Præster må ikke være domsmænd, men det må imamer godt – det skal nu være slut

Dansk-palæstinenseren Kassem Rachid er imam i Sønderjylland, hvor han bor sammen med sin familie.

 

Rachid kom til Danmark som statsløs palæstinenser for 28 år siden. Han er meget troende, han beder fem gange om dagen, han taler arabisk med sin familie, spiser arabisk mad og indretter sit hjem efter arabiske normer. (Tv2) Han mener man som muslim ikke må være i selskab med mennesker der drikker alkohol. Det er i det hele tage forbudt at række en flaske vin videre, siger han. (religion.dk)

 

Foruden at være praktiserende imam, beskæftiger Kassem Rachid sig som foredragsholder, tolk, teknisk tegner og domsmand ved retten.

 

Normalt kan religiøse forkyndere ikke være domsmænd i retten. Retsplejekovens § 70 udelukker …folkekirkens og de anerkendte trossamfunds gejstlige, fra at være nævninge og domsmænd.

 

I Danmark er der for øjeblikket 27 anerkendte islamiske trossamfund. Imamer herfra kan altså ikke fungere som domsmænd eller nævninge.

 

Modsat forholder det sig for Kassem Rachid, der ikke er tilknyttet et af de 27 anerkendte trossamfund. Han er derfor ikke omfattet af forbuddet, selvom han er praktiserende imam.

 

Nu ser det imidlertid ud til, at der er et flertal i Folketinget for, at ændre loven, så forbuddet også gælder imamer fra ikke-anerkendte trossamfund.

 

”Vi synes ikke, at imamer skal kunne blive domsmænd eller nævninge. Hvis man er praktiserende imam og selv lever efter strenge islamiske love sammen med sin familie, så er det svært at se hvordan man kan lægge det fra sig og træde ind i et helt andet værdisæt. Imamer kan ikke blive domsmænd eller nævninge. Det bør ikke have nogen betydning, at man ikke er medlem af et anerkendt trossamfund,” siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen til Den Korte Avis.

 

Martin Henriksen stillede følgende spørgsmål til Justitsminister Søren Pape:

 

”Kan ministeren bekræfte, at en præst ikke kan være domsmand, men at en imam kan være domsmand?”

 

Læs også
Angreb raserer butik i Skive, der ejes af berygtet imam – mystik om motivet (se video)

Justitsministeriet vil nu i samarbejde med Kirkeministeriet undersøge om der er behov for at ændre ordlyden af retsplejelovens § 70.

 

Det er godt, at der nu kan skabes flertal for at ændre loven, så piv-fundamentalistiske imamer ikke kan gøre deres magt gældende. I Sønderjylland forstår imamen Kassem Rachid ikke, hvorfor religiøse forkyndere ikke kan blive domsmænd. Han mener tværtimod, at det er en fordel at være gejstlig i sammenhængen.

 

”Der var – og er – ikke noget, der forhindrer mig i at være domsmand og imam samtidig, og derfor forstår jeg heller ikke, hvorfor præster ikke må være det. Tværtimod. Troende mennesker kan bidrage med deres erfaring, viden og fornuft som domsmænd,” siger han til Information.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…