Hvis manden er sur, så skal kvinden tage sexet tøj på for at formilde ham – den besked får nygifte par i Tyrkiet

Modelfoto, Colourbox

I mindst to tyrkiske provinser, er det blevet trendy at give nygifte par en 394-sider bog med titlen ”Ægteskab og familieliv” i offentlig bryllupsgave.

 

Bogen rådgiver om hvordan man opnår et lykkeligt ægteskab.

 

Men bogen har skabt stor kontrovers, fordi den underkender kvinders rettigheder og ligestilling.

 

Parlamentariker Fatma Kaplan Hurriyet siger om bogen, at den beskriver kvinder som får.

 

”Mit hår strittede i alle retninger, jo mere jeg læste i den”, siger Fatma Kaplan.

 

”Bogen omtaler retten til seksuel udnyttelse, lydighed mod manden, at en kvinde ikke kan gå ud uden sin mands tilladelse og at den gode kvinde er en der er lydig”, forklarer hun indigneret.

 

Bogen anbefaler også kone-bank som metode til konfliktløsning. En konflikt kunne fx handle om, at kvinden nægter at stadse sig op og gøre sig lækker overfor manden.

 

Desuden giver bogen vejledning i, hvordan man udfører korrekt sex.

 

Fx bør kvinder ikke tale under samlejet, for så risikerer et evt. undfanget barn at komme til at stamme.

 

Bogen skulle også tale positivt for at børn ned til 10 års alderen kan indgå ægteskab.

 

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

Fatma Kaplan er forståeligt meget vred over, at myndighederne kan finde på, at give sådan noget makværk i gave til nygifte par.

 

Hun mener kort sagt, at bogen er i strid med den tyrkiske forfatning og at den har afsæt i sharia-lovgivning. Hvis myndighederne ikke stopper med at udlevere bogen til nygifte par, vil hun starte en retssag mod regeringspartiet AKP.

 

”Hver gang AKP taler om vold mod kvinder, vil jeg kaste bogen i hovedet på dem” og ”hver gang de nævner børneægteskab vil jeg holde bogen op foran deres øjne”, siger Fatma Kaplan.

 

Præsident Recep Tayyip Erdogan har erkendt, at bogen er uegnet som ægteskabsrådgivning, men man har ikke gjort noget for at forhindre distributionen af bogen. Undervisningsminister Ismet Yilmaz har omtaslt bogen som primitiv.

 

Den omstridte ægteskabs-guide er forfattet af en tidligere ansat i Tyrkiets magtfulde ministerium for religiøse anliggender, det såkaldte Diyanet.

 

Skiftende AKP regeringer har alle øget den økonomiske støtte til ministeriet, der nu opfordrer kommunerne til at spørge ministeriet til råds før de beslutter sig for at distribuere bogen.

 

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

Kilde: DW og Independant.

 

Sagen er omtalt før folkeafstemningen om ny forfatning i Tyrkiet

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…