Det Kriminalpræventive Råd anbefaler: Sådan bliver danske hjem bedst sikret mod tyve

Colourbox
Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at de danske hjem bliver sikret bedre mod tyve.

Stærke døre, vinduer, låse og mure, der kan stå imod indbrudsforsøg.

 

Det kan være opskriften til at holde tyven væk. I en rapport anbefaler Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd søndag, at de danske hjem bliver sikret bedre mod tyve.

 

– Det er noget, vi som borgere desværre kun får gjort i begrænset omfang, skriver Merete Konnerup, analysechef i TrygFonden, i en pressemeddelelse.

 

I Holland og Storbritannien er der krav om, at nybyggede boliger bliver sikret mod indbrud. Det har halveret indbrudsraten.

 

– Indbrudssikrede hjem smitter samtidig positivt af på ikkeindbrudssikrede hjem i lokalområdet. Indbruddet flytter altså ikke over til naboen, tværtimod, skriver Merete Konnerup.

 

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger dog til Jyllands-Posten, at han ikke mener, der skal lovgives på området.

 

– Det må være folks eget valg, om de vil ofre de penge, det koster at indbrudssikre deres hus, siger han.

 

– Jeg mener for eksempel ikke, at vi skal tvinge folk til at bruge mange tusind kroner på indbrudssikring, hvis de bygger et hus i et område, som sjældent er ramt af indbrud, siger han.

 

I sidste måned fremlagde regeringen tre initiativer, der skal sikre, at der bliver begået færre indbrud. De handler om hårdere straf.

 

Indbrudstyve skal have en særlig paragraf i straffeloven, tyve skal have hårdere straf for at bryde ind, når beboerne er hjemme, og politiet skal have mere fokus på omrejsende kriminelle.

 

Læs også
Så mange asylansøgere i Danmark blev sidste år dømt overtrædelser af straffeloven – herunder for drab og voldtægter

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kritiserer over for Jyllands-Posten regeringen for ikke at lytte til anbefalingerne.

 

– Det undrer mig meget, at man for halvanden uge siden kommer med initiativer til bekæmpelse af indbrud uden at rette sig efter de anbefalinger, som ens egne organisationer kommer med, siger hun.

 

Ud over at sikre hjemmet bedre rådes danskerne til at låse redskaber inde, så de ikke kan bruges til indbrud. Det er en god idé at sikre frit udsyn til boligen, men sørge for at værdigenstande ikke kan ses fra vinduet.

 

En tændt radio eller lys og lidt vasketøj i haven kan snyde tyven. Desuden kan nabohjælp være et effektivt værn mod indbrud.

 

/ritzau/

 

Trygfornden skriver i en pressemeddelelse:

 

Læs også
Tre modbydelige sager om voldtægt og drab har skabt international debat om indvandring og kriminalitet

Sådan bekæmper vi mest effektivt indbrud

 

Hver fjerde dansker frygter at blive udsat for indbrud. En ny rapport fra TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd samler den bedste tilgængelige viden på området og dokumenterer, hvad der virker, når man skal forebygge indbrud. Eksperternes anbefalinger er klare: Sikring af boliger, nabohjælp og tiltag mod hæleri er vejen frem for at opnå færre indbrud og øget tryghed.

 

Danmark er generelt et trygt land at leve i, men når det kommer til indbrud, er der tydelige skår i danskernes tryghedsfølelse. Således viser TrygFondens Tryghedsmåling, at hver fjerde dansker frygter at blive udsat for indbrud i deres private hjem. Det gjorde blot hver tiende i 2004.

 

Danskernes frygt for indbrud er ikke ubegrundet. Vi er et af de mest indbrudsplagede lande i Europa. Selvom antallet af indbrud herhjemme er faldet lidt over de seneste år, har indbrudsniveauet bidt sig fast og falder ikke som næsten alle andre former for kriminalitet.

 

Heldigvis kan vi gøre noget ved indbrudsstatistikken og den utryghed, de mange indbrud fører med sig. DKR og TrygFonden offentliggør nu en vidensopsamling, der har samlet og gennemgået tilgængelig og dokumenteret viden om, hvad der virker på indbrudsområdet.  Først og fremmest kan vi forstærke døre, vinduer, låse og mure i vores hjem, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Det er et yderst effektivt middel mod indbrud.

