Morian Hansen var en dansk krigshelt – skal han nu beskyldes for racisme på grund af sit fornavn?

Apropos Mohrenkopftærten, som en konditor i Lübeck nu bliver nødt til at kalde Othellokage for at undgå politisk korrekte beskyldninger for racisme, skal vor hjemlige krigshelt Morian Hansen så være dømt til et mere anonymt eftermæle som Jens Henning Fisker Hansen,  som der står på hans dåbsattest?

 

Morian Hansen fik kaldenavnet, fordi han allerede som ung bilmekaniker i fødebyen Frederikssund var smurt ind i olie, når det var fyraften. Bedre blev det ikke af, at han  med succes dyrkede dirttrack-løb, hvor han fik slagger hvirvlet op i ansigtet.

 

Morian Hansen var stolt af navnet. Han brugte det også, da han i 1939 meldte sig som frivillig til Royal Air Force, blev agterskytte på flyvende fæstninger og skød i alt fald en Messerschmit-jager ned, før han blev Spitfire-pilot i Indien og Burma. Han blev modtaget i audiens på Buckingham Palace og fik en medalje overrakt af kong George for at have reddet to piloter ud af et brændende bombefly med fare for sit eget liv.

 

Han førte det Dakota-fly, som bragte den britiske befrielsesgeneral Dewing til Danmark. Efter krigen oprettede han flyveskoler først i Kastrup og siden i Skovlunde og Tune, før han gik på pension som taxachauffør. Men på intet tidspunkt drømte han om at droppe sit tilnavn som racistisk. En navneforandring til Othello-Hansen ville højst have kildet hans humoristiske sans.

 


På tysk siger man “Mohr”. På dansk siger man både “mor” og “morian”.

Othello var sort og blev kaldt moren fra Venedig.

Othello, Moren fra Venezia, tragedie af Shakespeare, opført første gang 1604 (udg. 1622). Shakespeare skabte over en italiensk novelle en højspændt studie i jalousiens psykologi: Othellos fenrik Jago, som efter at være forbigået ved en forfremmelse fremstår som den personificerede gemenhed, får på falske indicier moren, den sorte feltherre Othello, til i jalousi at myrde sin elskede hustru Desdemona for utroskab. Dramaet er omsat til opera (se Otello) og til ballet og film, bl.a. af Orson Welles (1952).

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…