Russel Crowe og Tom Cruise i en mumie-gyser

 

Af Lone Nørgaard

*** 3 stjerner ud af 6

 

Den australske skuespiller Russell Crowe er altid god (”L.A. Confidential”, ”Gladiator”), og lige meget, hvad man mener om Tom Cruise, så er han sjældent helt uinteressant på filmlærredet.

 

To mandlige stjerner instrueret af Alex Kurtzman – med mange erfaringer som film- og tv-manuskriptforfatter (”The Island”, ”The Legend of Zorro”, Mission: Impossible III) – og med en stribe af spektakulære scener lyder som en underholdende cocktail. Og det er THE MUMMY da også et stykke ad vejen.

 

Handling
For 5000 år siden vokser Prinsesse Ahmanet (Sofia Boutella) op som datter af en farao i Ægypten. Da han ikke har nogen sønner, står Ahmanet først i rækken til at overtage tronen – en opgave hun tager på sig med stor nidkærhed.

 

Imidlertid knuses hendes forhåbninger og ambitioner om at blive en værdig hersker, da en bror bliver født. I kraft sit køn fortrænger han Ahmanet som tronarving.

 

Hun finder sig ikke stiltiende i tilsidesættelsen, men gør oprør ved at indgå en pagt med den onde selv. Hun udrydder sine fjender, men endskønt ’kontrakten’ med de djævelske magter udstyrer hende med overnaturlige kræfter, bliver hun nedkæmpet. Straffen for hendes forsyndelser er grum: I levende live bliver hun mumificeret og fordømt til evig indespærring i en grav fjernt fra hjemlandet. Alle spor og erindringer om den rebelske prinsesse skal ryddes af vejen. Hvilket lykkes helt frem til nutiden.

 

Her falder lejesoldaterne Nick Morton (Tom Cruise) og Chris Vail (Jake Johnson) – udstationeret i Mesopotamien, Irak – efter et bombenedslag over indgangen til et gravkammer. Deres nysgerrighed og ønske om at tjene lidt ekstra på gravrøveri får frygtelige konsekvenser. Graven er Ahmanets, og hun – den inkarnerede ondskab – får nu mulighed for igen at sprede rædsel i det 21. århundrede.

 

Alle sejl er sat til

Alle sejl er sat til for at skabe en gyser-oplevelse for biografgængeren. Ja, i det hele taget at give en på opleveren. Fx sker der på et tidspunkt et flystyrt, hvor passagererne bliver kastet rundt i kabinen. For at beskytte skuespillerne blev alt interiøret skabt i gummi – lige fra vinduesrammer til samtlige rekvisitter. Simulationen er særdeles overbevisende.

 

Også den gradvise forvandling af mennesker til frygtindgydende skeletter og monstre er flot-flot realiseret. Men de mange special effects, imponerende masker og menneskelige transformationer (bl.a. inspireret af Dr. Jekyll og Mr. Hyde) bliver – uanset den ubestridelige ekspertise bag – fælt trættende undervejs og kan ikke rigtigt kompensere for det tynde, tematiske indhold.

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Også selv om de tommer kalorier søges peppet op med en historie om, hvordan sand kærlighed overvinder alt.

 

 

Længde: 110 minutter

  • Medvirkende: Tom Cruise, Sofia Boutella, Anabelle Wallis, Russell Crowe m.fl.
  • Manus: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
  • Instruktør: Alex Kurtzman
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: Torsdag d. 8. juni
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…