To gange er Donald Trumps midlertidige indvandringsforbud for syv muslimske lande blevet underkendt af en domstol.
Nu kommer der signaler om, at han vil ændre dekretet, så det får en større chance for at få domstolenes godkendelse. Trump nævner den mulighed, at et nyt dekret kan blive fremlagt allerede mandag.
Præsidenten insisterer ganske vist på, at han godt kunne vinde en sag om det oprindelige dekret ved Højesteret. Men det er særdeles tvivlsomt, og det har han formentlig indset.
Folkelig opbakning til indrejseforbud
Store dele af de amerikanske og danske medier har fremstillet Trumps juridiske nederlag, som om det også var et stort politisk nederlag for ham.
Men her går de nok fejl i byen. Slaget om det midlertidige indvandringsforbud kan meget vel styrke Trumps position blandt vælgerne.
Efter en uges intense juridiske slagsmål, ser det ud til, at et flertal af vælgerne bakker Trump op på det politiske plan: De går ind for indrejseforbuddet.
Målinger
Der har ganske vist været en vis variation i målingerne. Den hænger ikke mindst sammen med, at de forskellige institutter formulerer spørgsmålet til vælgerne forskelligt.
Men de fleste målinger viser et flertal for Trumps forbud. En række af dem viser endda et absolut flertal – der er flere ”ja” end der er ”nej” og ”ved ikke” til sammen.
Kathy Frankovic, der er direktør i meningsmålingsinstituttet YouGov siger: ”I en stribe målinger har det midlertidige indrejseforbud fra syv overvejende muslimske lande støtte fra et absolut flertal eller tæt på dette.” (vox.com)
I den seneste måling er der en opbakning på hele 55 procent mod kun 38 procent, der er imod. (Morning Consult/Politico)
Mediernes dækning
Det er synd at sige, at de danske mediers dækning af sagen har givet megen omtale af denne folkelige opbakning til Trumps forbud. Man har primært svælget i forslagets problemer.
Dette handler formentlig ikke kun om de venstreorienterede mediers negative holdning til Trump. Det handler måske nok så meget om deres negative holdning til en stram udlændingepolitik.
Man er ikke meget om at fortælle seere og læsere om de stærke folkelige strømninger, der både i USA og Europa kræver sådanne stramninger.
Vælgernes to grunde
Vælgernes opbakning til indrejseforbuddet har først og fremmest to grunde:
For det første ser man det som et bidrag til at bekæmpe terrorismen. Det er noget, amerikanerne lægger særdeles stor vægt på. Over 50 procent siger, at indrejseforbuddet får dem til at ”føle sig mere sikre” i forhold til terrorisme. (Reuters)
For det andet ser man det som et bidrag til at begrænse asylstrømmen. I en måling støtter et stort flertal på 47 procent mod 26 procent, at man halverer antallet af asylansøgere. (YouGov)
Dobbelt holdning til Trump
En af de meningsmålinger, som viser opbakning til Trumps indrejseforbud, kommer fra IBD-Tipp. Her støtter 51 procent forbuddet, mens 48 procent er imod.
En anden måling fra IBD-Tipp viser, at erhvervsfolk har meget positive forventninger til Trumps indflydelse på økonomien.
Men generelt bedømmer vælgerne ham ret kritisk som præsident. 42 procent ser positivt på hans indsats som præsident i den første tid – 48 procent ser negativt på den.
Der er altså ganske kritiske holdninger til, hvordan Trump er som leder – han støder en hel del vælgere på midten fra sig. Men på nogle helt centrale spørgsmål vil flertallet af vælgerne i samme retning som Trump. Noget tyder i hvert fald på, at det gælder for hans planer om betydelige stramninger i udlændingepolitikken.
Men det har amerikanske og danske medier haft svært ved at erkende – og ved at informere offentligheden om.
http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/2/10/14552472/trump-polling-immigration-crackdown
http://time.com/4664114/donald-trump-immigration-ban-ratings-poll/