I Tyskland har man jævnligt gennemført meningsmålinger, hvor folk bliver spurgt, om islam hører til Tyskland.
Første gang var i 2010. Anledningen var, at den daværende tyske præsident Christian Wulff netop havde sagt, at islam hørte til Tyskland.
Dengang var 49 procent af tyskerne enige med ham, mens 47 procent var uenige.
Siden hen er billedet ændret meget kraftigt. Og i en ny måling er tyskerne mere kritiske over for islam end nogen sinde før.
To tredjedele siger nej til islam
Formentlig er der sket to ting på én gang:
Den massive tilstrømning fra muslimske lande, de voksende parallelsamfund og den islamiske terror udløser negative reaktioner i forhold til islam.
Samtidig er den politiske korrekthed ikke så stærk, som den har været. Så folk siger mere lige ud, hvad de mener.
I den nye måling siger næsten to tredjedele af tyskerne, at islam ikke hører til Tyskland. Lige over en tredjedel har den modsatte opfattelse. Her er fraregnet dem, der ikke har taget stilling. (Infratest dimap)
Politikerne lytter ikke nok
Vælgernes holdning har bevæget sig i den retning gennem nogen tid. Men så kritiske over for islam som nu har tyskerne aldrig været.
De anklager også politikerne for ikke at lytte tilstrækkeligt til befolkningen.
58 procent mener således, at de etablerede partier ikke i tilstrækkelig grad sørger for, at deres bekymringer over radikal islam bliver taget alvorligt. 38 procent er uenige.
52 procent frygter, at flygtningestrømmen giver islam for stor indflydelse i Tyskland.
Ikke overraskende er disse holdninger stærkest blandt tilhængerne af det indvandrings- og islamkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD). Her mener 94 procent, at islam ikke hører til Tyskland.
Mere overraskende er det, at det liberale FDP’s vælgere i stort omfang trækker samme vej. 76 procent af disse siger, at islam ikke hører til Tyskland.
Journalisterne har det svært med virkeligheden
Journalistisk Venstreparti i Danmark og andre lande har ellers på det seneste givet indtryk af, at vælgerne ikke længere ser så kritisk på islam.
Specielt har de udlagt Emmanuel Macrons valg til Frankrigs nye præsident som et signal om, at stemningen nu er vendt i mere politisk korrekt retning.
Men den tyske meningsmåling bekræfter mildt sagt ikke den udlægning. Mange andre kendsgerninger strider også mod den.
En af dem er en aktuel meningsmåling fra Østrig, hvor man har spurgt folk om, hvem der er landets mest troværdige politiker.
Vælgerne peger på den unge konservative udenrigsminister Sebastian Kurz. Han er en af Europas mest markante strammere i udlændingepolitikken.
Journalistisk Venstreparti har det svært med virkeligheden.
https://www.merkur.de/politik/ablehnung-islam-deutschland-moscheen-waechst-6397961.html
http://www.krone.at/oesterreich/kurz-und-die-fpoe-sind-am-glaubwuerdigsten-neue-umfrage-story-569575