Trump tager første store skridt til at begrænse tilstrømning af flygtninge og indvandrere

You Tube

Præsident Donald Trump har fredag underskrevet et dekret, der begrænser immigrationen til USA samt tilgangen af flygtninge fra visse overvejende muslimske lande.

 

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

 

– Jeg sørger for en grundig og kritisk vurdering for at holde radikale, islamistiske terrorister ude af USA. Vi vil ikke have dem her, siger præsidenten ifølge Reuters.

– Vi ønsker kun dem, som vil støtte vores land og elske vores folk.

 

Flygtningepause og stop for syrere

Det Hvide Hus har endnu ikke offentliggjort det præcise indhold af dekretet, men torsdag skrev The Washington Post og The New York Times, at Trump vil suspendere USA’s flygtningeprogram i fire måneder.

 

Ifølge et udkast, som de to store aviser er i besiddelse af, vil Trump lukke for flygtninge fra Syrien på ubestemt tid, indtil han vurderer, at de ikke længere udgør en fare for landets sikkerhed.

 

Trump siger dog fredag, at han vil prioritere syriske kristne, som flygter fra det borgerkrigshærgede land.

 

Yderligere vil det øvrige program, der lader flygtninge komme til USA, ifølge udkastet blive sat på pause i 120 dage, indtil den nye administration har udarbejdet en ny landeliste.

 

Stop for visum fra en række muslimske lande

Foruden Syrien vil Donald Trump også sætte et foreløbigt stop for, at der bliver givet visum til personer fra Irak, Sudan, Iran, Libyen, Somalia og Yemen.

 

Behandling af visumansøgninger fra lande, der vurderes at udgøre en terrortrussel, vil blive suspenderet i 30 dage. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Læs også
Jair Bolsonaro -” Trump of the Tropics” – ny præsident i Brasilien

 

Af udkastet til det nye dekret fremgår det også, at det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, får tre måneder til at udarbejde en plan for sikre zoner i selve Syrien. Her skal syriske civile kunne søge tilflugt.

 

Det er uklart, om det underskrevne dekret indeholder samme ordlyd som det udkast, som The New York Times og The Washington Post torsdag beskrev.

 

Trumps forslag

  • Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet. Dette gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.
  • Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet skal sammen lægge en plan for at oprette sikkerhedszoner i Syrien for at yde beskyttelse til syrere, som flygter fra krigen.
  • USA’s program for bosættelse af flygtninge bliver indstillet i op til 120 dage, indtil nye regler for at vurdere og kontrollere flygtninge er kommet på plads.
  • Antallet af flygtninge, som USA vil tage imod i indeværende budgetår, bliver skåret ned til 50.000. Det er mere end en halvering af Barack Obamas grænse på 110.000. I løbet af det seneste budgetår, der går fra 1. oktober til 30. september, tog USA imod 84.995 flygtninge, herunder 12.587 fra Syrien.
  • I 90 dage – frem til at de nye regler er på plads – vil der ikke blive udstedt nye visa til borgere fra visse lande, der ifølge Trump giver grund til bekymring for “terror”.

 

Det er ikke bekræftet, hvilke lande det gælder, men et tidligere lækket udkast til dekretet nævner syv overvejende muslimske lande: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…