lige siden befundet sig.

 

R.D. Champagne laves kun i årgange, hvor høsten har været 110 pct. optimal, og det fremgår af flaskens etikette, hvornår på året degorgeringen har fundet sted. Selv korte intervaller smages tydeligt.

 

Grundlagt 1829

Bollinger champagneriet blev grundlagt i 1829 af familierne de Villermont, Renaudin og Bollinger, men fik først sin egentlige kvalitetsmæssige optur, da 42-årige Madame Lily Bollinger i 1941 overtog styret efter sin mand, Jacques Bollinger, der som officer blev dræbt i starten af 2. verdenskrig. Hun gik i gang med systematiske opkøb af de bedste vinmarker i Champagne-området og efterlod sig ved sin død i 1977 170 hektarer, hvoraf 85% er i top som 1.cru.

Læs også
Vin til vinterhygge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ånden lever stadig

Hendes iværksættergén præger den dag i dag ånden i Bollinger, og når en af husets ledende chefer som f.eks. overkældermester Denis Bunner inviterer til master class i København på restaurant Geranium, hører følgende citat fra Madame Bollinger med som en naturlig ingrediens:

Læs også
De muntre vine fra Piemonte

 

” Jeg drikker Champagne Bollinger, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig – undtagen, når jeg er tørstig.”

 

Sådan!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…