 

– Det er noget, vi som borgere desværre kun får gjort i begrænset omfang. I Holland og England har man i en årrække haft lovkrav om indbrudssikring i nybyggeri af boliger, og det har betydet, at antallet af indbrud i de to lande er reduceret markant. I begge lande er indbrudsraten halveret. Indbrudssikrede hjem smitter samtidig positivt af på ikke indbrudssikrede hjem i lokalområdet. Indbruddet flytter altså ikke over til naboen, tværtimod, fortæller Merete Konnerup, analysechef i TrygFonden.

 

Læs også
Nye tal: Medens kriminaliteten falder generelt, stiger volden og antallet af voldtægter dramatisk – men det snakkes der helst ikke om

Kombinerer man indbrudssikring med nabohjælp, bliver det endnu mere effektivt.

 

– Systematisk nabohjælp, hvor beboerne i et område holder øje med hinandens boliger, er også et effektivt værn mod indbrud. Faktisk kan hvert femte indbrud forebygges alene med Nabohjælp, siger Merete Konnerup.

 

Borgerne kan – og vil – være med i kampen mod indbrud

DKR og TrygFonden har siden 2011 samarbejdet om at reducere indbrud i Danmark og dermed skabe større tryghed blandt danskerne. Nabohjælpsordningen har fra start været helt central.  En række velbesøgte borgermøder om indbrud og nabohjælp viser tydeligt en stor interesse fra befolkningens side for selv at være med til at gøre noget.

 

– Foreløbigt er 200.000 danske husstande blevet nabohjælpere, og der kommer løbende flere til. De hjælper naboerne med at holde “liv i hjemmet”, når de ikke er hjemme ved fx at tømme postkassen, fylde skraldespanden, stille ens bil eller cykel foran huset og rydde sne. Danskerne er således allerede i gang med at hjælpe hinanden med at undgå indbrud, forklarer Henrik Dam, formand for DKR.

 

Sidst, men ikke mindst, viser rapporten, at det er vigtigt at undergrave tyvens forretning.

 

– Når vi bevidst eller ubevidst køber tyvekoster, er vi med til at holde tyvens forretning i gang. Vi skal i stedet ødelægge tyvens muligheder for at afsætte de stjålne varer. Det gøres bedst ved at bruge mobile og elektroniske betalingsløsninger eller NemID, når vi køber brugt. På den måde gør vi det svært for sælger at skjule sin identitet, siger Henrik Dam.

Læs også
Politikerne skulle vise pressen, at der var kommet styr på kriminaliteten – så skete det eneste, der ikke måtte ske

 

Download den fulde rapport fra DKR og TrygFonden her.

 

Fakta om indbrud og tryghed

  • Ifølge Danmarks Statistik blev der anmeldt 31.885 indbrud i Danmark i 2016.
  • Danskerne lever med en rekordhøj utryghed for indbrud. TrygFondens seneste Tryghedsmåling fra 2015 viser, at indbrud gør knap hver fjerde dansker utryg.
  • De mørke vintermåneder og særligt ferieperioderne, dvs. efterårs-, jule- og vinterferien, er højsæson for indbrud. Dels står mange boliger tomme, og dels ligger de hen i mørke.
  • Nabohjælp er en gratis ordning, hvor man hjælper sine naboer med at holde øje med hinandens boliger og rapporterer om eventuel mistænkelig adfærd. Mere information om Nabohjælp kan findes på nabohjælp.dk.
  • Det er vigtigt at beskytte sin bolig og forstærke døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Jo mere besværligt det er for en indbrudstyv at trænge ind i en bolig, jo større er sandsynligheden for, at tyven opgiver eller helt holder sig væk.
  • I bl.a. Holland er der lovkrav om indbrudssikring i bygningsreglementet. Fx lyder et krav på, at bl.a. døre og vinduer i nybyggeri skal kunne modstå indbrudsforsøg i mindst tre minutter. Tiltaget har vist sig at have positiv effekt i forhold til at reducere antallet af indbrud.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…