Vin og vrøvl

Under en af sine utallige søgninger på loppemarkeder efter udsmykning og læsning til hjemmet fandt husets frue for nylig en bog ”Vin og vrøvl” skrevet af Politikens navnkundige bladtegner Roald Als. Den er suppleret med madopskrifter fra den lige så berømte italiensk-danske vinhandler Carlo Merollis mors køkken i Rom.

 

Bogen, der blev loppet til en 20’er, er udgivet i år 2002 hos Høst & Søn, men er man til store smil og bidt af et Støvlelands charme og vinøse muligheder med tryk på Barolo-vin, så er det med at komme hen til det lokale bibliotek og få bibliotekaren til at skaffe den hjem.

 

Her afsløres vinproduktionens italienske verden med skurke og helte, og vil man vide noget om EU-direktivers fortsatte opbygning af bureaukrati og bekæmpelse af kvalitet, så læs om det her. Ikke meget har forandret sig på 15 år, men munterheden og ironien fornægter sig ikke.

 

Her er vi så tilbage i nutiden, hvor nyhederne bl. a. fortæller, at vinfirmaet D’Wine i Aalborg har åbnet restaurant. Her vil man koncentrere sig om den spanske sjæl, uden at alt går op i Paella og Sangria:

 

Hvidvin

 

Ernie Els Winery, 2014 Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Western Cape, Sydafrika – Normalpris 139,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Ejeren af det berømte sydafrikanske vinbrug Rust en Vrede, Jean Engelbrecht, er barndomsven med golfmesteren Ernie Els, og i 1999 gik de sammen om et vinprojekt, opkøbte marker på Heldenberg Mountains i Stellenbosch og opførte et helt nyt vineri. Vinen er lavet på 100 % Sauvignon Blanc druer, og denne udgave passer til sommerens grillede fiske- og skaldyrsretter.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Bodegas Garciarévalo, 2016 Tres Olmos, Rueda DO, Valladolid, Spanien – Normalpris 109 kr. – Tilbudspris 75 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

Når sommervarmen bliver trykkende, er der ikke noget så godt som en grøn salat garneret med tun, sardin og hårdkogte æg som en frokostret eller appetitvækker før kødretten. Til ”kaninfoderet” er denne vin fænomenal god. Den er fremstillet på Verdejo Classic druen, som går for at være Spaniens bedste til hvidvin, og man mærker, at vinhuset virkelig kæler for sine vine.

 

Importør: D’Wine Aalborg.

 

Rosévin

 

Weingut Burggarten, 2016 Rosé Trocken, Ahr, Heppingen, Tyskland – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 119 kr. ved køb af 3 flasker.

 

Regionen Ahr er Tysklands nordligste vinområde, og hovedproduktionen er rødvin. Den aktuelle rosé er stukket sammen af flere af de lokale sorter, hvor det tyske svar på Pinot Noir, Spätburgunder, er hovedingrediensen. Vinen er ”dufte”, som vor sydlige nabo siger, når noget er langt ud over det almindelige.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

 

Domaine Royal de Jarras, 2016 Gris de Gris, Sable de Camargue IGP, Pierrefeu-du-Var, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 175 kr. for 2 flasker hos MENY.

 

Vinområdet Sable de Camargue ligger som en smal stribe vest for Marseilles langs Middelhavet, og markerne indeholder pæne mængder sand med salt, som anes svagt i vinen. I de uopdyrkede områder lever vilde hvide heste, som TV af og til viser billeder af, men som bør ses i naturen, mens man nyder et lokalt glas. Denne rosé er lavet på Grenache druer, og kun det første lette pres, det såkaldte Tête de Cuvée, er brugt ved fremstillingen.

 

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Rødvin

 

Cantine CignoMoro, 2014 80 Vecchie Vigne, Primitivo di Manduria DOP, Apulien, Italien – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 179,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Læs også
Vin til stormfuldt efterår

 

Vinen er produceret på 80 år gamle Primitivo-vinstokke, og selvom den er ung, får den smagsløgene til at vibrere. I glasset opleves først en stærkt krydret brombær-blåbær duft, dernæst en kraftfuld smag af frugt blandet med kakao i en høj kvalitet, man ikke normalt præsenteres for i den del af Italien. Bravo.

 

Importør: Vin Med Mere, Kolding.

 

Casa Vinicola Sartori, 2013 Amarone, Valpolicella DOCG, Negrar, Veneto, Italien – Kampagnepris 165,95 kr. hos MENY og Spar. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86 41 96 00.

 

Sartoris Amarone er ærketypen på, hvordan en amarone skal smage. År for år holder den stilen, og druerne – Corvina, Corvinone, Rondinella og Cabernet Sauvignon – behandles traditionelt ved at blive tørret ind til rosiner, før de sættes til gæring. Resultatet er som silke på smagsløgene, og den bør kun serveres for gæster, som har fortjent det!

 

Importør: Amka, Randers.

 

Læs også
Lækre vine til Indian Summer

Cantina Allegrini, 2015 A Belpasso, Vino Rosso, Veneto, Italien – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

A Belpasso er en dejlig vin til grill-aftener. Den rummer hele spektret af frugter og bær samt en stor mængde krydderi med viol som toneangiver. Denne symfoni skyldes anvendelse af 5 forskellige druesorter: 40% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella, 10% Cabernet Sauvignon og 10% Merlot. 85% af druerne gæres umiddelbart efter høsten, mens 15% tørres i 2 måneder, hvorefter de blandes i den første most, som starter en ny gæring.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Cantina FDB slr., 2015 Casa di Aragona, Salento IGT, Apulien, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 55 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er et resultat af vinifikation af en blanding af druesorterne Negroamaro, Primitivo og Syrah, som vokser på den italienske støvlehæl. Der er god krop og en vis elegance i smagen. Den går bedst sammen med pastaretter og grillede steaks.

 

Læs også
Vinen til den gode grillmad

Importør: Megavin, Odder.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…