De gode dråber: Lækkerier fra Barbaresco og Langhe

Vinene fra Barbaresco-området i Piemonte ved foden af de italienske alper op mod Schweiz og Frankrig har uden fornuftig forklaring altid stået i skyggen af Barolo-vinene, for selvom begge typer fremstilles af Nebbiolo druen, så er Barbaresco’er langt mere elegante end de til tider meget mere opulente Barolo’er. Det er således tale om to selvstændige vintyper med hver deres særpræg og egenskaber, og Barbaresco er derfor ikke, som tit påstås, en lettere udgave af Barolo.

 

Revolution

Dyrkningsområdet for Barbaresco, som denne artikel fokuserer på, er koncentreret i tre kommuner, nemlig Treiso, Barbaresco og Nieve samt en lille del af kommunen Alba, og selvom der har været dyrket vin her i århundreder, så er det faktisk først i 1960’erne, at der skete en regelret revolution af vindyrkningen ikke blot her, men i hele Italien, anført af vinlegenden Angelo Gaja. Med tilnavnet Kongen af Barbaresco implementerede han en række franske produktionsmetoder og tilplantede hidtidige Nebbiolo-marker med forskellige franske druesorter, bl. a. Cabernet Sauvignon.

 

Vinbonden Pelissero

Blandt dem, der gjorde ham følgeskab og annammede den nye avancerede tankegang, var vinbonden Luigi Pelissero. Dennes far, Giovanni Pelissero, grundlagde omkring år 1900 vingården Azienda Agricola Vitivinicola Pelissero, hvorfra han solgte sine druer til andre vinproducenter på egnen. Men da Luigi Pelissero i 1961 overtog gården, begyndte han selv at tappe vin på flaske og sælge den under eget navn.

 

3. generations succes

Det var første skridt til den berømmelse, vinhuset har fået internationalt, og som ikke mindst skyldes Giorgio Pelissero, der som 3. generation siden 1990 har finjusteret driften af de 38 hektarer vinmarker, som gården omfatter. De er fordelt på 5 store arealer i Treiso, Nieve, Barbaresco og Neviglie, og her avles udover Nebbiolo også de blå druesorter Barbera og Dolcetto samt hvidvinsdruerne Favorita og Moscato d’Asti.

 

De tre røde dækker 85% af den samlede produktion på 250.000 flasker, som eksporteres til 50 lande over hele kloden. Dolcetto druen finder man i øvrigt næsten kun i Piemonte og nærmere betegnet i den del, der hedder Langhe.

 

Hos Gobi og Meny

Pelisseros spændende og velsmagende vine importeres i Danmark af GOBIvins datterselskab, Vinikassevis, i Valby og forhandles hovedsageligt i Meny supermarkeder. Sortimentet omfatter 10 forskellige produkter, hvoraf nedenstående 5 er stærkt anbefalelsesværdige:

 

Hvidvin  

 

2016 Moscato d’Asti DOCG. En herlig aromatisk dessertvin, hvor der er god balance mellem indsmigrende frugt og forfriskende syre. Kommer bedst til sin ret ved en temperatur på 8-10 grader. Pris: 110 kr.

Læs også
God vin lysner en trist november

 

2013 ”Nature”, Langhe DOC. Vinen, som er behagelig tør med en smule egetræssmag, er fremstillet på den sjældne lokaldrue Favorite. Er en fuldkommen ledsager til fisk og skaldyr. Normalpris: 99,95 kr. – Tilbud: 250 kr. for 3 flasker.

 

Rødvin

 

2013 ”Long Now”, Langhe DOC. En stjernegod vin fremstillet på 50% Nebbiolo og 50% Barbera druer, som simpelthen eksploderer i munden i en symfoni af sort morel, mokka og mentol. Normalpris: 199,95 kr. – Tilbud: 375 kr. for 3 flasker.

 

2013 Nubiola, Barbaresco DOCG. Et ambitiøst bud på noget af det bedste, der fremstilles i Barbaresco, og som afspejler Giorgio Pelisseros fænomenale evner som vinmager. Normalpris: 199,95 kr. – Tilbud: 375 kr. for 3 flasker.

 

Læs også
Halloween og Mortens Aften kræver sin Rom

2014 Augenta, Dolcetto d’Alba DOC. Augenta er navnet på en af Pelisseros marker i Treiso-kommunen, og her avles Dolcetto druer, som giver en helt ny dimension til denne drues kvalitetsniveau. Normalpris: 149,95 kr. Tilbud: 330 kr. for 3 flasker.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…