Sådan fik den dybt kriminelle Levakovic familie opholdstilladelse i Danmark: Dokumentar om de stakkels sigøjnere på Amager, som i 1972 blødgjorde Anker Jørgensen

YouTube fra 1972 - se hele videoen i bunden af artiklen

En dokumentarfilm fra 1972 har fået fatale konsekvenser for det danske samfund i form af bølger af brutal kriminalitet og udgifter for det offentlige på tocifrede millionbeløb.

 

Titlen på dokumentaren er ”Amager Fælled 1972” og beskriver en gruppe på 69 sigøjnere, som har slået sig ned på Fælleden, efter at de har været forfulgte i en række andre lande.

 

Nu er deres eneste håb, at Danmark vil give dem lov til at blive.

 

Filmen var den indirekte årsag til, at regeringen Anker Jørgensen i november 1972 bøjede sig, og gav de 50 sigøjnere, der var tilbage i lejren på Amager Fælled, arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

 

Blandt dem familien Levakovic med to voksne og deres seks børn. De fik sammen med de øvrige sigøjnere dispensation fra det indvandringsforbud for fremmedarbejdere, der på det tidspunkt var gældende.

 

Resultatet af er velkendt. Familien har lige siden ikke blot stået bag tusindvis af forbrydelser, men også drænet de sociale kasser for enorme summer.

 

Fremmedpolitiet ville have dem smidt ud af landet

Oprindeligt var sigøjnerne og med dem familien Levakovic landet på Amager Fælled i 1970, hvor de opholdt sig illegalt. I maj 1972 forlod de imidlertid Danmark for at tage til en sigøjnerkongres i Finland.

 

På tilbagevejen til Danmark kørte de gennem Norge, og her gik det galt. Norsk politi internerede dem under forhold, der i filmen sammenlignes med en koncentrationslejr. Her blev de tilbageholdt i 12 dage, indtil de danske myndigheder accepterede at tage dem retur.

 

Da de landede med norgesfærgen i Hirtshals blev de anholdt af det daværende Fremmedpolitiet, som imidlertid senere gav dem tilladelse til at rejse videre til København under forudsætning af, at de der meldte sig hos Fremmedpolitiet.

 

Hos Fremmedpolitiet indstillede man til daværende justitsminister K. Aksel Nielsen (S), at sigøjnerne blev smidt ud af landet.

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

 

Det var der imidlertid råd for. Med bistand fra advokat Jette Hecht Johansen søgte familien Levakovic og de øvrige sigøjnere derpå om arbejds- og opholdstilladelse.

 

Blandt andet som følge af filmen var der efterhånden opstået så meget tåreperseri omkring gruppen, at daværende statsminister Anker Jørgensen (S) og hans regering bøjede sig og dispenserede fra indvandringsstoppet.

 

”Vi er arbejdsomme folk”

Af den ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse, som advokat Jette Hecht Johansen hjælper sigøjnerne med at formulere, fremgår det ifølge Ekstra Bladet i indledningen, at:

 

”Vi vil med glæde betale vores skatter, vi er arbejdsomme folk. Vi giver vort ord på at overholde de danske love – som ingen i vort lille samfund i den forløbne tid har overtrådt.”

 

Herefter får familien Levakovic og gruppens øvrige sigøjnere den 10. november 1972 overbragt den glædelige nyhed af Politiken og advokat Jette Hecht Johansen i forening, at de nu har fået opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

 

”Bring vor tak til regeringen, til folketinget, til alle de mennesker, der har hjulpet os. Gud bevare dem, fordi vi må blive i Danmark,” skrev Politiken dengang om sigøjnernes reaktion.

 

Nu fortryder politikerne bittert beslutningen i 1972

I dag lyder der helt andre toner. Nu står politikerne i kø med krav om, at familien Levakovic skal smides ud af landet.

 

Familien tæller gennem fire generationer i dag omkring 45 voksne medlemmer.

 

Ingen af dem har nogensinde betalt en krone i skat, men har tværtimod nasset på samfundet for et tocifret millionbeløb.

 

Til gengæld har de alle på nær et enkelt handicappet familiemedlem konsekvent brudt loven og ryger ind og ud af de danske fængsler med en kriminalitet, der er så alvorlig, at det nu er lykkedes af få fire af dem udvist af Danmark

 

Læs også
Christian 2. (1481-1559) – Bisgaards bog er et fornemt eksempel på historisk formidling, når den er bedst

Martin Henriksen: Smid dem ud på trods af konventioner

Formanden for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, Martin Henriksen (DF), lægger ikke fingrene imellem:

 

”Først og fremmest skal vi udfordre konventionerne og smide de kriminelle i familien med opholdstilladelse ud af Danmark og så se på, om vi kan inddrage det danske statsborgerskab for dem, der har det,” siger Martin Henriksen til Ekstra Bladet og fortsætter:

 

”Og ellers må man kigge på om nogle af børnene i familien kan blive fjernet fra hjemmet og vokse op i en dansk familie, hvis det tyder på, at de er i gang med at gentage tidligere tiders mønstre.”

 

Selv hos Socialistisk Folkeparti er man nu parate til at tage drastiske skridt mod den familie, der i 1972 rent undtagelsesvis fik opholdstilladelse på trods af, at der på det tidspunkt var stop for indvandring af fremmedarbejdere, som de hed dengang.

 

”I det omfang det er muligt at få sendt dem ud af landet, skal man gøre det, men det er op til domstolene, og vi er sådan set klar på at stramme lovgivningen, så det kan lade sig gøre. Og ellers gælder det om at mandsopdække dem så meget som muligt og sørge for, at de ikke laver kriminalitet,” siger SF’s integrationsordfører, Holger K. Nielsen, til Ekstra Bladet.

 

Hvad angår familiens børn, er Holger K. i øvrigt enig med Martin Henriksen:

Læs også
Bogen anbefales enhver, som gerne vil forstå baggrunden for nogle af de aktuelle problemer i EU

 

”Når det gælder børnene i familien, så er man jo ikke født kriminel, men når man vokser op i et miljø som deres, så har det vist sig, at flere generationer bliver kriminelle,” siger Holger K. Nielsen og fortsætter:

 

”Derfor er man nødt til at sætte ind på en mere kontant måde og sørge for, at de sociale myndigheder går ind på et tidligt tidspunkt og måske tvangsfjerner, hvis de finder det nødvendigt.”

 

Sagen omkring Levakovic’erne er endnu et af mange eksempler på, hvordan tidligere års laden stå til på udlændingeområdet har fået katastrofale konsekvenser for dagens Danmark..

 

Du kan se dokumentaren ”Amager Fælled 1972” her:

 

 

Og du kan læse om det samme emne i Ekstra Bladet her:

Læs også
Boganmeldelse: Et gennemgående nobelt menneske

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/fire-aartier-med-kriminalitet-anker-joergensen-gav-levakovic-opholdstilladelse/6879706

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…