Danskerne føler sig mere truet i hverdagen – nu tager flere og flere deres forholdsregler

Modelfoto / Colourbox

Indbrudstyve og hjemmerøvere må tilsyneladende i stigende grad finde sig i at blive mødt med modstand, hvis de bliver overrasket under et indbrud eller forsøger sig med et direkte hjemmerøveri.

 

Således viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR, at hver femte dansker har en eller anden form for våben beregnet til selvforsvar liggende derhjemme.

 

Målingen er baseret på 1.005 personer, som blev spurgt: ”Opbevarer du eller en anden person i din husstand en genstand som eksempelvis et boldtræ, en perspray, en kniv eller en anden form for våben til selvforsvar i jeres bolig med det ene formål at kunne forsvare jer mod eksempelvis indbrudstyve og hjemmerøvere?”

 

I alt 19 procent svarede ja, medens 71 procent svarede nej. Ni procent vidste det ikke, eller ville ikke svare på spørgsmålet.

 

Det kan være strafbart at forsvare sig mod tyve og røvere

Det er dog ikke helt risikofrit hverken at forsvare sig selv eller sin ejendom, og det kan ende med, at det er ofret, der bliver dømt.

 

Det måtte postbudet Al Hassane Meite erkende, da han satte efter en tyv, som havde stjålet en pakke fra postbilen.

 

Han var træt af tyverier fra bilen og fortæller til DR, at han tænkte: ”Åh, nu har jeg chancen for at fange den mand, som stjæler pakker fra os.”

 

Tyven springer på en bus, og Al Hassane Meite følger efter ham, og der opstår håndgemæng i bussen, hvor postbudet pludselig føler sig truet, efter at tyven stikker en hånd i lommen og siger: ”Har du set den her? Jeg går efter dig og din familie.”

 

Da Al Hassane Meite er bange for, at tyven har en kniv eller en pistol i lommen, nikker han i selvforsvar tyven en skalle med det resultat, at tyven mister to tænder.

 

Sagen endte i byretten, hvor Al Hassane Meite blev idømt 40 dages fængsel for grov vold. Dommen blev anket, og Landsretten endte ifølge DR1 da også med at frikende det samvittighedsfulde postbud, da man mente, at han havde handlet i selvforsvar.

Læs også
Så mange asylansøgere i Danmark blev sidste år dømt overtrædelser af straffeloven – herunder for drab og voldtægter

 

Det er lovligt at forsvare sig, men med måde

Det er de såkaldte nødværgeregler i straffelovens paragraf 13, som her er i spil og som fastslår, at det er lovligt af forsvare sig på den nødvendige måde, hvis man bliver angrebet.

 

Der er dog, som det også fremgår af byrettens opfattelse i sagen med postbudet, grænser for, hvor voldsomt, man må gå til værks.

 

Eller som professor emeritus i strafferet, Gorm Toftegaard Nielsen, udtrykker det i DR 1-udsendelsen i aften klokken 20:45, ”Må man slå en tyv”:

 

”Hvis der er én, der truer med at skyde dig, må du foretage dig noget mere, end hvis der er én, der truer med at løbe med din mobiltelefon.”

 

Over 30. 000 danskere havde indbrud i 2015

Uanset nødværgeregler og retten til at forsvare sin ejendom, så blev 176 danskere ifølge Rigspolitiets nøgletal udsat for hjemmerøveri i 2015, og heraf var de 13 af særlig farlig karakter.

Læs også
Tre modbydelige sager om voldtægt og drab har skabt international debat om indvandring og kriminalitet

 

Ligeledes i 2015 anmeldte ikke færre end 33.199 personer, at de havde haft indbrud i deres hjem.

 

Det er af naturlige grunde især villaejere, der er udsat for indbrud. Således blev der i 2015 anmeldt i alt 26.246 indbrud i villaer. Der til kommer i alt 5.295 anmeldte indbrud i lejligheder, 1.535 anmeldte indbrud i landejendomme og 123 anmeldte indbrud i værelser.

 

Kilde: DR, Politi.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…