Macron skulle være fransk politiks moralske fornyer, der bekæmpede korruption – nu har tre ministre måttet gå efter sag om misbrug af midler

Efter valget til Nationalforsamlingen i søndags skal den franske regering i princippet nydannes.

 

Det har dog været præsident Macrons plan, at der kun skulle ske små justeringer. Hans første regering har trods alt kun nået at sidde i fem uger.

 

Men nu tvinges han til større ændringer i regeringen.

 

Tre af de nyudnævnte regeringsmedlemmer har nemlig allerede trukket sig, fordi de er involveret i en sag om misbrug af offentlige midler!

 

Dårlig stemning

Det er en skidt start for en fransk præsident, der blev valgt på, at han skulle være fransk politiks moralske fornyer. Korruptionens fjende.

 

Som den konservative politiker Brice Hortefeux, der er matematiker, sarkastisk bemærker: ”Med det tempo skal der bruges 180 ministre i løbet af Macrons femårige embedsperiode.” (Le Figaro)

 

Man forventer, at den ny regering præsenteres i dag, onsdag, kl. 18. Men det kommer altså til at ske i en noget dårligere stemning end forudset.

 

Tunge ministre

Problemerne ligger hos et parti, som bidrog til at gøre Macron til præsident, og som har været en del af regeringen. Det hedder Mouvement Démocrate, normalt forkortet MoDem.

 

Topfolk i partiet anklages for, at de har været involveret i misbrug af EU-midler.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Penge, som skulle bruges til assistenter i Europa-Parlamentet, er angiveligt i stedet blevet brugt på ansatte, der arbejdede med national politik.

 

Sagen rammer partiets formand, Francois Bayrou, der var udnævnt til justitsminister, Sylvie Goulard, der var udnævnt til forsvarsminister, og Marielle de Sarnez, der var udnævnt til statssekretær for Europa.

 

De har nu alle meddelt, at de ikke kommer til at sidde i den ny regering. Bayrou forsøgte at undgå dette, men nu har de altså sagt fra – mere eller mindre frivilligt.

 

For Bayrou og Goulards vedkommende er der vel at mærke tale om meget tunge ministre i regeringen.

 

Traditionel fransk politik

Så Emmanuel Macron med de store ord om fornyelse er hurtigt kommet ned på jorden igen.

 

Efter bare fem uger trækkes han med en affære, som ligger i ubehagelig forlængelse af traditionel fransk politik.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

Her og nu får den ikke dramatiske konsekvenser for den ny præsident.

 

Men han skal passe på. Så stærkt står han trods alt ikke.

 

Kun opbakning fra et mindretal

Nok har han vundet et stort flertal i Nationalforsamlingen. Men mange vælgere vendte ham ryggen ved at blive på sofaen. Han har kun opbakning fra et klart mindretal af de franske vælgere.

 

Med så svag en position kan man ikke tåle mange sager som den, der nu tvinger til en større ommøblering af den franske regering.

 

Foreløbig kan han dog trøste sig med, at oppositionen mod ham er stærkt splittet.

 

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

http://www.lefigaro.fr/elections/legislatives/2017/06/21/38001-20170621LIVWWW00021-en-direct-remaniement-gouvernement-emmanuel-macron-edouard-philippe-francois-bayrou.php#830659

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…