Så er årets mandelgave på hylderne

Et sikkert tegn på, at det også bliver jul i år, er, at JP/Politikens Forlag netop har udsendt den engelske vinskribent Hugh Johnsons årlige bestseller blandt vinelskere med titlen ”Vin 2018”.

 

Den lille bog i lommestørrelse er på 320 sider og omfatter beskrivelse og vurdering af mere end 6000 forskellige vine og producenter, herunder også danske vinavlere. Så der er nok at få forstand af, og den 78-årige vinekspert deler ud af sin viden om mad og vin, årganges holdbarhed og ideelle serveringstemperaturer, ligesom han giver inspiration og opfordring til læseren om at prøve noget nyt i vinens mangfoldige verden. Der er meget andet at drikke end marmeladevin fra Apulien! Alt dette fås for 150 kr., og mandelgaven er på plads, Bom!

 

Hvidvin

 

Weingut Dr. Loosen, 2016 Riesling Off Dry, Bernkastel, Mosel, Tyskland – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 65 kr. hos MENY.

 

Vinen, der er fremstillet af en af Tysklands wine-wonder-boys, Ernst Loosen, på druetypen Riesling, er frisk med masser af frugt og har en god syrebalance. Madmæssigt vil den passe fint til den germanske topret, Tafelspitz. Opskriften kan man google sig frem til.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Rødvin

 

Terra Grande, 2015 Sangiovese/Syrah, Toscana IGT, Rovereto, Italien – Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker 99,95 kr.

 

Som det fremgår er vinen blandet af Sangiovese og Syrah druer, som har gæret hver for sig før sammenstikningen på egetræsfade. Det er et rent muskelbundt af en Supertoscaner, vi her har med at gøre. I næse og mund fornemmes både krydderi, cedertræ og solbær samt strejf af vanilje. En eminent ledsager til en højrebsfilet.

 

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

Importør: Vin Med Mere, Kolding

 

Bodegas Exopto, 2015 Horizonte, Rioja D.O., Laguardia, Spanien – Kampagnepris 199,95 kr.

 

Vinen er en superspændende udgave af en moderne Rioja-vin, hvor Tempranillo er tilsat små mængder Garnacha og Graciano druer fra vinstokke, hvis alder svinger mellem 50 og 80 år. Vinområdet hedder ”Alta” og er efter traditionerne det bedste i Rioja. Gæringen foregår i betontanke og store 5000 liters gamle træfade i 12 måneder, hvorefter de færdigmodnes små franske egetræsfade på hhv. 250 og 600 liter. Resultatet er en kraftig, frugtet vin næsten uden fagsmag af vanilje.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Bodega Pico Cuadro, 2014 Original, Ribera del Duero D.O., Valladolid, Spanien – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Læs også
Skoldhed hvidvinstoddy rimer på sne og kulde

Bodegaens vinmager hedder Felipe Castrillo Martin og er berømmet for sine tryllerier med den spanske nationaldrue, Tempranillo, Det gælder også for denne vin, hvis druer har vokset på 80 år gamle stokke. Deres udbytte er lavt, men til gengæld er mostens koncentration formidabel. Her er samlet alt, som forhøjer nydelsen.

 

Importør: Megavin, Odder

 

Bodegas y Viñedos Carlos Moro, 2014 Oinoz Crianza, Rioja Alta DOC, San Vicente de la Sonsierra, Spanien – Normalpris 189 kr. – Tilbudspris 119 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vingården ligger i hjertet af La Rioja Alta og er pga af sit høje niveau udstyret med kvalitetsbetegnelsen Calificada i forlængelse af oprindelsesgarantien. I næsen fås allehånde dufte af bær og blomster, og i munden smyger vinen sig blødt omkring smagsløgene med stor elegance.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

Bodegas Luberri, 2013 Biga Crianza, Rioja Alavesa DOC, Elciego, Spanien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 100 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Tilbage i 1980-1990’erne var Danmark Riojas største aftager både pr krop og i mængde. Danske vinnydere elskede simpelthen Rioja-vinene på grund af den karamellignende vaniljesmag. Så blev spanierne grådige, og danskerne sagde nej tak til ågerpriser. Nu er vinområdet ved at få en renæssance, men stilen er som i denne udgave mere fransk, og det gør bestemt ikke noget.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Chateau la Roche, 2014 Côtes de Bordeaux AOC, Tresses, Gironde, Frankrig – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris ved køb af 3 flasker: 107 kr.

 

Vinen er, som man typisk gør langs højresiden af Gironde-floden syd for Bordeaux, stukket sammen af druetyperne Merlot (75%), Cabernet Sauvignon (20%) og Cabernet Franc (5%). Det giver et elegant resultat med frugt, der fylder munden og efterfølges af en behagelig lang eftersmag. Et særdeles godt køb til prisen.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

 

Château Pesquie, 2014 Le Paradou, Grenache, Vin de Pay d’Oc, Frankrig – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Hvis hakkebøffen med bløde løg skal have et ekstra pift, så prøv denne 100% sydfranske Grenache-vin. Den kan det hele, og for kvaliteten borger vinfamilien Chaudière fra Côtes-de-Ventoux-vinslottet Pesquie, som anses for at være dét førende i den sydlige del af Rhône-dalen. Navnet Paradou betyder ”mølle”, og ikke paradis – selvom den smager himmelsk.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Angelo Rocca & Figli, 2016 Realzin, Salento IGT, Apulien, Italien – Kampagnepris 69,95 kr. hos Meny og Spar. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

En dejlig og behagelig drikkevin, der passer til de fleste kødretter, og som er fremstillet af den meget anvendte, ja efterhånden næsten overpopulære Primitivo drue, der vokser på den italienske støvlehæl. Smagen er ligesom dens amerikanske fætterdrue, Zinfandel, rosinagtig, og det kan de danske smagsløg ikke stå for. Så Realzin hitter over alt.

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

 

Importør: Amka, Randers

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…